Olumsuz olay dalgalarıyla sörf yapmayı öğrenmek için 4 öneri

Fırtınalı hava, ekonomi gündemi, pandemi ve yeni varyant derken, “Yok mu artıran?” dediğini duyar gibiyim. Yalnız değilsin, birçok kişi aynı durumda. Ortak bir insanlık hali yaşıyoruz ve hal böyleyken huzurlu olmak, sakin kalabilmek eskisinden daha da zor gelebiliyor.

Mindfulness’ı Batı dünyasıyla buluşturan Jon Kabat-Zinn’in bu durumla ilgili çok güzel bir sözü var: “Dalgaları durduramazsın ama sörf yapmayı öğrenebilirsin.” Bizim de dalgalar gibi olan olayları değiştirme ya da durdurma yetkimiz çoğu zaman olmuyor. Ama olaylara verdiğimiz tepkileri değiştirerek o anı ve hayatımızı yaşayışımızı değiştirmemiz, yani sörf yapmayı öğrenmemiz mümkün!

“Peki, bunları nasıl değiştirebilirim?” dersen…

1. Önce ne tepki verdiğini gözlemle.

Olumsuz bir olay yaşadığında otomatik olarak çıkan tepkilerini bilinçli bir şekilde gözlemle. Bu senin için bağırmak, ağlamak, telaşlanmak, gözünün haberlerden ayrılmaması, hep senin başına geldiğini düşünmeye başlaman ya da başka birçok eylem, beden duyumu, duygu ve düşünce olabilir.

2. Bu tepkilerini biraz daha detaylı tanımlamayı dene.

Bu olay olurken bedeninde hangi bölgelerde, nasıl hissettiğini fark et. Karnını mı sıkıyorsun, nefesini mi tutuyorsun, bacağın mı kaşınıyor ya da yüzün mü kasılıyor?

Hangi duyguların açığa çıktığına bak: Kızgınlık, öfke, hüzün…

Peki neler düşünmeye başlıyorsun?

“Bu hep benim başıma geliyor, çok şanssızım, mutluluğu zaten hak etmiyorum, suçluydum ve cezamı buldum.”

3. Dönüşümü takip et.

Olumsuz durumlara verdiğin tepkileri ve bedendeki duyumları, duyguları, düşünceleri farketmeye başladıkça bu tepkiler zamanla dönüşmeye başlayacak. Belki ilk seferlerde bir şey fark etmeyeceksin. Bir sonrakinde “Aaa! Şu durumlarda bedenimde hep şurayı kasıyorum.” demeye başlayacaksın. Bir diğerinde açığa çıkan duygunun farkına varacaksın. Derken, bu olaylar olurken kendine sürekli söyleyip durduğun olumsuz cümleleri fark edeceksin. Ve zamanla bilinçsiz, otomatik tepkiler vermek yerine, o anda ihtiyacın ne ise onu görmeye başlayıp kendi bilinçli seçiminle gerekli yanıtı vermeye başlayacaksın.

4. Sana iyi gelen aktivitelere zaman ayır.

Olumsuz bazı olaylar yaşıyor olsan da iyi hissetmek senin her zaman hakkın. Kendine şefkatli bir alan yaratarak ruhuna, bedenine, zihnine iyi gelen aktivitelere zaman ayırabilirsin. Bu senin için düzenli olarak kitap okumak, resim yapmak, yoga ve meditasyon yapmak, yürüyüşe çıkmak, sevdiklerinle konuşmak ve birlikte kaliteli vakit geçirmek olabilir. Zor zamanlarında sinir sistemini yatıştırmak için bu aktivitelerden destek almayı hatırla.

Olumsuz olay dalgaları üzerinde sörf yapmayı pratik etmek istersen mindfulness temelli yoga derslerim yeni yıla girerken senin için güzel bir başlangıç olabilir. Çalışmamız sırasında beden duyumlarını, duygularını ve zihninde dönüp duran düşüncelerini fark edebilir ve sana iyi gelecek bir aktiviteyle bunları dönüştürmeye başlayabilirsin. Nefes çalışmalarını, yoga hareketlerini ve meditasyonu deneyimleyeceğin yoga derslerimde mindfulness yönlendirmeleri ile kendinle tekrar bağ kurabilir, stres seviyeni azaltarak sakin ve rahatlamış hissedebilirsin.

14 Aralık Salı günü, 21.00-22.00’deki deneme dersime katılarak mindfulness temelli yoga dersimi deneyimleyebilir ve sana iyi geleceğini düşünürsen sonrasında grup derslerinde aramıza katılabilirsin. Deneme dersine bu formu doldurarak kaydolabilirsin. Soru ve yorumlarını Instagram hesabımdan ve [email protected]’dan iletebilirsin.

Sevgilerimle…

İlginizi çekebilir: Günümüz koşullarında dinlenebilmek için 3 öneri

Sibel Okan - moment by Sibel Mindful Yoga Eğitmeni
Merhaba ben Sibel. Boğaziçi Üniversitesi Kimya Mühendisliği bölümü mezunuyum. Daha önce özel sektörde pazarlama alanında çalıştım. Mühendislik eğitiminin bana katmış olduğu analitik düşünce yapısı ... Devam