Meditasyona neden ihtiyacınız olduğunu biliyor musunuz?

Meditasyona neden ihtiyacım olsun ki? Kitap okurken, müzik dinlerken, sahilde bir yürüyüşte, hobilerime zaman ayırdığımda, sevdiklerimle bir aradayken rahatlayıp gevşiyorum zaten.” 

Kişiye özel olarak çeşitleri artırılabilecek olan tüm bunlar ve fazlası hepimize doğal bir neşe, esenlik, yaşamdan daha fazla keyif alma halini getiriyor, doğru. Peki bunları yapmaya vakit bulamadığımız günlerde de durum aynı mı? Ne yazık ki bedenlerimizde bir gevşeme butonu yok ve gün içerisinde ihtiyaç duyduğumuz anlarda kolaylıkla bir duygu durumundan diğerine geçiş yapamıyoruz.

Stresin sizde yarattığı etkilerini migren, mide bulantısı, tansiyon gibi kronikleşmiş semptomlarınız varsa eminim çoktan keşfetmişsinizdir. Henüz ve ne mutlu ki bunlar sizde yoksa biraz dikkatle baktığınızda zihnen strese girdiğiniz anda kendinizi dişlerinizi sıkmış, omuzlarınızı kulaklarınıza doğru çekmiş, oturuşunuz öne kapanmış, kaşlarınızı çatmış, belki de ellerinizi yumruk yapmış, bedeninizi normalde olduğundan daha katı bir halde bulabilirsiniz.

Gerçekten! Herhangi bir sebepten aynaya bakmadığımız, bir yerimizde acı veya ağrı hissetmediğimiz zamanlarda bedenimizin ne kadar farkındayız?

Her bir tecrübemizin bedenimizde bir kaydının tutulduğu artık hepimiz için aşikâr. Yaşam dinamiğinden kopmadan devam etme amacı ile hareket ettiğimizde bilinçli veya bilinçsiz olarak yaşanan deneyimin etkilerini bilinçaltına doğru itebiliyoruz. Daha sonra da belki günün sonunda kısa vadede bir baş ağrısı, uykusuzluk, belki uzun vadede birikenlerin neticesinde daha ciddi sayılabilecek bir sağlık sorunu olarak karşımıza çıkıyorlar. Stres sadece zihinsel bir sorun değil. Zihin ve beden birbirinden ayrı değil.

Bedeni olmayan bir zihin mevcut değil.

Duygusal, zihinsel ve fiziksel stres altında olduğumuz zamanlarda gevşemek, rahatlamak her birimizin ortak ihtiyacı. Bazı bilinçli gevşeme yöntemleri meditasyon haline dönüşebilir veya meditasyona daha rahat bir geçiş sağlayacak içsel bir sükunete erişmek için bir gevşeme tekniği kullanılabilir. Meditasyonu gevşeme halinden ayıran en önemli şey, her adımın farkındalık, açık fikirlilik ve yargılama olmadan gerçekleştirilmesidir.

Gevşeme egzersizlerinde amaç, daha çok farkındalığın yönlendirildiği alanı, odaklı bir şekilde gevşetebilmeyi aramaktır, ki bu çok kıymetli bir uygulamadır. Meditasyon deneyiminde bedenin tümü üzerinde bir tarama yapılırken gevşemeye ihtiyacı olan bir alan keşfedilirse onu değiştirmeye çalışmadan nasıl hissettiğinin farkına varmak amaçlanır. Birinci uygulamada bilinçli bir kontrol mekanizması işletilirken ikinci çalışma duyusal farkındalıkla çalışır. Dikkat vermenin birinci öncelik olduğu her iki uygulama da çok faydalı, gerekli ama birbirinden farklıdır.

Belirli bir şekilde şu anda yargılamadan dikkat göstermek farkındalığın genel tanımını oluşturur. Her ne yaşıyorsak ona doğru kendimizi bilinçli olarak yöneltip mevcut deneyimi açıklık, kabul ve merakla fark etme halimizdir.

Bahsi geçen en sade haliyle otomatik pilottan çıkmaktır. Otomatik pilot devre dışı kaldığında gelişen olaya karşı bir tutum geliştirmek seçeneği bizimdir artık. Stresin artmasının ve kronikleşmesinin en önemli etmeni olan kontrolsüz zihin aktivitesi ve bedende yol açtığı etkileri durmuş veya etkisini kaybetmeye başlamıştır. Bu sayede mevcut an olaylarını tüm sadeliğiyle fark ederek bilinçli seçimler yapmak kolaylaşmıştır.

Tüm bunlar sayesinde tekrar eden düşünceleri gerçeklermiş gibi kabul etmek onlarla ve duygularımızla savaşmak için harcadığımız meyvesi olmayan enerjiyi şu anda yaşananı kabul etmeye verebiliriz.

Duygusal, zihinsel, fiziksel stres altında olduğumuz zamanlarda meditasyon bize üzerimizdeki baskının etkilerinden hafifleyip rahatlamak için alan açabilir.

Düzenli meditasyon yapanların ortak geri bildirimleri daha sağlıklı olmak, azalmış kaygı, yaşamda daha fazla tatmin ve daha istikrarlı bir mutluluk duygusu.

Tüm bunların bir tanesini bile tüm benliğimizde hissetmek büyük bir keyif değil mi?

Kontrollü deneylerle yapılan bilimsel araştırmalar rahatlama çalışmaları ve farkındalığa davet getiren meditasyon uygulamalarının her ikisinin de neticesinde herhangi bir uygulamaya tabi olmayan bireylere kıyasla rahatsızlık hissinin azaldığını, pozitif ruh halinin arttığını ortaya koymuş durumda.

Meditasyon; bilinçli farkındalık teknikleri üzerine verdiğim eğitimlerden sonra özellikle pratiğine düzenli ve dikkate değer bir sürede devam etmeyi seçenlerden benim de aldığım aslında evrensel olan en önemli geri dönüş dış yaşam koşulları ve stres faktörleri değişmediği halde tüm bunlarla olan iletişimlerinde kendilerinde keşfettikleri olaylarla ilişkilerini yönetmede daha yetenekli ve şefkatli bir tavra sahip olmalarıydı. Dolayısıyla kendileri ile olan iletişimlerini de… 

Bu çalışmaların bilinçli farkındalığa teşvik eden önemli farkı; meditasyon uygulaması yapanlarda tekrarlayan düşünceler ve bunlara yönelik olumsuz tepkiler arasındaki ilişki, rahatlama ve gevşeme pratiklerine göre çok daha fazla azalmakla birlikte buna dönüş eğiliminde de dikkat çekici oranda düşüş olması. Bir diğer ayırıcı sonuç ise kronik ağrı problemi yaşayan genç yetişkinlerin meditasyon uygulaması ile daha düşük ağrı seviyesine ulaşmış olmaları.

Toparlayacak olursak araştırmalar meditasyonun ve rahatlama pratiklerinin ortak yönleri paylaştığını ancak farklı uygulamalar olduğunu, meditasyonun iyi olma hali, kaygı, stres, kaliteli uyku düzeni gibi çoğu psikolojik durum için daha büyük etki boyutları olduğunu gösteriyor.

Sürdürülebilir yaşam keyfi ve ferahlığı araştırmasında ne kadar gevşediğimiz değil ne kadar farkında, yargısız ve şefkatli bir tavır yükseltebildiğimiz önemlidir.

Olanı olduğu gibi yorumsuz gözlemlemek. Zihne bu şekilde yaklaşmak deneyimi.

Meditasyon, zihinlerimizin nasıl çalıştığını ve zihnimizle nasıl çalışacağımızı keşfetme yolculuğudur.

Bu makale ilginizi çektiyse hayatınıza çekmek veya mevcut olanı korumak ve çoğaltmak istediğiniz neşe ve esenlik arayışınız olabilir.

Farkındalıkla görmek yaşantımın her alanında en büyük destekçim. Ben dikkat vermeyi seçtikçe keyifle sürekli devam edeceği kesin olan bir yolculuk. Amacı ne zihni boşaltmak ne de düşünce üretmek. Tam farkındalık; eylem ya da düşünce yoluyla şimdiki zamandan kaçınmak ya da onu değişikliğe uğratmaya çalışmayı dilemeden yaşama halidir.

Eğer kendinizi yorgun, yaşam hevesi kırılmış, öfkeli, tükenmiş hissediyorsanız… Odaklanma ve zaman yaratmak sizin için sorunsa… Sizi rahatsız eden acı ve günlük olaylarla başa çıkma zorlaştıysa… Zihninizin içi sürekli düşüncelerle kalabalıksa… Sakinleşip hoşça vakit geçirmeye, yaşadığınız anın tadını çıkarmaya ihtiyacınız varsa…

Bu yaklaşım dünyayla ilişkinizi kökünden değiştirebilir. Bu sayede size acı veren şeylerin etkisini azaltıp, sevinçlerinizi, neşenizi yükseltebilirsiniz.

Heyecanla vermek istediğim haber şu ki; pozitif bir yaşam deneyimi yaşamak ve bunu korumak isteyenlere destek olmak için 3 Ekim Cumartesi günü saat 11:00 de başlayacak ve takip eden 10-17-24-31 Ekim ve 7 Kasım tarihleri boyunca aynı gün ve saatte 6 hafta boyunca sürecek olan “Hazineni Fark Et” isimli online bir program hazırladım. Hazineni Fark Et, kadim yoga yaşam felsefesi başta olmak üzere bakmak yerine görme halini yaşatacak içeriği, tüm dünyada bilinen, uygulanan ve pozitif sonuçları ile binlerce insanı peşinden sürükleyen bilgilerin, özenli bir harmanı.

Günlük yaşantınıza kolaylıkla katabileceğiniz meditasyon teknikleri, nefes egzersizleri, bakmak ve görmek arasındaki farklı deneyime kapı açan görsel içeriği ile bu eğitim;

Stres, acı ve günlük yaşamın zorluklarıyla daha rahat baş etmenize,
Rahatsız edici olaylarla zarafet ve sakinlikle başa çıkmanıza,
Bu anda tam olarak mevcut ve canlı olmanıza,
Terapötik etkileri ile stresin bede n duyumlarınızdaki huzursuzluk veren etkilerinin azalmasına katkı olmak amacıyla tasarlandı.

Program içeriği hakkında detaylı bilgi sahibi olmak, kaydolmak veya tanışmak isterseniz [email protected] adresimden bana ulaşabilir, hakkımda biraz daha bilgi sahibi olmak isterseniz @birceileyoga Instagram hesabımdan beni takip edebilirsiniz.

İlginizi çekebilir: Daha keyifli bir yaşam deneyimi için bir program: “Hazineni fark et” başlıyor

Birce Sinem Tezer Yoga Eğitmeni
Merhaba, ben Birce. Yoga ile lise yıllarımda tanıştım. 200 saatlik temel eğitimimi 2014 yılında aldım. İçlerinde Godfrey Devereux gibi pek çok kıymetli eğitmenlerin olduğu ... Devam