Kilo kaybına değil sağlık kaybına: Öğün atlamanın zararları

Her ne kadar öğün atlamanın kilo vermeye yardımcı olduğuna dair bilgiler bulunsa da, aslında bu durum kısmen doğru. Yapılan araştırmalar öğün atlamanın kısa vadede kilo vermenize yardım etse de, uzun vadede ciddi sağlık problemlerine neden olabileceğini dile getiriyor.

İlgili yazı: İdeal kilonuza ulaşmak için almanız gereken 3 önlem

 Araştırmacı yazar Dipti Mothay bu konuda şunları dile getiriyor:

Uygun ve yeterli beslenmek; kalp hastalıkları, kanser ve çarpıntı gibi birçok sorunun üstesinden gelmeye yardımcı olur. Kilo kaybetmek için bir anda öğünlerini kesen insanlar bunun faydalı bir yöntem olduğunu düşünseler de uzun vadede yeteri kadar beslenmemek vücut için oldukça zararlı.

Araştırmalara göre, öğünlerden bazılarını atlamak ve onun yerine büyük bir porsiyon yemekle arayı kapatmaya çalışmak metabolik faaliyetleri değiştiriyor. Glikoz seviyesinin ve insülin direncinin belirmesi uzun vadede diyabet riskini ortaya çıkarıyor.

aç kadın
Öğün atlama, uzun vadede sağlığınıza ciddi zararlar veriyor.

Öğün atlamak vücudunuzda ne gibi değişikliklere sebep oluyor?

Kan şekeri seviyesini değiştiriyor

Öğün atladığınızda vücudunuz besin sıkıntısı çekmeye başlar. Kan şekerinin düşmesi kendinizi bitkin hissetmenize sebep olur. Kendinizi gün boyu halsiz ve hasta hissedersiniz. Ayrıca bilişsel ve mental aktiviteleriniz zayıflayacağından dikkatinizi toplama ve konsantre olma konusunda zorluklar yaşarsınız.

Metabolizmanızı değiştiriyor

Öğün atladığınızda metabolizma hızınız yavaşlar. Açlık hissetmeye başladığınızda vücudunuz eksiği kapatabileceği bir kaynak aramaya başlar ve depolanmış olan yağ, enerji kaynağı olarak kullanılmaya başlanır. Fakat sonrasında bulantı, kabızlık ve yorgunluk gibi belirtiler ortaya çıkar ki, bunun sebebi böbreklerin zorlanmaya başlaması ve kan basıncının normalden daha düşük bir seviyeye inmesidir. Her ne kadar yağların yakılması ilk bakışta iyi bir şeymiş gibi görünse de, vücut besin eksikliğine uzun süre maruz kaldığında yağ depolarını sabit tutarak vücuttaki kas kütlesini eritmeye başlar.

Sindirim problemlerine sebep olur

Öğün atladığınızda sindirim sistemi işlevini tam olarak yapamaz hale gelir. Normal metabolik faaliyetlerin kusursuz çalışması için 3 ana ve 2 ara öğün gereklidir.

Hormonal dengesizliklere sebep olur

Sürekli öğün atladığınızda kortizol seviyeniz yükselir ve bu da anksiyete yaşamanıza sebep olur. Ayrıca insülin seviyenizin hızla düşüp yükselmesi kan şekeri seviyenizi etkileyerek rahatsızlanmanıza sebep olur.

Kaynak:

curejoy.com

Uplifers
Kaliteli ve mutlu yaşam koçunuz!