Narsisistik Kişilik Bozukluğu olan biriyle nasıl iletişim kurabilirsiniz?

Narsisistik Kişilik Bozukluğu özellikle son yıllarda epey sık gündeme gelen bir konu. Bu bozukluğa sahip insanlarla iletişim kurmak çoğu zaman kafa karıştırıcıdır. Bu kişilerin yüz ifadelerinden, söylediklerinde samimi olup olmadıkları her zaman anlaşılmaz, cümleler uzar, sözcükler kafa karıştırmaya başlar. Narsisistik Kişilik Bozukluğu ile yaşayan sahip kişiler, biz onlara kısaca narsisist diyelim, dili çok iyi ve etkili kullanmakta ustadırlar.

Psikiyatrist Dr. Agâh Aydın, Narsisistik Kişilik Bozukluğu hakkında söylediklerine kulak verelim…

Narsisistik kişilik bozukluğu nedir?

Narsisistlerin sohbet kabiliyetleri

Gelelim narsisistlerin sohbet kabiliyetlerine… Sağlıklı insanlar bir sohbete başladıklarında birbirleriyle konuşurlar. Oysa narsisistler karşılarındaki insan ile değil, karşılarındaki insana konuşurlar. Sohbetin liderliğini kaptırmadan, sürekli konuşarak, karşıdakinin sözünü keserek ya da bir-iki cümle dinleyip sonra “Benim de başıma şöyle bir şey gelmişti” diye konuyu yine kendilerine döndürerek… Böylece karşılarındaki kişiyi yorarak, kendilerine ve kurdukları karmaşık mantığa itiraz edemeyecek hale getirirler.

Sürekli yalan söylemek de Narsisistik Kişilik Bozukluğu belirtilerindendir ve narsisistler kendi yalanlarına gerçekten inanmalarıyla bilinirler. Daha ileri safhalarda, kafasında kendi imajı ve varlığına uygun bir dünya yaratan narsisist, zaman zaman bu hayal dünyası ile gerçekliği ayırt etmekte zorlanabilir.

Narsisistin konuşması, dilin yaratıcı fakat kendi çıkarları için kullanımını da içerir. “Geçenlerde bir partideydim. Pek çok ünlü insan tanıyorum, zaten şu aktörle beraberdik” gibi bir cümle kurabilir narsisist. Gerçekten partiye gitmiştir, o ünlü aktör de oradadır, dolayısıyla kurulan cümle yalan sayılmaz. Aktör gerçekten narsisistle “beraber” midir peki? Bu, kişilerin beraberlik anlayışına göre değişebilir. Kendilerine lafı çevirecek alan bırakan narsisist, karşısındakinin onu yalancılıkla suçlama ihtimalini de böylece bertaraf etmiş olur.

Narsisistik Kişilik Bozukluğuna sahip kişilerle konuşurken dikkat edilmesi gerekenler

Narsisistle konuşurken dikkat edilecekler

Bir narsisistle konuşurken şu üç noktaya dikkat etmek gerekir:

  • Duygusal ve fevri bir yanıt vermemek için derin bir nefes alıp, dikkatinizi toplayıp yanıt verin.
  • “Ağzımızın tadı kaçmasın” diyerek her seferinde özür dileyen kişi siz olmayın. Şayet narsisiste katılmıyorsanız, kolay olanı seçip ona katılıyormuş gibi görünmek yerine iletişime kısa bir ara vermeye bakın.
  • Narsisiste hak vermek illüzyonlarını beslediği gibi, ona karşı çıkmak da sinir bozukluğu, tartışma ve hatta şiddet yaratabilir. Bu yüzden ona yuvarlak yanıtlar vermeye ve onu yalancılıkla suçlamamaya çalışın. “Bu anlattığın enteresanmış”, “Biraz düşüneyim”, “Bu konuda pek bilgim yok” gibi cümleler, iletişimi sakin bir şekilde sürdürmek için birebirdir.

Narsisistik Kişilik Bozukluğuna sahip kişilerle iletişim zor olabilir. Ancak biraz dikkat, sabır ve konuşmadan düşünme alışkanlığı ile bu zorluğun üstesinden gelinebilir.

Kaynak
Psych Central
Psikolojik

İlginizi çekebilir: Ayrılığı daha da zorlaştıran şey: Bir narsistten ayrılmak

Uplifers
Kaliteli ve mutlu yaşam koçunuz!