Süper Yönetici Nasıl Olunur?

Her yönetici, çalışanlarını mutlu etmek ve iyi bir yönetici olmak istese de günümüzde bu konu her zamankinden daha önemli bir hale gelmiştir. Hatta çoğu yönetici, süper yönetici olmanın neler gerektirdiğini merak etmektedir. Süper yönetici olmak demek, insan ilişkileriyle ilgili olarak gerekli süper güçlere sahip olmak demektir. Bu süper güçler, iş ortamında daha sağlıklı ilişkiler kurmak ve verimliliği arttırmak için gereklidir.

Bir yönetici olarak süper güçlere sahip olmak için hangi şirkette çalıştığınız, ne kadar süredir yöneticilik yaptığınız veya unvanınızın ne olduğu gibi şeyler önemli değildir. Önemli olan, süper yöneticiliğin gerektirdiği tüm güçlere sahip olmak ve bir yönetici olarak gerçek başarıyı elde etmektir.

Bu yazıda süper yöneticilerin sahip olmaları gereken özellikleri ve süper yönetici olmak için atmanız gereken adımları okuyabilirsiniz.

Süper Yönetici Nasıl Olmalı?

Süper yönetici olmak için süper güçler olarak nitelendirilebilen becerilere sahip olmanız önemlidir. Süper yönetici olmanın gerektirdiği süper güçler neler olduğuna aşağıda göz atabilirsiniz.

Kişisel farkındalık sahibi olun

Süper yönetici olmadan önce kim olduğunuzu bilmelisiniz. İyi bir yöneticinin kişisel farkındalığının olması ve bu sayede sınırlarını aşması ve etkili stratejiler belirlemesi önemlidir. Bunun için iletişim tarzınız, duygusal zeka anlayışınız ve liderlik tarzınız gibi şeyleri sorgulayarak kişisel farkındalığınızı arttırın. Ayrıca iletişim becerilerinizi desteklemek adına ekibinizle olumlu bir şekilde iletişim kurmaya, kendinizi sakin bir şekilde ifade etmeye, aktif dinleyici özelliklerine sahip olmaya ve karşınızdakileri söylediklerini onlara karşı çıkmadan dinlemeye özen gösterin.

Sahiplenici olun

Çalışanlar, karşılarında bir lider görmek istedikleri için lider olarak rolünüzü ve sorumluluklarınızı sahiplenin. Çalışanlarınız, duygularınız ve davranışlarınız dahil olmak üzere sizinle ilgili pek çok şeye dikkat ederler. Bu nedenle ekibinizi nasıl etkilemek istediğinize karar vermelisiniz. Yönetici olarak işinizle ilgili tutkulu olmalı, şirketinizin stratejik girişimleri hakkında bilgi edinmeli ve bunları ekibinizle paylaşmalı, ekip performansı için standartlar belirlemeli ve etkili bir iletişimci olmalısınız. Gerekirse bir koç veya mentor ile çalışmalı ve kendi kişisel ve profesyonel gelişiminizle ilgili gerekli adımları atmalısınız.

Değişimleri etkin bir şekilde yönetin

İşyerinde değişiklikler meydana geldiğinde süreci en iyi şekilde yönetmelisiniz. Olumlu değişimler dahi stresli olabileceği için ekibinizi desteklemelisiniz. Bunu yapmak için değişiklikten etkilenen çalışanlarınızla sık sık iletişim kurun, onların endişelerini dinleyin, değişikliklerin onları nasıl etkileyeceğini anlamalarına yardımcı olun ve değişimle ilgili olarak kendi stresinizi yöneterek bunları çalışanlarınıza aktarmamaya çalışın. Değişimin nedeni sizin yönetici olmanız ise diğer yöneticiye ne olduğunu, ekiple olan ilişkisinin nasıl olduğunu öğrenin. Bazı çalışanlar sizin gelmenizden memnun olurken bazılarının ise eski yöneticileri gittiği için mutsuz olmaları mümkündür. Bu nedenle işyerine yaşanan bunun gibi değişimleri en iyi şekilde yönetmeye çalışın.

Anlaşmazlıkları ve çatışmaları yönetin

İşyerinde gerçekleşen anlaşmazlıkları ve çatışmaları yönetmek çoğu zaman zordur. Bunların iyi bir şekilde çözülmesini sağlayan, yöneticinin süper güçleridir. Çatışma yönetiminde kullanılan stratejiler genel olarak şu şekildedir:

  • Uyma stratejisini benimseyip diğer kişinin ihtiyaçlarını, kendi ihtiyaçlarınızın önüne koyarsınız.
  • Kaçınmacı stratejiyi benimseyip çatışmadan kaçınır ve bunun kendi kendine geçmesini beklersiniz.
  • Uzlaşmacı stratejiyi benimseyip ilgili tarafları kısmen memnun edecek bir çözüm bulmaya çalışırsınız.
  • İşbirlikçi stratejiyi benimseyip herkesin ihtiyaçlarını karşılayan bir çözüm bulmaya çalışırsınız.
  • Rekabetçi stratejiyi benimseyip sağlam bir duruş gösterir ve diğerlerinin bakış açılarını dikkate almazsınız.

Bu stratejilerden bazıları sert ve verimsiz gibi görünse de süper yönetici, bunların her birini ne zaman kullanması gerektiğini bilir. İşyerinde yaşanan çatışmalardan rahatsızsanız, bunları çözme becerilerinizi geliştirmeniz gerekiyor olabilir. Bu nedenle en kısa zamanda yardım almalısınız. Çatışma çözme becerileri zayıf olan bir yönetici, ekibinin kendisine duyduğu saygıyı kısa bir sürede yitirebilir. Bu nedenle çatışma çözme becerilerinizi desteklemek için kitap okuyabilir, kurs alabilir veya bir mentora danışabilirsiniz.

İnsanları yönetin

İnsanları etkili bir şekilde yönetmek, süper yönetici olmak için ihtiyacınız olan en önemli süper güçtür. İnsanları etkili bir şekilde yönetemediğiniz sürece diğer süper güçleriniz yeteri kadar etkili olamayacaktır. İnsanları etkili bir şekilde yönetmek için şu noktalara dikkat edebilirsiniz:

  • Çalışanlarınızı, güçlü ve zayıf yönleri, kariyer hedefleri ve yaşadıkları zorluklar dahil olmak üzere pek çok açıdan tanıyın. Bu sayede çalışanlarınızı yapmak istedikleri şey için doğru bir şekilde yönlendirebilirsiniz.
  • Ekibinizi destekleyin ve kariyer gelişimleri için fırsat yaratın. Çalışanlarınıza koçluk yaparak performanslarını arttırmalarını sağlayabilir ve hedeflerine ulaşmalarına yardımcı olabilirsiniz.
  • Eğitime ve gelişime önem verin. Sürekli öğrenme için eğitim ve gelişim fırsatlarına değer veren bir ekip kültürü oluşturun. Ancak eğitimi ceza olarak görmeyin. Bunu yapmanız, çalışanların aldıkları eğitimin değerinin düşmesine neden olacaktır.
  • Nezakete önem verin. Stresli veya acele gerektiren durumlarda etkileşim kurarken nezaketi geri planda bırakmak sıkça karşılaşılan bir durumdur. Ancak süper yöneticilerin ne olursa olsun, çalışanlarına karşı nazik olmaları gerekir.
  • Kendinize özen gösterin. Bunun için hobilerinize zaman ayırabilir, uzun yürüyüşler yapabilir ve kendi mesleki gelişim planınıza yönelik adımlar atabilirsiniz. Zihinsel, fiziksel ve ruhsal ihtiyaçlarınıza ilgilendiğinizde hayat kalitenizi arttırabilir ve daha etkili bir yönetici olabilirsiniz.

İlginizi çekebilir: Kendinize liderlik edebilirsiniz: Liderlik gelişiminize katkıda bulunacak varsayımlar

Süper yönetici olmak için yukarıda süper güçler olarak nitelendirilen becerilerde ustalaştığınızda saygı duyulan ve etkili bir yönetici olabilirsiniz. Bu becerilerin yanı sıra aşağıdaki noktalara dikkat ederek çalışanlarınızın motivasyonunu arttırabilirsiniz:

Keyifli bir çalışma ortamı oluşturun

Hayatımızın önemli bir kısmı işyerinde geçtiği için keyifli bir iş ortamına sahip olmamız önemlidir. Çalışanlarınızın her sabah kalkıp gittikleri ortamın karanlık ve sıkıcı olması, isteyeceğiniz son şeydir. Keyifli bir çalışma ortamı oluşturmak için işyerindeki teknolojik, fiziksel ve kültürel faktörlere dikkat etmelisiniz. Örneğin, çalışanlarınızın ruh sağlığı için içeriye daha fazla güneş ışığı girmesini sağlayabilir, üretkenliği arttıracak teknolojilerin kullanılmasını destekleyebilir ve ekip içi iletişim ve işbirliğini teşvik edebilirsiniz.

Çalışanlarınızın işini kolaylaştırın

Kolayca halledilebilecek şeyler için fazla çalışmaya ihtiyaç yoktur. Resme geniş bir açıdan bakabilir ve ekibinizin ihtiyaçlarını anlayabilirseniz, herkesin daha üretken olmasını sağlamanın yollarını bulabilirsiniz. Bu sayede işler zamanında tamamlanacak, çalışanlarınız mutlu olacak ve daha yenilikçi şeyler yapmak için daha fazla zamana sahip olacaklardır.

Cezalandırmaya başvurmayın

İşyerinde cezalandırma bazen istenmeyen davranışları durdurmada etkili olmasa da çalışanın motivasyonunu bozan bir şeydir. Örneğin, çalışanınız geç kaldığı için ceza olarak mesai saatleri dışında işyerinde kalmasını isterseniz, geç kalma davranışını engelleyebilirsiniz. Ancak çalışanınızın morali bozulmuş olacağı için verimliliğinde düşüş olacaktır. Bunun çözümü, olumsuz pekiştirme kullanmaktır. İstenilen davranışı ödüllendirirken olumlu pekiştirme kullanılabildiği gibi istenmeyen davranışlarda da olumsuz pekiştirme kullanılabilir. Örneğin, işyerine bir hafta boyunca kek veya lezzetli meyveler getirin. Bunu yaptığınızda normalde geç kalan çalışanınızın işe zamanında gelmeye başladığını fark edebilirsiniz.

İlginizi çekebilir: Başarılı liderlerin ortak özellikleri: Tevazu, saygı ve takım çalışması

Uplifers
Kaliteli ve mutlu yaşam koçunuz!