Pomeranian Boo Özellikleri ve Bakımı

Pomeranian, Pomeranian Boo, Pomeranyalı, Pom veya Pom Pom olarak da adlandırılan, süs köpeği olarak da bilinen Spitz tipi köpeklerin en küçük cinsidir. Küçük, sevimli, çekici halleri ile tanınırlar. Çoğunlukla oyuncu, canlı, hareketli bir yapıdadır. Evcil hayvanlar arasında oldukça popüler bir türdür. Küçük boyutlarına rağmen yüksek enerjili yapıları ile hareket ihtiyaçları fazladır, düzenli egzersiz ve oyun gereksinimleri vardır. “Pomeranian bakımı zor mudur?, Pomeranian yaşam süresi ne kadar?, Pomeranian Boo evde yalnız kalabilir mi?” gibi soruların cevapları ve çok daha fazlası için yazımızı okumaya devam edin.

Köpek bakımı ile ilgili genel bir bilgi sahibi olsanız da her cinsin kendine has farklı özellikleri ve değişen ihtiyaçları olduğunu göz önünde bulundurmak gerekir. Hem kedi cinsleri hem de köpek cinsleri için farklı ırkların farklılaşan gereksinimleri olduğunu ve her evcil hayvanın tarzının, karakterinin, kişiliğinin olduğunu unutmamalı. Bu yazımızda pomeranian ırkına dair bilinmesi gerekenleri paylaşacağız. İşte pomeranian köpek özellikleri ve bakımı:

Pomeranian Köpek Özellikleri

Pomeranian cinsi köpekler, genellikle 12-16 yıl yaşarlar. Ancak, bazı Pomeranianlar daha uzun süre yaşayabilirken, bazıları da daha kısa sürede yaşamlarını tamamlayabilirler. Bu durum, iyi bakım ve sağlık durumları ile değişebilir. Pomeranianlar genel olarak sağlıklı köpeklerdir. Ancak, bazı sağlık sorunlarına yatkın oldukları bilinmektedir. Pomeranian cinsi köpeklerin boyu genellikle 18-30 cm arasında değişir. Ağırlıkları ise genellikle 1 ile 3 kilo arasındadır.

Pomeranianların kürk uzunluğu genellikle uzundur ve iki katmandan oluşur. Üst katman, kabarık ve yumuşaktır, alt katman ise daha ince ve sıkıdır. Kürk renkleri çeşitlilik gösterir. Farklı renklerde olabilirler. Boyları da çok uzun değildir, 15 ile 30 cm arasında olabilir. Çok fazla tüy dökmezler ancak kalın ve yoğun tüylü oldukları için iyi bir bakım isterler.

Boyu: 15-30 cm

Ağırlığı: 1-3 kilo

Yaşam süresi: 12-16 yıl

Tüy: Kalın ve yoğun

Renk: Krem, beyaz, siyah, kahverengi, turuncu, gri ve siyah ile beyaz karışımı

Karakter: İyi huylu, arkadaş canlısı, sadık, zeki, heyecanlı, bekçi, inatçı

Bunların yanı sıra pomeranianların kısa, kafasına gömülü kulakları, küçük burunları, yuvarlak parlak gözleri vardır. Kalın ve kabarık tüyleri onlara görkemli ve iri gösteren bir hava katsa da aslında göründüklerinden daha narin ve zayıf bir vücuda sahiplerdir. Dış görünüşleri oldukça etkileyicidir.

Pomeranian Boo Tarihçesi

Pomeranian cinsi köpekler, Almanya’nın Pomerania bölgesinde ortaya çıkan bir Spitz köpek cinsi olarak kabul edilir. Bu cins, Spitz tipi köpekler arasında en küçük olanıdır.

Pomeranianlar, 18. yüzyılın başlarında İngiltere‘ye getirilmiştir ve burada popüler bir evcil hayvan haline gelmiştir. İngiltere’deki Kraliçe Victoria, pomeranianları sevdiği için bu cinsin popülaritesi artmış ve pek çok insan tarafından evcil hayvan olarak tercih edilmiştir. Bazı kaynaklarda Kraliçe Victoria Köpeği olarak da geçer.

19. yüzyılda Amerika’ya getiren pomeranian boolar burada da hızla popüler olmuştur, küçük boyutları ve enerjik halleri onları pek çok insanın sevgilisi yapmıştır.

Uzun yıllar boyunca evcil hayvan olarak yetiştirilen pomeranian ırkı, günümüzde yarışmalarda da yer almaktadır. Renk, tüy, yapı gibi özelliklerine göre yarışmalarda ödüller kazanabilirler.  

Bugün, Pomeranian cinsi köpekler, dünyanın birçok yerinde popüler bir evcil hayvan olarak kabul edilmektedir.

Pomeranian Karakter ve Kişiliği

Pomeranianlar enerjik, neşeli ve canlı köpeklerdir. İnsanlarla ve diğer hayvanlarla iyi geçinirler ve genellikle iyi bir aile köpeği olarak kabul edilirler. Zeki köpeklerdir ve çabuk öğrenirler. Bazen çocuklarla çok iyi anlaşamayabilirler, ancak küçük boyutları ile apartman yaşamına uygun bir köpek cinsi olarak kabul edilmektedir.

İyi bir aile köpeği olsalar da eğitim ve sosyalleştirme sürecinde pomeranianların doğru bir şekilde yetiştirilmesi, eğitimlerine özen gösterilmesi önemlidir.

Bu cins, ayrıca sahibine bağlıdır ve sevgi dolu bir evcil hayvan olarak bilinmektedir. Yüksek enerjiye sahip olmaları nedeniyle oyun ve yürüyüş gibi aktiviteler, pomeranianların mutlu ve sağlıklı kalmasına yardımcı olabilir. Bu cins, yeni şeyler öğrenmek için açık ve heyecanlı olmasıyla bilinir, bu yüzden eğitime hevesli olarak değerlendirilebilirler. Güleç bir surata sahip olmaları da onların popülerliğini artırmaktadır.

Yüksek sesle havlama eğiliminde olabilirler, bu yüzden zaman zaman inatlaşmalara yüksek sesle havlayarak karşılık verebilirler. Özellikle apartman yaşantısı için bu durum dezavantaj oluşturabileceğinden eğitilmeleri önem taşır.

Pomeranian Boo Bakımı

Görkemli duruşlarının sırrı kabarık ve parlak tüyleri olan pomeranian booların tüylerinin bakımı diğer köpek cinslerine göre daha zahmetli görünebilir, ancak genel bakımları çok zor değildir. Orta derecede tüy döken köpek cinsi olarak değerlendirilmektedir. Erkekleri genelde yılda 1 kez alt katman tüylerini dökerken; dişileri adet zamanlarında ya da yavruladıklarında daha fazla tüy dökme eğilimindedir.

Yoğun tüylere sahip olmaları nedeniyle, bakımlarında tüylerinin taranması önemli bir yer kaplamaktadır. Haftada en az iki kez tüylerinin taranması gerekmektedir. Tırnaklarının düzenli olarak kesilmesi de önemlidir. Ayrıca dişlerinin düzenli olarak fırçalanması, kulaklarının temizlenmesi, beslenme ve egzersiz ihtiyaçlarının karşılanması da gerekmektedir.

Pomeranian köpek bakımı konusunda bir diğer önemli husus rutin veteriner kontrollerinin aksatılmamasıdır. Aşılarının yapılması, gerekli rutin kontrollerden geçmeleri önemlidir. Ayrıca, en uygun bakım yöntemleri ve önerileri hakkında bir veterinere danışılması da önerilmektedir.

Fazla büyümeyen, küçük boyutlu bir ırk olan promeranianların çok fazla beslenmeye ihtiyaçları yoktur. Mideleri küçüktür ve yemek konusunda nispeten seçici davranan bir köpek cinsidir. Bu nedenle premium köpek maması tercih edilmesi önerilmektedir. Ancak, en sağlıklı beslenme önerileri için veterinerden fikir almak gerekmektedir, çünkü her köpeğin beslenme ihtiyacı yaşına, kilosuna, cinsiyetine ve sağlık durumuna göre değişmektedir.

Son olarak promeranianların egzersiz ihtiyaçlarının karşılanması küçük bir ırk oldukları için daha kolaydır. Kucak köpeği olarak da bilinen bu cins, kısa yürüyüşler, oyunlar veya koşudan keyif almaktadır. Ayrıca, ev yaşantısına ve apartman hayatına kolay adapte olduklarından dolayı evde de egzersiz ihtiyaçlarını giderebilirler.

Pomeranian Köpek Cinsi Sağlık Sorunları

Pomeranian cinsi köpekler, genellikle 12-16 yıl yaşarlar ve genel olarak sağlıklı köpeklerdir. Ancak, bazı sağlık sorunlarına yatkın oldukları bilinmektedir. Bu sağlık sorunları arasında şunlar yer almaktadır:

Patella çıkığı: Pomeranianlar, diz kapağı çıkığına yatkın bir ırktır.

Diş Problemleri: Pomeranianlar, dişlerinde plak birikimi ve diş eti hastalıklarına yatkındırlar.

Üst Solunum Yolu Sorunları: Pomeranianlar, nefes almada zorluk çekebilir ve sık sık hapşırabilirler.

Göz Sorunları: Pomeranianlar, özellikle yaşlandıklarında gözlerinde çeşitli sorunlar yaşayabilirler.

Kalp Hastalıkları: Pomeranianlar, başta kalp yetmezliği olmak üzere kalp problemleri gibi ciddi sağlık sorunlarına yatkın olabilirler.

Tüm bu sağlık sorunlarının riskini azaltmak ve pomeranianların genel olarak sağlıklı, mutlu ve uzun bir yaşam sürmelerini desteklemek için düzenli olarak veteriner kontrolüne götürülmeleri gerekmektedir.

Pomeranian köpekleri için önerilen sağlık testleri arasında kalça ve patella değerlendirmesi, kalp ve göz muayenesi yer almaktadır.

Pomeranian Boo Köpek Eğitimi

Pomeranian cinsi köpekler, zeki ve öğrenme istekleri yüksek köpeklerdir. Bu nedenle, doğru bir şekilde eğitilirlerse, birçok komutu öğrenebilirler.

Erken yaşta eğitime başlamak, ödüllendirme yöntemini kullanmak, tekrarlar yapmak, sabırlı olmak ve pozitif bir tutum sergilemek pomeranianların eğitiminde çok önemlidir. Ayrıca fiziksel olarak küçük ve zayıf bir tür olmalarından dolayı, eğitim sırasında zarar görebilecekleri hareketlerden kaçınmak gerekmektedir.

Özellikle küçük yaşlarda pomeranianların sosyalleşmesi, farklı ortamlarda ve diğer köpeklerle karşılaştıklarında sert tavırlar sergilemelerini önleyecektir. Bu nedenle farklı ortamlara, insanlara ve hayvanlara alıştırılması önemlidir.

Pomeranian boo içeride tuvalet eğitimi verilebilen bir köpek cinsidir. Evin bir odasını gazete kağıdı ile kaplamak ve pomeranianın tuvaletini orada yapmasını sağlamak, her tuvalet ihtiyacında aynı yeri kullanmasını desteklemek önemlidir. Ayrıca, içgüdünün tuvalet eğitimindeki önemi unutulmamalı, pomeranianın tuvaletini yaptığı yeri tekrar bularak alışkanlık haline getirebilmesi için kimyasal temizleyiciler kullanılmamalıdır.

Son olarak profesyonel yardım almak da pomeranianların eğitim sürecini hızlandırıp kolaylaştırabilir. Profesyonel eğitmenler, Pomeranianlar gibi küçük köpekler için özel eğitim teknikleri ve stratejileri kullanabilirler.

İlginizi çekebilir: Kedi insanı mısınız köpek mi: Kedi ve köpek sahiplerinin farklı kişilik özellikleri

Uplifers
Kaliteli ve mutlu yaşam koçunuz!