Kendinizi özgürleştirin: Korku – kontrol döngüsünü kırmak

Kendinizi kontrolcü bir insan olarak tanımlar mısınız? Ya da soruyu şu şekilde değiştirerek soralım: Siz mi korkularınızı kontrol edersiniz, yoksa korkularınız mı sizi kontrol eder?

Psikologlara göre kontrol tutkunu insanlar, bu özellikleri sayesinde hayatta hiçbir şeyden korkmadıklarını ya da korkularının onları etkilemesine izin vermediklerini söylüyor. Peki ya durum başkaysa? Yani kontrol tutkumuz aslında korkularımızı maskelemek için takındığımız sanal bir tavırsa?

İlginizi çekebilir: Korkunun esiri olmadan mutluluğu yakalamanın formülü

Kontrolcü davranışınızın kökeni ne?

Her kontrolcü davranış biçiminin yıkıcı bir etkiye sahip olduğunu iddia etmek pek de doğru olmaz. Bunun için öncelikle kontrolcü davranışın kökenine ve ortaya ilk çıktığı alanı analiz etmek gerekir. Eğer hayatınızı daha da iyileştirmek ya da her şeyi “kusursuzlaştırmak” gibi bir amaç yüzünden kontrolcü davranışlar sergiliyorsanız, bu davranış iç dünyanızda güvence duygusu arayışında olduğunuzu gösteriyor olabilir.

Veya yaşanabilecek olaylar karşısında sadece bir B planı yapmakla yetinmeyip her sonucu tahmin etmeye ve buna göre stratejiler üretmeye çabalıyorsanız, belirsizlik duygusu sizi fark etmeden feci şekilde korkutabilir. Bu noktada hayatın kanunu olan spontane akışa ayak uydurmakta güçlük çekmeniz kaçınılmaz olabilir.

Korku ve kontrol döngüsü

Bazı endişe ve korkular yüzünden aşırı kontrolcü bir davranış biçimine girebilir ve bu davranış biçimi içindeyken bile işlerin istediğimiz gibi gitmeme ihtimalini düşünüp korkuya kapılabiliriz. İşte bu ardışık davranışa korku – kontrol döngüsü adı veriliyor. Bu döngüyü bir noktada kıramamak kişiyi aşırı saplantılı bir ruh haline sokarak, büyük ve anlamlı resmi görmek yerine önemsiz detaylarda boğulmasına neden olabiliyor.

Gerçekte neden korkuyoruz?

Hayatımızı son derece kontrolcü bir şekilde yaşamaya çalışırken aslında pek çok farklı amacımız oluyor. “Mükemmel”e ulaşmak, daha az hayal kırıklığına uğramak, sosyal açıdan daha az yara almak ve maddi – manevi kayıp yaşamamak gibi. Ancak kendi içimizde kutsadığımız tüm bu amaçlar için koşulsuzca kontrol etmeye çalışmak yerine kendinize şu soruları sorarak spontane yaşamak için bir adım atabilirsiniz:

  • Şimdiye kadar hayatta gerçekten neyi kontrol edebildim?
  • Neyi neden kontrol ediyorum?
  • Başınıza gelmesinden delicesine korktuğunuz şeyler neler?

Elinize bir kağıt kalem alarak, bu üç soruyu en dürüst halinizle yanıtlamak sizin için son derece iyi bir başlangıç olacaktır.

 

Kaynak:

Lifehack.org

 

 

Uplifers
Kaliteli ve mutlu yaşam koçunuz!