Ramazan’da sağlıklı beslenme: Sahurda tüketmemeniz gereken 5 besin

Sahurda tükettiğin besinlerin seni daha uzun süre tok tutmasını ve gün içinde susuzluk hissini azaltmasını istediğini biliyorum. Elbette hiçbir besin yasak değil, ama her besinin tüketilmesi gereken zaman ve miktar farklı. Ramazan ayı geldiğinden beri, tok tutan ve susuzluğu azaltmaya yardımcı olan besinler konuşuluyor. Gün içinde daha uzun süre tok kalmak için sahurda protein içeren yumurta, süt, yoğurt gibi besinlerin tüketimi, susuzluk hissini azaltmak için ise su içeriği yüksek sebze ve meyvelerin ve yeterli sıvının alınması önemli. Bunun yanı sıra bazı besinler de sahurda tüketildiğinde hızlı acıkmana ve gün içinde susuzluk hissetmene sebep olabilir. Peki bunlar neler merak ediyor musun?

Ramazan pidesi

Ramazan pidesi, Ramazan ayının yıldız besinlerinden. Korkma; yeme demeyeceğim elbette. Hiç bir besin yasak değil, sadece ne zaman ve ne kadar tüketeceğimizi bilmek önemli. Pide, beyaz undan yapıldığı için, tam tahıllı ekmeklere oranla daha hızlı acıkmana sebep olur. Bu sebeple eğer sen de Ramazan’da kendini pide kuyruğunda bulanlardansan, pideni iftarda miktarına dikkat ederek afiyetle tüketebilirsin. Ama sahurda ekmek seçimin tam tahıldan yana olsun.

Tuz oranı yüksek besinler

Tuz içeriği yüksek besinler de sahurda tüketildiğinde gün içinde daha fazla susuzluk hissi yaşamana sebep olabilir. Tuz denince, sofra tuzundan elbette kaçınman gerekiyor ama besinlerin içinde gizli olanları da unutmamak gerek. Örneğin sahurda tükettiğin tuzlu peynir, zeytin, turşu gibi besinler gün içinde daha çok susamana sebep olabilirler. Tuzlu peynir yerine az tuzlu olanı, zeytin yerine ise ceviz, fındık, badem veya avokado gibi diğer yağ kaynağı besinleri tercih edebilirsin. 

Meyve suyu

Ramazanda en çok ihmal edilen besin gruplarından biri de meyve, biliyorum. Özellikle sahurda enerji olsun diye meyve suyu tüketimi de artabiliyor. Taze sıkılmış meyve suyu bile olsa, meyvenin suyu yerine kendisini tercih etmen çok daha avantajlı. Çünkü 1 bardak taze sıkılmış meyvenin suyuyla en az 3 porsiyon meyvenin kalorisini almış, liflerini de çöpe atmış oluyorsun. Meyvenin kendini tüketmek, çiğneme refleksiyle ve lif desteğiyle birlikte daha uzun süre tok kalmana yardımcı olur.

Kafein içeriği yüksek besinler

Kafein içeren besinler uyku kalitesini olumsuz etkileyebilir. Ama sahurda fazla çay ve kahve tüketiminin tek yan etkisi uyku sorunu değil. Kafein içeren besinler vücuttan sıvı atımı desteklerler ve bu sebeple gün içinde vücudun daha susuz kalmasına neden olabilirler. Çay, kahve yerine sahurda daha uzun süre tok kalmaya yardımcı olacak, protein içeren süt, ayran gibi içecekleri tercih edebilirsin. Sıvı desteği sağlaması ve sindirime yardımcı olması için maden suyunu da unutma.

Baharatlı ve yağlı yiyecekler

Sahurda çok yoğun baharat ve yağ içeren besinler de tercih etmemen gerekenler arasında. Yoğun baharat içeren yiyecekler, kızartmalar, çok yağlı ve salçalı yemekler de gün içinde susuzluk hissini tetikleyebilirler. Üstelik sahur sonrasında uyku kalitesi açısından da uygun değildir. Eğer sahurda yemek yemeyi sevenlerdensen, çorba, sebze yemeği, yoğurt ve tahıllı ekmek tercihlerin arasında olabilir. Kıymalı makarna, yoğurt ve salata da iyi bir seçim.

İlginizi çekebilir: Işıl ışıl bir cilt için: Hangi besinlere ağırlık vermeli?

Betül Karakuş Diyetisyen
2014 yılında Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü’nden şeref öğrencisi olarak mezun oldu. Üniversite eğitimi süresince, Hacettepe Üniversitesi Erişkin Hastanesi onkoloji, ... Devam