Morning Pages: Sabah Sayfaları nedir, nasıl uygulanır?

Çok başarılı veya dünyaca ünlü insanların yaşam alışkanlıklarını merak edip araştırdıysanız hemen hemen hepsinin güne erken saatlerde başladığını fark etmişsinizdir. Sabahın erken saatlerinde dış dünyanın telaşı henüz başlamamışken kendi işlerine odaklandıklarını veya günün geri kalanını henüz şehrin sesleri yükselmeden planladıklarını okumuş olabilirsiniz. Peki, neden erken kalktıklarını hiç düşündünüz mü ya da sabahın erken saatlerini onlar için bu kadar önemli kılan şeyin ne olduğunu? Sizce neden Tim Cook 3.45’te,  Jack Dorsey 5’te, Elon Musk 7’de kalkıyor olabilir? Bu sorunun cevabını aslında hepimiz içten içte biliyoruz: Verimlilik.

Erken kalkan yol alır.” sözünü hepimiz duymuşuzdur; belli ki tüm başarılı iş insanları da hayatlarını bu söz doğrultusunda şekillendirmiş. 😊 Bu yazımızda, zihnimizin henüz daha berrak olduğu, motivasyonumuzun, verimliliğimizin yüksek seviyelerde bulunduğu, dikkatimizin dağılmadığı ve kendimizi daha dinç, daha enerjik hissettiğimiz sabah saatlerini değerlendirmek için yazar Julia Cameron’ın ortaya attığı “Morning Pages” isimli kavramdan bahsedeceğiz.

Sabah Sayfaları (Morning Pages) nedir?

Türkçe’ye Sabah Sayfaları olarak çevrilen Morning Pages, sabahları uyanır uyanmaz bir şeyler yazmak anlamına geliyor. 1992 yılında, Julia Cameron’un yazdığı The Artist’s Way (Sanatçının Yolu) isimli kitapta geçen bu kavram, aslında sanatçıların üretme zorluğu yaşadıklarında o içine girdikleri çıkmaz döngüden kendilerini kurtarmaları için ortaya atılıyor. Sanatçıların yaratıcılıklarının köreldiklerini hissettiklerinde başvurabilecekleri bir yol olarak Julia Cameron tarafından aktarılan Morning Pages, her ne kadar çıkış noktası sanatçılar olsa da yazar, şair, ressam veya bestekar olmayan, sanat ile doğrudan uğraşmayan insanlar için de birçok fayda sağlıyor. Neden mi? Çünkü hepimiz bir şeyler üretiyoruz. Yazıyoruz, çiziyoruz, konuşuyoruz, okuyoruz, anlatıyoruz… Gelişmeye, üretmeye devam ediyoruz. Peki, nasıl hayatımıza katabiliriz bu Sabah Sayfaları’nı ve bize nasıl etki eder, gelin birlikte konuşalım.

Sabah Sayfaları nasıl yazılır?

Sabah Sayfaları çalışmasını uygulamak için ilk önce dikkat etmeniz gereken, sabah başka hiçbir iş ile uğraşmadan önce oturup yazmaya başlamak; adı üzerinde “Sabah” Sayfaları. İsterseniz tabii ki çayınızı, kahvenizi yanınıza alabilirsiniz ama maillerinizi kontrol edip, telefonda biraz zaman geçirip, birkaç ev işini de halledip öyle başlarım diye düşünmeyin.

  • Zihniniz henüz daha berrakken ve farklı işlerle meşgul olmaya başlamamışken sadece bir şeyler yazmaya odaklanın.
  • Eğer sabah rutininizde yazmaya zaman ayıramayacağınızı düşünüyorsanız ya biraz daha erken kalkın ya da normalde sabah yaptığınız ama günün daha geç saatlerine kaydırsanız bir sorun olmayacak işlerin yerine yazmayı yerleştirin. Yazmayı, öğlene ya da akşama ertelemeyin.
  • “Ne yazacağım?” diye kara kara düşünerek kendinizi strese sokmayın. İstediğiniz, hayal ettiğiniz, endişelendiğiniz, aklınıza gelen, içinizde kalan, canınızın arzu ettiği ne varsa Sabah Sayfaları’na yazabilirsiniz. Rüyalarınızı, hedeflerinizi, yapmak istediklerinizi, şükrettiklerinizi, hissettiklerinizi, aklınıza ne geliyorsa hepsi olur. İsterseniz “Bugün yazacak hiçbir şeyim yok ama yine de deniyorum, bakalım neler yazabileceğim…” diye başlayın, fark etmez. Kelimelerin kalemden akıp gittiğini ve hiç zorlanmadan cümlelerce yazı biriktirdiğinizi göreceksiniz.
  • Devamlılığı kendinize görev edinin. Bir gün yazıp iki gün yazmamazlık yapmayın. Kendinize meydan okuyun, her sabah yazmak için kendinizi harekete geçirin. Bir süre sonra alışkanlığa dönüştüğünü ve kendiliğinden rutininizin içinde yer edindiğini fark edeceksiniz.
  • Yazarken acele etmeyin. Bir an önce bitsin, yapıp başından kalkayım diye düşünmeyin. Saate odaklanmayın, zaman geçiyor diye endişelenmeyin. Sabah kendinize ayırdığınız o yarım saati tüm dikkatinizi yazmaya ayırarak geçirin. Başka bir şeyler planlamayın, sonradan yapacağınız işleri dert edinmeyin.
  • Üç sayfa yazmaya gayret edin. Belki başlarda üç sayfayı doldurmak zorlayıcı olabilir ama bir süre sonra siz daha fark etmeden sayfalarca yazdığınızı görünce emin olun şaşıracaksınız.
  • Yazmayı bitirdikten sonra yazdıklarınızı düzeltmeyin. Tekrar tekrar okuyup “Burası olmamış, bunu sileyim…” demeyin, yazılarınızı karalamayın. “Başkası okursa ne düşünür?” diye endişelenmeyin. İlk ne yazdıysanız, içinizden geldiği gibi orada kalsın, değiştirmeyin.

Tüm bunlara dikkat ederek Sabah Sayfaları’nı yazmaya başladığınızda “Bana ne yarar sağlayacak?” diye düşünüyorsanız sizi fazla merakta bırakmadan hemen Sabah Sayfaları’nın faydalarından bahsedelim.

Sabah Sayfaları’nı rutin haline getirmenin faydaları

Sabah rutininize ekleyeceğiniz bu alışkanlık, her şeyden önce güne kendinizi çok daha huzurlu hissederek başlamanıza yardımcı olabilir. Kafanızda sizi rahatsız eden, içinize kurt düşüren veya başkaları ile paylaşmaktan çekindiğiniz ne varsa onları içinizden atmak, derin bir rahatlama hissiyle tanışmanızı sağlayabilir. Belki kendinize bile itiraf etmekten ya da sesli söylemekten kaçındığınız düşüncelerinizi dışarıya çıkarmak hiç fark etmediğiniz bir yönünüzü keşfetmenizi sağlayabilir. Özünüze dönmek, kalbinizin, aklınızın derinlerinden kalmış endişeleri su yüzüne itmek ağır yüklerinizden sizi kurtarmak için yol gösterici olabilir.

Öte yandan, Julia Cameron Sabah Sayfaları’nın üretkenliği, verimliliği ve özellikle sanatçılar için olmazsa olmaz yaratıcılığı beslediğini de belirtiyor ve ekliyor: “Kağıt-kalem kullanın.” Bilgisayarda yazarken hıza odaklandığımızı ve duygularımızla yeteri kadar bağlantı kuramadığımızı söyleyen Julia Cameron, Sabah Sayfaları için kağıda kaleme dokunarak, hissederek ve kendimize odaklanarak yazmanın bizi geliştireceğini söylüyor. Cameron, iç görümüzü geliştirmek, yaşamımızda kaçırdığımız noktaları yakalamak ve farkındalığımızı artırmak için Morning Pages ile güzel bir sabah rutini oluşturabileceğimizi bizlere hatırlatıyor.

Hissettiğimiz tüm duyguların, aklımızdan geçen fikirlerin keşfedilmeye ihtiyacı var; aklımız yeterince meşgul, orada sıkışıp kalmalarındansa bir yazıda hayat bulmaları sizce de yüklerimizi hafifletmez mi? Yazmaya devam ettikçe “Keşke daha önce başlasaydım…” diyecek ve kendinizi çok daha mutlu ve rahatlamış hissedeceksiniz. Hadi deneyin, şimdiden yüreğinize, kaleminize sağlık!

İlginizi çekebilir: Yazı yazmanın şifalı gücü: Yazmanızı kolaylaştıracak 4 ipucu

Uplifers
Kaliteli ve mutlu yaşam koçunuz!