Günümüz koşullarında dinlenebilmek için 3 öneri

Günümüzde evlerimiz birçok aktiviteyi yaptığımız yegane alan haline dönüştü. Evlerimiz eskiden yemek yediğimiz, televizyon izlediğimiz, dinlenip bir köşede kitap okuduğumuz, uyuduğumuz kapalı bir yer olmanın çok ötesinde; artık birçoğumuz için iş yeri, spor salonu, (online) sosyalleştiğimiz bir yaşam merkezi haline geldi. Hal böyle olunca da, bu kadar çok aktiviteyi aynı koltuğa ve sandalyeye sığdırmaya çalışırken dinlenmek aklımıza en son gelen aktivitelerden birine dönüştü. Çünkü zaten evdeyiz, genelde oturarak zaman geçiriyoruz ve yorulmuyoruz diye düşünüyoruz.

Oysa ki tam tersi! Eskiden işe, spora, arkadaşlarımızla buluşmaya giderken ve eve dönerken arada geçiş sürecini yaşıyorduk ve zihnimiz yeni geçilen aktiviteye kendini hazırlayabiliyordu. Artık her şeyi evde yaptığımız için ve yapılan bu aktiviteler arasındaki süre sandalyeden koltuğa geçecek kadar kısa olduğu için belki de hiç olmadığı kadar dinlenmeye ihtiyacımız var.

Dinlenebilelim ki bu tempoda kendimizi reşarj edip ruhsal sağlığımızı koruyabilelim ve günlük aktivitelerimize verimli bir şekilde devam edebilelim…

Gelin bu uzun hafta sonunda kendimize en uygun dinlenme yolunu bulalım ve sonrasında da bize iyi geleceğini bilerek rutinimize katalım!

1. Hobilerinden birine zaman ayır.

Bu hafta sonundan başlayarak, haftada en az bir kez ilgilenmekten keyif aldıklarına zaman ayırmaya ne dersin? Sanat (resim, seramik, enstrüman çalma gibi), yemek yapmak, online konser, film, tiyatro; uzun süredir ertelediğin, ruhunu besleyen bu hobilerine geri dönerek kendine bu keyifli zamanları yaratabilirsin.

Eğer “Hobim ne bilmiyorum”, “Benim hobim yok” dersen de, o zaman işe nelerden hoşlanabileceğini araştırarak başlayabilirsin. Sevdiğin müzik listeni aç, kağıdını kalemini alıp sakin bir ortama geç. Geçmiş yılları, belki çocukluk dönemini düşünerek o zamanlar ne yapmaktan keyif aldığını hatırlayarak not defterine yazmaya başla. İnternetten farklı hobi alternatiflerini araştırarak listeni tamamlayabilir ve sonraki haftalarda listen üzerinden küçük denemelerle sana keyif verecek hobini keşfedebilirsin.

2. Rahatlama pratiklerini dene.

Bu zamana kadar nefes, meditasyon, yoga pratiklerini denemediysen, bu uzun hafta sonu denemen için tam zamanı. Kökeni uzun yıllar öncesine uzanan, dünya çapında binlerce kişinin günlük rutininde kullandığı, bilimsel birçok yayında stresi azalttığı ve bütünsel sağlığı desteklediği kanıtlanan bu pratiklerden sen de yararlanabilirsin.

Hareket edesin yoksa nefes ve meditasyon pratiklerini, görece daha aktif olmak istiyorsan yoga hareketlerini deneyebilirsin. Eğer zamanın varsa nefes, yoga, meditasyon pratiklerini kısa kısa birbiri ardına deneyerek hepsini gözlemlemeni de öneririm.
Daha önce hazırladığım meditasyonla ilgili detaylı yazıma ve anlatım videoma göz atabilirsiniz.

3. Evde spor yapmayı deneyimle.

Geçen seneden beri aklında olan, arkadaşlarının düzenli olarak yaptığını gördüğün evde spor aktivitesini sen de yapabilirsin. İnternetten istediğin süreye uygun spor videolarını araştırabilir ya da vücudundaki belli bölgelere özel hareketlerden derleyerek moduna uygun müzik eşliğinde yapabilirsin. Aklında geliştirmek istediğin belirli bir bölge var ise, o bölgeye spesifik hareketlerle başlayarak kendin için motivasyon kaynağı oluşturabilirsin.

Unutma, evde uzun saatler geçirsek de dinlenmeye ihtiyacımız var. Önerilerimden en az birini deneyerek bu uzun hafta sonunda kendin için güzel bir dinlenme yöntemi keşfetmen mümkün. Keşfettiğin yöntemi dinlenme rutinin haline getirerek ruh sağlığını koruman ve kendine iyi bakman dileğimle…

Tüm soruların ve yorumların için Instagram hesabımdan iletişime geçebilirsin.

İlginizi çekebilir: Alışkanlık kazanma sürecinde beyinde neler oluyor?

Sibel Okan - moment by Sibel Mindful Yoga Eğitmeni
Merhaba ben Sibel. Boğaziçi Üniversitesi Kimya Mühendisliği bölümü mezunuyum. Daha önce özel sektörde pazarlama alanında çalıştım. Mühendislik eğitiminin bana katmış olduğu analitik düşünce yapısı ... Devam