Mutfağınızı daha temiz tutmanızı sağlayacak temizlik ipuçları

Evlerimizin en çok kirlenen alanlarından biri mutfak. Ancak bazı evlerde mutfaklar her zaman pırıl pırıldır. Sizin mutfağınız böyle değilse, belki de işin püf noktasını kaçırıyor olabilirsiniz. Mutfağınızı kolay bir şeklde temizlemenin püf noktası, onu sürekli temiz tutmaktan geçiyor. Aslında oldukça basit bir mantığı var. Bazı noktalara dikkat ederek, mutfağınızı daha temiz tutabilirsiniz. İşte mutfağınızı daha temiz tutmanızı sağlayacak temizlik ipuçları…

1. Mutfakta minimalist olun.

Ne kadar çok eşyanız varsa, kirlenme ihtimali o kadar çok olur ve temizliğe daha çok zaman ve çaba ayırmanız gerekir. Örneğin, tezgahınızın üstündeki rengarenk eşyalar hoşunuza gidiyor olabilir. Ancak o eşyalar hem tezgahınızı temizlemenize engel olur hem de etrafın daha çok kirlenmesine neden olur. Tezgah üstündeki kupalarınızı, baharatlıklarınızı ve benzeri eşyaları dolapların içinde muhafaza ederek mutfağınızı daha temiz tutabilirsiniz.

2. Temiz bir mutfakla başlayın.

Yemek hazırlamaya başlayacaksanız, öncelikle mutfağı temizleyin ve sonra başlayın. Tezgah, lavabo kirliyken, etrafta kirli bulaşıklar varken yemek hazırlamaya başlamak, hem gözünüzü daha çok yorar hem de yemek hazırlığından sonra daha fazla temizlik yapmanız anlamına gelir. Bunun yerine mutfağınızı temizleyerek başlayın.

3. Zeminleri de düşünün.

Mutfak denince sadece tezgah, mutfak dolapları ve ocak akla gelmez. Mutfağınızın zemini de önemlidir. Elinizin altında bulunduracağınız, kullanışlı bir elektrik süpürgesiyle mutfağınızı düzenli olarak süpürebilir, böylelikle yerlere dökülen yemek kırıntılarının etrafa yayılmasını önleyebilirsiniz.

4. Bekleme sürelerini değerlendirin.

Mutfakta bir şeyler hazırlarken beklemeniz gerekiyorsa, bu süreyi değerlendirin. Örneğin suyun kaynamasını beklerken tezgahı silebilir, bulaşık makinesini boşaltabilir, işi biten eşyaları yerine kaldırabilirsiniz. Bu şekilde zamandan ne kadar tasarruf edeceğinize inanamayacaksınız.

5. Bulaşıkları her yıkadığınızda, lavaboyu da temizleyin.

Mutfak lavabosu, mutfağın belki de en çok kirlenen noktası. Her bulaşık sonrasında lavaboyu temizleyerek, bu alanı her zaman temiz tutabilirsiniz. Her gün veya iki günde bir özel temizleyiciler kullanarak, lavabonuzu çok kirlenmeden temizleyebilir ve sürekli olarak temiz kalmasını sağlayabilirsiniz.

6. Etrafa dökülenleri bekletmeden temizleyin.

Mutfakta hazırlık yaparken etrafa bir şeyler döküldüyse, elinizin altındaki bir bezle hemen temizleyin. Beklediği zaman etrafa yayılma, başka şeylere bulaşma ve kuruyup daha zor temizlenme ihtimali artar. Bekletmeden temizleyerek mutfağınızı daha temiz tutabilirsiniz.

7. İşi biten eşyaları bekletmeden yerine kaldırın.

Yemek hazırlarken kullandığınız ve tekrar ihtiyaç duymayacağınız eşyaları yerine kaldırmak için yemeğin bitmesini beklemeyin. Bir yandan hazırlıklar devam ederken, bir yandan da işi biten malzemeleri bekletmeden yerine kaldırın. Böylelikle hem alan kazanmış olursunuz hem de mutfağınızı daha temiz kullanabilirsiniz.

8. Her şey için bir yer belirleyin.

Mutfağınızda küçüklü büyüklü bir sürü eşya olabilir. Bu eşyaları kendi içlerinde gruplandırın ve her biri için yer belirleyin. Böylelikle her aradığınızı kolayca bulabilir ve mutfağınızın daha düzenli olmasını sağlayabilirsiniz.

9. Lavabonuzu daha işlevsel kullanın.

Lavabonuzu sadece yıkama işlemleri için değil, başka işlemler için de kullanın. Özellikle etrafa dökülüp saçılma ihtimali fazla olan işlemleri lavabonun içinde yapabilirsiniz. Örneğin, un paketini boşaltıyorsanız, hazırladığınız kekin üzerine tarçın serpiyorsanız bunları lavabonun içinde yapabilirsiniz.

10. Dolap içlerini organize edin.

Mutfağınızdaki dolapları daha işlevsel kullanmak istiyorsanız, biraz yaratıcılığınızı kullanmalısınız. Lavabonun altındaki dolap, dolap kapakları, raf gibi alanları akıllıca kullanarak daha düzenli ve temiz bir mutfağa sahip olabilirsiniz.

İlginizi çekebilir: Banyo dekorasyonu için tüyolar: Alan kazandıran 12 işlevsel fikir

Uplifers
Kaliteli ve mutlu yaşam koçunuz!