Meditasyonla ilgili bildiklerinizi unutun: Doğru sanılan 7 efsane

Birçoğumuz için mistik, belki de anlamsız, ya da fazlaca popüler bir akım olmuş olan meditasyon; geçtiğimiz kırk yıl içinde Batı dünyasının bir nevi panzehri oldu. Belki bilmediğimiz kavramlara karşı ön yargılı olmaya meyilimizden, belki etrafta konunun fazlaca çarpıtılmasından ötürü mesafeli bir ilişkimiz oldu bu kavram ile. Dünyanın farklı yerlerinde eğitim, sağlık, iş dünyası gibi çeşitli alanlarda kullanılan bir yöntem olan meditasyon en yalın hali ile; yaşadığımız anda başka hiçbir şeye ihtiyaç duymadan huzuru bulmak ve kendimizle iletişime geçme tekniğidir.

Meditasyon, sadece nefes alıp vermek kadar basit ve bir o kadar yaşamsal olan halimiz ile tekrar bağlantımızı sağlamaktır. Bizlerin doğuştan gelen bir alışkanlığı olmadığı için diğer alışkanlıklar gibi tekrar ve süreklilik gerektiren bir tekniktir. Dünyada öğrencilerden bilim insanlarına, askeriyeden politikacılara çeşitli meslek grupları bu teknikten faydalanıp, uygulamayı hayatının bir parçası haline getirmeye devam ediyor.

Bu isimlerden biri de Bill Gates. Gates, yakın zamanda 2018 yılında okuduğu ve en fazla etkilendiği 5 kitabın ismini yayınladı. Listedeki kitaplardan biri de, “The Headspace Guide to Meditation and Mindfulness” isimli kitap oldu. Hayatında meditasyonun olumlu özelliklerinden yararlanan Bill Gates, belki de iş hayatında yoğun ve stresli çalışan herkesle bu alışkanlığını paylaşarak güzel bir ipucu sunmaktadır.

Meditasyon pratiğini göz önüne seren bir diğer isim ise Ohio Kongre Üyesi Tim Ryan. Ryan, yazdığı “A Mindful Nation” isimli kitap ile ülkesinin; farkındalığı yüksek, stresle baş edebilen, üretken bir toplum olmasına katkı sağlamayı hedeflemektedir. Bunun için kitabında bilimsel kanıtlara dayalı mindfulness ve meditasyon tekniklerinden bahsediyor. Aynı zamanda meditasyon ile ilgili yanlış bilinen 7 efsaneyi şöyle özetliyor;

Meditasyon zordur

Gerçek: Belki de bu fikir sadece Budistlerin, azizlerin meditasyon yapabileceğine olan inançtan kaynaklanıyor. Başlarken size hitap eden iyi bir hoca ya da bir uygulama bulursanız keyifli bir deneyime adım atarsınız. Zor olduğuna yönelik bir diğer inanç ise; zihnin sürekli “Doğru mu yapıyorum?” gibi kaygılarla meşgul olmasından kaynaklanıyor.

Meditasyon yapabilmek için hiçbir şey düşünmememiz gerekir

Gerçek: Meditasyon zihni durdurmaya veya hiçbir şey düşünmemeye yönelik bir aktivite değildir. Aksine bu iki niyet bizi daha çok strese sokabilir. Bizler, düşüncelerimizi durdurup onları kontrol edemeyiz, ancak onlara ne kadar dikkat edeceğimizi kontrol edebiliriz. Meditasyonda fikirlerin içinde kaybolmak yerine; mantra, nefes, imge gibi çeşitli aracılardan faydalanarak, dikkatimizi bu aracılara yöneltebiliriz.

Faydasını görebilmek için senelerce yapmamız gerekir

Gerçek: Meditasyonun faydası hem anlık, hem uzun dönemli görülür. Harvard Üniversitesi ve Massachusetts General Hastanesi tarafından yapılan araştırmada 8 haftalık meditasyon uygulamalarının sadece anksiyeteye iyi geldiği değil, aynı zamanda hafıza, empati, konsantre gibi beynin farklı fonksiyonlarına da iyi geldiği kanıtlandı.

Meditasyon gerçeklerden kaçmak için yapılır

Gerçek: Meditasyonun amacı yaşamımızda içinde bulunduğumuz durumlara rağmen kendimizle iletişime geçebilmektir. Yaşamı içinde bulunduğumuz durumlarla görmek yerine, kendimizle temas ederek içeriden görmemizi sağlar. Limit koymadan, özümüzle iletişim kurmamızı sağlar.

Meditasyon için zamanım yok

Gerçek: Eğer meditasyonu ve faydalarını önceliğiniz haline getirirseniz mutlaka zaman yaratabilirsiniz. Yaşamlarında meditasyon rutinine bağlı insanların ortak görüşü; daha az şey yaparak, daha fazla şey başardıkları. Bu sonuç da konsantrasyon ve odaklanmaları üzerindeki olumlu sonuçlarından kaynaklanıyor.

Meditasyon bir inancı temsil eder

Gerçek: Meditasyon, zihnimizdeki yoğun düşünce akışından bizi sakinliğe taşıyan bir yöntemdir. Çeşitli demografik özellikteki, yaş grubundaki, farklı inançlardan gelen herkes bu yöntemden faydalanabilir.

Meditasyon yaptığım anda bir mucizeye tanıklık edeceğim

Gerçek: Bazı insanlar meditasyon deneyiminin sonunda sonsuz bir ışık, melek görmek gibi mucizevi şeylere tanıklık edeceklerine inanırlar. Ve gerçekleşmediğinde hayal kırıklığına uğrarlar. Gerçek ise, meditasyon ile içsel bir huzur ve barış ile karşılaşırız; bu da günümüz dünyasının mucizesi olsa gerek.

İlginizi çekebilir: Hayatı yaşamak için: Durup ince şeyleri anlamaya vaktiniz olsun

Gamze Nokay
2009 yılında işletme bölümünü bitirdikten sonra farklı kültürlerden beslenmek için 2 yıllığına Londra’ya gitti. Londra’da Kurumsal İletişim eğitimini tamamlandıktan sonra Türkiye’ye dönerek profesyonel iş ... Devam