Regl dönemi ile ilgili açıklığa kavuşan 5 söylenti

Regl dönemi ile ilgili efsaneler hiç bitmez. Genelde kadınlar arasında dilden dile dolaşan koca karı hikayelerinden ibaret olan bu asılsız bilgiler, ne yazık ki bazen kadınların aklını karıştıracak kadar ciddiye alınır. Uplifers olarak kadınlar arasında konuşulan bu popüler regl söylentilerine ışık tuttuk:

Hormonal düzenimiz her 7 yılda bir değişir

Yanlış. Çünkü insan bedeni, böylesine uzun vadeli bir zaman çizelgesine tabi tutulamayacak kadar karmaşık bir yapıdır. Evet, hormonal düzenimiz değişir ancak bu değişimler aylık, haftalık ve hatta günlük olarak bile değişim gösterebilir. Bu yüzden bir kadının her regl döngüsü aynı yoğunlukta geçmez. Denver Üniversitesi jinekologlarından Nanette Santoro, bu değişkenliğin sebebini şu şekilde açıklıyor: “Kadın vücudu her aylık döngüde aynı miktarda yumurta hücresi üretmez. Bir ay daha fazla ya da daha az yumurtlama görülebilir. İşte değişken yumurta sayısı da hormonları doğrudan etkiler”

Bir arada yaşayan kadınların adet günleri birbirine yaklaşır

Kulağa tuhaf gelse de bu efsanenin doğruluk payı var! Bu efsanenin gerçekliği, vucüdun salgıladığı feromon isimli kokusuz kimyasalların diğer kadınlar tarafından algılanmasının onların hormonal süreçlerini etkilemesiyle açıklanıyor.

Regl dönemindeyken hamile kalamazsınız

Evet, teknik olarak regl döneminde hamile kalamazsınız. Ancak regl döneminiz çok kısa sürüyorsa ya da gereğinden fazla uzun süren bir kanamanız varsa hamilelik ihtimali söz konusu olabilir.

İlginizi çekebilir: Doğurganlığınızı artıracak 7 tüyo

Erkekler de PMS yaşayabilir

Bu önermeye cevabımız: Tabii ki hayır! Çünkü erkek bedeninin hormonal değişim grafikleri kadınlardan tamamen farklıdır ve erkekler PMS adı verilen regl öncesi sendromuna benzer belirtileri yaşamazlar. 50’li yaşların sonuna kadar aktif testesteron üreten erkek bedeni ancak bu yaş aralığından itibaren “andropoz” ad verilen orta yaş sendromuna girer.

Regl dönemi ağrıları genetiktir

Jinekologlara göre bu iddianın gerçeklik payı olabilir. Çünkü rahim ve yumurtalık formlarındaki genetik biçim farklılıkları kronik regl dönemi kramplarına neden olabilir. Yine ailenin tıbbi geçmişiyle doğrudan ilişkili olabilecek polikistik over sendromu ve bunun gibi metabolik sorunlar da bu ağrılara sebebiyet verebilir. Ancak tüm bu faktörlerin yanında, kronik regl sancıları psikosomatik de olabiliyor.

İlginizi çekebilir: Muzun sağlık kazandıran özellikleri

 

Kaynak:

www.womansday.com

Uplifers
Kaliteli ve mutlu yaşam koçunuz!