“Sadece iki gün şeker kullanmaktan ne çıkar?” diyorsanız: Şeker vücudunuzu nasıl etkiler?

İnflamatuar bağırsak hastalıkları denince akla ilk olarak Chron ve Ülseratif kolit geliyor. En sık görülen bu iki hastalık da aslında sindirim sistemi kanalında farklı bölgelerde kronik olarak inflamasyona sebep olur. Bu hastalıkların tedavisi için önerilen tek ve özel bir beslenme programı yok, çünkü burada kişisel hassasiyetler de çok önem taşıyor. Ama bazı önemli noktalar ve genel öneriler hastalığın belirtilerinin azalmasına ve kişinin yaşam kalitesinin yükselmesine yardımcı olabiliyor.

Mikrobiyota önemli!

İnflamtuar bağırsak hastalıklarında bağırsaklardaki bakteriyel çeşitliliğin yanı sıra iyi bakteri türlerinin de azaldığı biliniyor. Bu sebeple mikrobiyota dostu bir beslenme programı oldukça önemli. Bazı besinler iyi bakterilerin artmasına yardımcı olurken bazıları da mikrobiyotayı olumsuz etkileyebiliyor. Özellikle şeker tüketiminin bağırsak mikrobiyotasına olan olumsuz etkilerini biliyoruz, bununla ilgili okuduğum yeni bir çalışmayı sizinle paylaşmak istedim.

Alberta Üniversitesi’nde yapılan bu araştırma, şeker tüketimindeki kısa süreli artışların bile inflamatuar bağırsak hastalığı riskini artırabileceğini ve sağlık üzerine önemli etkileri olabileceğini söylüyor. Araştırmacılar, bu hastaların, sadece iki günlük yüksek şeker içeren bir diyet ile inflamasyona karşı duyarlılıklarının arttığını gösteriyor. Aynı zamanda dengeli bir diyetle beslenenlere göre semptomlar da daha ciddi oluyor. Eğer siz de bütün hafta dengeli beslenip hafta sonu diyetinizde kaçamaklarınızı şeker içeriği yüksek besinlerden yana kullananlardansanız bu durumun bağırsak mikrobiyotanızı olumsuz etkileyebileceğini hatırlayın.

İşte diğer genel önerilerim;

  • Çok uzun süre aç kalmayın, az ve sık yemeye özen gösterin. Uzun süren açlıktan sonra birden yüklenmek sindirim sisteminizi zorlayabilir.
  • Çok yağlı, kremalı, baharatlı ve acı besinlerin tüketiminden kaçının.
  • Kafein içeren besinler hassasiyet yaratıyorsa tüketiminden kaçının.
  • Hayvansal kaynaklı besinler, özellikle etler hem sindirimi zor olması hem de yağ içeriği ile şikayetlerin yüksek olduğu dönemlerde tüketimi azaltılması gereken besin gruplarından.
  • İnflamatuar bağırsak hastalıklarında genel olarak yüksek lif içeren besinler önerilir fakat özellikle şikayetlerinizin yüksek olduğu dönemlerde lifli besinlerin alımını azaltmak fayda gösterebilir.
  • Bu konuda çalışmalar henüz sınırlı olsa da, yine şikayetlerin yüksek olduğu dönemde laktoz içeriği sebebiyle süt ve süt ürünlerinin sınırlandırılması da semptomları azaltabilir.
  • Genel olarak lif bakımından sınırlandırılmış, yumuşak, kabukları soyulmuş meyve ve pişmiş sebzelerin tüketimi önerilir. Özellikle şikayetlerin yüksek olduğu dönemlerde daha sınırlı beslenme durumu ve genel olarak sindirim sistemindeki inflamasyon sebebiyle bazı vitamin ve mineral alımlarında eksiklik yaşanabilir. Düzenli hekim kontrolü ile gerekirse takviye almayı ihmal etmeyin.

İlginizi çekebilir: Kışınızı daha az kaloriyle tatlandırabilirsiniz: Şekersiz 3 kış lezzeti

Betül Karakuş Diyetisyen
2014 yılında Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü’nden şeref öğrencisi olarak mezun oldu. Üniversite eğitimi süresince, Hacettepe Üniversitesi Erişkin Hastanesi onkoloji, ... Devam