Okula uyumu kolaylaştıracak yoga ve meditasyon egzersizleri

Yeni eğitim ve öğretim yılı geçtiğimiz seneki bir açılıp bir kapanmalı ara ardından başladı. Peki, bu büyük düzen değişikliğinde çocuklarımızın okula uyum süreci nasıl etkilendi?

Arkadaşlarını özleyip koşarak okula gidenler olduğu gibi bazı çocuklarımız biraz daha kaygılı başladılar okula. Ben bu yazıda size süreci biraz daha kaygılı yaşayan çocuklarımız için evde neler yapabiliriz onu anlatacağım. Öğretmen arkadaşlarım da bu çalışmaları güvenle uygulayabilir.

Müzik ruhun gıdasıdır diyerek birinci örnek çalışmamı anlatıyorum.

Rahatlamak ve gevşemek için serbest dans 

Deneyimlerime istinaden dans etmekten hoşlanmayan çocuk yok. Özellikle de bu dans, müzik eşliğinde serbest dans ise… Yani bir stil olmadan, kurallar olmadan, çocuklarımızın tam istediği gibi…

Nasıl yapalım?

Çocuğunuza bir şarkı seçmesini söyleyin. Müziği açın ve başlayın dans etmeye. Eğer yoga kartlarını dahil edecekseniz müzik durduğunda size en yakın olan yoga kartını açın ve üzerindeki hareketi uygulayın. Evde yoga kartınız yok mu? Kendiniz yapabilirsiniz veya evde bulunan başka kartlar kullanabilirsiniz. Örneğin hafıza kartları gibi… Bir başka seçenek ise boş kağıtlara eylemler yazabilir ve onları uygulayabilirsiniz. Örneğin zıplamak, kendi etrafında dönmek, sarılmak vs.

Neden bu çalışma?

Dansın gücüyle sinir sistemimizde biriken gerilimi atıp rahatlayacağız.

Değişimi kabul etmek için değişiklik yapmak: “Ayaklarımla resim yapıyorum.”

Çocuklarımız da bizler gibi konfor alanlarından çıkmayı çok rahat kabul etmeyebilirler. Biraz daha uyku, evde çizgi film ve kahvaltı keyfi varken okula gitmek mi? Okulun onlara kazandıracaklarını anlatmak ve hayattaki dengeden bahsetmek bu dönem biraz zor olabilir. O nedenle bu anlatımı da bir oyun eşliğinde yapmaya ne dersiniz?

Nasıl yapalım?

Duvara büyük beyaz bir kağıt yapıştırın ve renkli boya kalemleri alın. Rutinimiz ellerle resim yapmak ama bu oyunda biz ayaklarımızı kullanacağız. İsterseniz resim yapın, isterseniz ayaklarınızla yazı yazın. Bir deneme daha ister misiniz? Baskın olarak kullandığınız eliniz değil diğer elinizle isminizi yazın. Örneğin solaksanız sağ eliniz ile yazmayı deneyin.

Neden bu çalışma?

Hayatımızdaki değişimlerin her zaman zor olmadığını hatta eğlenceli olduğunu deneyimleyerek rahatlayacağız.

Duygu kazanımı için birlikte meditasyon: “Yalnız değilsin, yine birlikteyiz”

Meditasyonun kanıtlanmış sayısız yararı olduğunu artık hepimiz biliyoruz. Peki tüm aile bir arada meditasyon yaptığında hem o güzel frekansı hem de oluşacak kuvvetli bağı hayal edebiliyor musunuz?

Nasıl yapalım?

Aile üyeleri bir araya toplansın. Bu çalışmayı matta sırt üstü dinlenme pozunda veya oturarak diz üzerinde veya bağdaş oturuşunda yapabilirsiniz. Meditasyon için müzik seçimini çocuklarımıza bırakalım. Aile büyüklerinden anne veya baba da nefesi yönlendirebilir. Örneğin “Derin bir nefes alıyoruz ve veriyoruz, tekrar derin bir nefes alıyoruz ve veriyoruz. Şimdi nefesin gücünü ve bedenimizdeki hislerini dinleme zamanı” gibi…

Neden bu çalışma?

Değişimlere bir olduğumuzda birlik olduğumuzda daha kolay bir şekilde uyum sağlayacağımızı göstermesinin yanı sıra birinci çalışmamızda olduğu gibi sinir sistemimizi rahatlatacağız.

Şimdi tüm bu keyifli çalışmaları birlikte uygulama zamanı… Uyguladıkça keyif almanızı ve bu vesileyle sağlık dolu keyifli günler yaşamanızı dilerim. Sevgilerimle…

Çocuk yogası derslerini deneyimlemek ve dersler konusunda detaylı bilgi edinmek için @minikyogees Instagram ve YouTube hesaplarını takip edebilir www.minikyogees.com web sitesini ziyaret edebilir ve her türlü sorunuz için bana bu kanallardan ulaşabilirsiniz.

İlginizi çekebilir: Çocuklar için yogayı daha da eğlenceli hale getirmenin renkli yolları

Günce Dere Çocuk Yogası Eğitmeni
Çocukların herhangi bir madde olmadan sadece kendi zihin ve bedenleri ile kalabildikleri tek branş Çocuk Yogası'dır. İşte bu nedenle yurt dışında hemen her anaokulunda ... Devam