Potasyum eksikliğiniz olduğunu nasıl anlarsınız?

Kimya derslerindeki periyodik cetvelden çoğumuzun hatırlayacağı K, yani potasyum, sağlıklı bir vücut için olmazsa olmaz elementler arasında yer alır. Vücut tarafından üretilmediği için dışarıdan hazır olarak alınması gereken potasyum, hücreler ve sinir bağlantıları arasındaki iletişimin sağlanmasında kritik bir role sahiptir. Ayrıca, tüm kasların işleyişi ve böbrek fonksiyonları için de oldukça önemlidir. Birçoğumuz sağlıklı bir beden ve zihin için D, C veya B vitaminleri gibi takviyeleri kritik olarak görsek de fazla aşina olmadığımız potasyum elementi de bütüncül sağlığımız için büyük önem taşır. Bu nedenle vücudumuzun verdiği sinyallerin farkında olmak ve potasyum eksikliğine karşı zengin potasyum kaynaklarını beslenmemize eklememiz gerekir. Peki, potasyum eksikliği nasıl anlaşılır? İşte vücuttaki düşük potasyum seviyesinin belirtileri:

Önemli not: Bu yazıda yer verilen tüm bilgi ve öneriler bilimsel destekli makaleler baz alınarak, genel bilgilendirme amaçlı hazırlanmış olup herhangi bir uzman tavsiyesi içermemektedir. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren öğelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurun.

1. Şişkinlik ve kabızlık

Potasyum, beyinden gelen mesajların kaslara iletilmesinde ve kas kasılmalarının düzenlenmesinde önemli bir rol oynar. Düşük potasyum seviyeleri, bağırsaklardaki kasları etkileyerek yiyecek ve atıkların geçişini yavaşlatabilir. Bağırsaklar üzerindeki bu etki, şişkinlik ve kabızlığa neden olabilir. Kabızlığa sebep olacak yiyecekler tüketmediğinizi düşünmenize rağmen bağırsak sorunlarınız varsa, potasyum zengini besinler tüketmeye özen gösterebilirsiniz. 

İlginizi çekebilir: Şişkinlik ve gaz problemi olanlara iyi gelecek 4 Ayurvedik beslenme kuralı

2. Kas zayıflığı

Potasyum, kasların çalışmasında ve kas kasılmalarında kritik bir rol oynar, bu nedenle potasyum eksikliği, vücuttaki tüm kas gruplarını etkileyerek kas güçsüzlüğüne ve kramplara neden olabilir. Sebepsiz yere kollarınız, bacaklarınız ya da vücudunuzdaki tüm kasların ağrıdığını hissediyorsanız sebebi vücudunuzdaki düşük potasyum seviyesi olabilir. Öte yandan, yoğun ve ağır egzersiz programları uyguluyorsanız ve çokça terliyorsanız bu da kaslarınızın güçsüzleşmesine neden olabilir; çünkü az miktarda da olsa vücut ter yoluyla da potasyum kaybeder.

3. Sebepsiz yorgunluk

Potasyum, vücudun tüm hücrelerinde ve dokularında bulunan temel bir besin olduğundan, potasyum seviyeleri düştüğünde, bu durum hücrelerdeki enerji seviyelerine zarar vererek hem fiziksel hem de zihinsel yorgunluğun ortaya çıkmasına neden olabilir. Halsizliğinizin sebebini bir türlü bulamıyorsanız potasyum seviyenizi artırmayı deneyebilirsiniz. Öte yandan, sebepsiz yorgunluk hissinin olası diğer nedenleri için ‘Fiziksel yorgunluğun sebepleri ve yorgunluk hissini azaltmanın yolları‘ yazımıza da göz atabilirsiniz.

4. Ağız kuruluğu

Potasyum seviyesindeki düşüşler, dehidrasyona neden olduğu için ağız kuruluğu ve çok susama hissi meydana gelebilir. Yeteri kadar su tükettiğinizden emin olmanıza rağmen susuzluğunuz geçmiyorsa ve ağzınızda devamlı bir kuruluk hissi varsa sebebi potasyum eksikliğiniz olabilir. Özellikle yoğun antrenmandan dolayı aşırı terliyorsanız terle birlikte vücudunuzdan atılacak olan potasyum da dehidrasyonu tetikleyeceği için ağzınızdaki kuruluk hissi artabilir.

5. Yüksek kan basıncı

Potasyum, kan basıncını düşürmeye yardımcı olan kan damarlarını gevşetmede önemli bir role sahiptir, bu nedenle düşük potasyum seviyeleri kan basıncında artışa neden olabilir. Potasyum ayrıca vücuttaki sodyum seviyelerinin dengelenmesine de yardımcı olur. Genellikle, yüksek tansiyonu olan kişilerin sodyum alımını azaltması ve potasyum alımını artırması önerilir. Tansiyon şikayetiniz varsa vakit kaybetmeden bir uzmana danışmanızda fayda var.

6. Kalp çarpıntısı

Potasyum, kalp kası da dahil olmak üzere tüm kasların kasılmalarını düzenlemede önemli bir rol oynar. Bu nedenle, düşük potasyum seviyelerini kalp kaslarının işleyişini olumsuz yönde etkileyerek kalp ritminin bozulmasına yol açabilir. Eğer sıklıkla kalp çarpıntısı yaşıyorsanız, altında yatan muhtemel sebeplerden biri potasyum eksikliği olabilir. Bu nedenle kalp sağlığınız için mutlaka doktorunuza danışmalı ve kalp ritimlerinin tespiti için EKG çektirmelisiniz.

İlginizi çekebilir: Kalp rahatsızlıklarını önlemek için: Sağlıklı bir kalbin 7 alışkanlığı

7. Solunum problemleri

Potasyum düşüklüğü, vücuttaki tüm kasların işleyişini etkilediği için diyafram kasının da çalışmasında önemli rol oynar. Bu nedenle solunum için başta diyafram olmak üzere kullanılması gereken kaslar, potasyum eksikliğinden olumsuz etkilenir ve nefes darlığı ortaya çıkabilir.

Potasyum eksikliğinin meydana getirdiği olumsuz durumlardan kaçınmak ve bütüncül sağlığınızı korumak için potasyum açısından zengin besinleri öğünlerinize ekleyebilirsiniz. Potasyum zengini gıdalar için ‘Potasyum eksikliğinin olumsuz etkilerini gidermeye yardımcı besinler‘ yazımızı ziyaret edebilirsiniz.

Önemli not: Bu yazıda yer verilen tüm bilgi ve öneriler bilimsel destekli makaleler baz alınarak, genel bilgilendirme amaçlı hazırlanmış olup herhangi bir uzman tavsiyesi içermemektedir. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren öğelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurun.

Uplifers
Kaliteli ve mutlu yaşam koçunuz!