Neyi ne kadar yiyeceğinizi belirleyen ilginç faktörler

Yakın zamanda yapılan ve Environment and Behavior dergisinde yayımlanan bir çalışmaya göre; yemek yenilen ortamların yeme davranışları üzerinde sanılandan çok daha ciddi etkileri var.

Cornell Üniversitesinden psikolog Nancy Well ve Notre Dame Üniversitesi Mimarlık Okulundan Yrd. Doç. Kim Rollings’in yürüttüğü, “Effects of Floor Plan Opennes on Eating Behaviors” isimli çalışmaya 57 üniversite öğrencisinin katılımı sağlandı. Çalışmanın temel sorusu, yemek yenilen alanda tüm yemeklerin aynı anda görülebiliyor olmasının yeme davranışı üzerinde nasıl bir etki yarattığıydı.

Katılımcılar için oluşturulan yemek yeme ortamında, açık mutfaklı odada yemek yiyen grubun masadan kalkıp yemek almaya daha yatkın olduğu ve ortalama 170 kalori daha fazla tükettiği gözlemlendi. Öte yandan Türkiye’de ‘Amerikan mutfak’ olarak bilinen bu mutfak türü yerine kapalı mutfaklı ortamda yemek yiyen grupsa daha az yemeye meyilliydi. Üstelik bu etki sadece yemek yemeyi değil, yemek servis etme davranışını da etkiliyordu.

yeme davranışını etkileyen faktörler
Yemek yenilen ortamların yeme davranışları üzerinde sanılandan çok daha ciddi etkileri olduğu ortaya çıktı.

İlginizi çekebilir: Yeme bozuklukları dosyası: Anoreksiya, Bulimiya, tıkınırcasına yeme

Yeme davranışını etkileyen diğer faktörler neler?

Yukarıda yer verdiğimiz çalışma, aslında yeme davranışının psikoloji ve algılarla yakından bağlantılı olduğunu gösteriyor. Peki yeme davranışını etkileyen genel etkenler neler? Yazının devamından bunları açıklayacağız:

Rutinler: Kişinin günlük hayattaki alışkanlıkları yeme zamanının yanı sıra yeme davranışını da etkiliyor. Yoğun çalışan kişilerde fazla kalorili veya yetersiz beslenme daha sık görülebiliyor.

Pazarlama: Sağlıklı seçenekler genellikle fazla reklamı yapılmayan besinler haline geldi. Medya kanallarında abur cubur olarak isimlendirdiğimiz fazla kalorili, işlenmiş gıdaların albenili görüntüleri yeme davranışını doğrudan etkiliyor.

Kültürel ve sosyal anlamlandırmalar: Her ne kadar bağlantısız gibi görünse de siyasi, sosyal veya kültürel normlar da yediklerimizi belirleyebiliyor. Az yemek yemenin övüldüğü bir kültürde veya beslenmeden belirli seçenekleri eleyen bir toplumda yaşamak, kişinin yeme davranışını kendisi farkında olmasa da etkileyebiliyor.

Duygular: Depresyon, kaygı, stres gibi olumsuz duygular sağlıksız beslenmeye yol açabiliyor.

Zamanlama: Günün hangi saatinde yemek yediğiniz de çok önemli. Örneğin akşam yemeğini erken yemek, daha sonra tekrar acıkmanıza ve yatmadan önce bir şeyler yemenize neden olabiliyor. Dolayısıyla yeme alışkanlıklarınızı iyi biliyor ve yemek zamanlarınızı iyi ayarlayabiliyor olmanız mühim.

İlginizi çekebilir: Yemek alışkanlıklarınız kilo almanızı nasıl etkiliyor?

Kaynak: 

sciencedaily.com

webmd.com

Uplifers
Kaliteli ve mutlu yaşam koçunuz!