Mikro yönetim nedir, mikro yöneticilerle nasıl başa çıkılır?

İş hayatında kurulan ekiplerin verimli çalışabilmeleri ve istenilen başarılara imza atmaları için yöneticilik büyük bir önem taşıyor. Farklı yönetim tarzları benimsenerek iş süreçlerinin optimize edilmesi sağlanıyor. Bazı yönetim tarzları ekip üyelerinin motivasyonunu yükseltirken bazıları da çalışanların performansını düşürüyor. Performansı ve motivasyonu aşağıya çıkan yönetim tarzlarının başında mikro yönetim bulunuyor. Bu yazımızda, mikro yönetimin ne olduğunu ve bu yönetim tarzıyla nasıl başa çıkılabileceğini sizler için kaleme aldık.

Mikro yönetim ve mikro yönetici nedir?

Mikro yönetim, çalışanların yaptığı her şeyi kontrol etmeye dayanan bir yönetim tarzı olarak karşımıza çıkıyor. Bu tarzı benimseyen yöneticilere de mikro yönetici deniyor. Bu yöneticiler, çalışanlarını aşırı derecede kontrol etme eğiliminde olup onlara gereğinden fazla müdahale ediyorlar. En küçük detayı bile kontrol altında tutmaya çalışan mikro yöneticiler, ekip üyelerine yeteri kadar serbestlik tanımıyorlar.

Etkisiz bir yönetim tarzı olmasına rağmen günümüz iş dünyasında sıklıkla tercih edilen mikro yönetim, temelde diğer insanların kaliteli işler ortaya koyamayacağı düşüncesine dayanıyor. Ayrıca, döngü dışında kalma korkusu da bu yönetim tarzını tetikleyebiliyor.

Çoğu zaman ofise çalışanlarından daha erken gelip ofisi daha geç terk eden mikro yöneticiler, çalışanlarının yaptığı her işi denetliyor ve sık sık geri bildirim veriyor. Aynı zamanda, bu yöneticiler görevlerini devretmek yerine her zaman kendileri yapmayı tercih ediyorlar. Bunlarla birlikte, bu yöneticiler çalışanlarının acil durumlarda bile inisiyatif almasına izin vermiyorlar ve ufak detaylara fazlasıyla takılarak büyük resmi kaçırıyorlar.

Mikro yönetimin olumsuz etkileri nelerdir?

Kontrolcü ve mükemmeliyetçi bir zihni somutlaştıran mikro yönetim, arkasında iyi niyet barındırsa bile uzun vadede hem çalışanları hem de şirketleri olumsuz etkiliyor. Şimdi, bu yönetim tarzının yaygın negatif etkilerinden bahsetmek istiyoruz:

  • Çalışanlarda motivasyon düşüklüğü: Mikro yöneticiler, uyguladıkları yönetimle çalışanlarının kendilerine güvenilmediğini hissetmelerine yol açıyor. Bu hissiyat doğrultusunda da çalışanların işlerine olan bağlılıkları azalıyor ve motivasyon kaybı gözlemleniyor.
  • Üretkenlikte azalma: Mikro yönetim, çoğu zaman karar alma süreçlerini yavaşlatıyor ve çalışanların kendi başlarına çözüm üretme becerilerini köreltiyor. Bu durum sonucunda da çalışanların performansı hasar alıyor ve üretkenlikleri azalıyor.
  • İş yeri stresinde artış: Mikro yöneticiler, çalışanlarını sürekli denetleyerek onlara çalışmak isteyecekleri bir ortam yerine baskının yoğun olduğu bir iş yeri sunuyorlar. Baskı altında çalışmak zorunda kalan çalışanlar, tükenmişlik yaşayarak iş hayatı kaynaklı yüksek bir stres seviyesiyle karşı karşıya kalıyorlar.
  • Yaratıcılığın sıfırlanması: Mikro yönetim, özgür bir çalışma ortamının önüne geçerek çalışanların yenilikçi fikirler ortaya çıkarmasını engelliyor. Bu durum, çalışanların yaratıcı olmalarına ve tam potansiyellerini kullanmalarına izin vermeyerek onların sadece yöneticilerinin beklentilerini karşılamaya odaklanmalarına yol açıyor.
  • Yüksek işten ayrılma oranı: Çalışanlar, mikro yönetimin benimsendiği şirketlerde uzun süre kalmak istemiyorlar. Bu eğilim de bu tarz şirketlerde yüksek devir oranının ortaya çıkmasına neden oluyor.

Mikro yöneticilerle başa çıkma stratejileri

Her ne kadar mikro yöneticilerle çalışmak çok zor olsa da bu durumu yönetmek için çeşitli stratejiler uygulanabiliyor. Şimdi, bu strajileri sizlerle paylaşmak istiyoruz:

  • Açık ve düzenli iletişim kurmak: Mikro yöneticiler, kontrolü kaybetmekten korktukları için müdahaleci davranıyorlar. Bu nedenle, bu tarz bir yöneticinin güvenini kazanmak ve bir miktar da olsa özerk bir çalışma alanına sahip olmak için iş süreçleriyle ilgili bahsi geçen yöneticiye düzenli güncellemeler sunmak faydalı olabiliyor.
  • Beklentileri netleştirmek: Mikro yöneticilerden sürekli geri bildirim almamak adına onların tam olarak ne beklediğini anlamak büyük bir önem taşıyor. Herhangi bir görevden önce bir mikro yöneticinin o görevle ilgili hedeflerini ve başarı kriterlerini somut bir şekilde algılamak gerekiyor.
  • Sınırları korumak: Mikro yöneticiler, mesai saatleri dışında email ya da mesaj atarak çalışanlarını takip etmeye devam edebiliyorlar. Bu durumun uygun olmadığını bu tarz bir yöneticiye belli etmek adına belirli saatler dışında iletişim kurmamak önemli bir rol oynuyor. İletişim saatleri gibi belirli sınırların çizilmesi sayesinde ve özel hayat dengesi de korunabiliyor.
  • Proaktif olmak: Çalışanların sorumluluk almasından korkan mikro yöneticilere çalışanların düzgün kararlar verebileceğini belli etmek gerekiyor. Bunun için de çalışanların herhangi bir işi önceden planladıklarını ve çeşitli görevleri yönetebildiklerini mikro yöneticilerine göstermeleri öneriliyor.

Eğer yöneticinizin mikro yönetim uyguladığını düşünüyorsanız yukarıdaki stratejileri göz önünde bulundurarak iş hayatınızı daha verimli bir hale getirebilirsiniz.

İlginizi çekebilir: Süper yönetici nasıl olunur?

Uplifers
Kaliteli ve mutlu yaşam koçunuz!