Oryantal: Müziğin tüm hücrelerinizden aktığı dans

Oryantal dans dediğimizde hepimizin aklına ilk gelen, Arap ezgilerinin hakim olduğu, belki çocukluğumuzda birlikte büyüdüğümüz Mezdeke grubu parçaları ve tabi ki yine oryantalin özdeşleştirildiği kadınlar, yani dansözler ve erkekler yani dansörler. Fakat oryantal dans bunlardan çok daha fazlası.

oryantal

Oryantal dans, dans tarihini incelediğimizde dünyanın bilinen en eski danslarının başında geliyor. Orijini, antik dönemin doğurganlık, bereket kültüründe yatıyor. Oryantal dansı, kadın vücudunun özelliklerine göre tasarlanmış. Karın kaslarıyla, kalça hareketleriyle, göğüs hareketleriyle en çok kadın vücuduna uygun. Toprağa değen yalın ayaklarla, sıkı ve katı bir dans. İnsan vücudunun akıcı, pürüzsüz, kompleks ve etkileyici hareketleri, çalkalama ve dalgalanma hareketlerinin çeşitliliği ile dansın karakteri ortaya çıkıyor. Ritim takibi ise, vücutta özel bir esneklik ve müzik algısı ile oluşmaktadır. Özellikle kalça, bacak ve göbek bölgesi yoğunlukla müzik ile uygun olarak hareket ettiriliyor.

oryantal 2

Oryantal, bu derece müzik akışına dayanması ile adeta müziğin vücudunuzda kendiliğinden aktığı bir dans. Figürler kadar müzikleriyle de tüm dünyanın ilgisini çeken bu dans için, özellikle yüksek ritimli ve vurmalı enstrümanlardan oluşmuş parçalar tercih edilir. Son derece eğlenceli ve yüksek enerjili ritimlerin yer aldığı bu eserler, sizi başka dünyalara götürebilir. Neredeyse tüm dans okullarında derslerine erişebileceğiniz oryantal dans derslerini, yeni bir hobi edinmek, hem eğlenmek hem öğrenmek istiyor diyorsanız mutlaka tavsiye ediyorum.

En güzel ezgiler sizinle olsun…

Yazarın diğer yazıları için tıklayınız. 

 

 

 

Pınar Özeken (Ulus)
2007 yılında Boğaziçi Üniversitesi Moleküler Biyoloji ve Genetik bölümü ile Kimya bölümlerini bitirdi. Aynı üniversitede Biyomedikal Mühendisliği ve İspanya Pompeu Fabra üniversitesinde master derecelerini ... Devam