Kefir ve yoğurt hakkında her şey: Hangisi daha sağlıklı?

Evde yoğurt yapmak, istenen kıvamı tutturmak çok kolay olmadığı için her zaman başarılı olan bir girişim değil. Diğer yandan başka bir fermente süt ürünü olan kefiri yapmak çok daha kolay, çünkü oda sıcaklığı ya da mevsimden etkilenmeden çok düşük bir hata payıyla evlerde üretilebiliyor. Daha önceki yazımızda, evde kefir yapımı tarifini sizlerle paylaşmıştık. Üstelik kefirin yoğurttan daha sağlıklı olduğu da söyleniyor. Bu konudaki bilgileri, Uplifers olarak sizler için derledik.

Kefir ve yoğurt yapımı

Hem yoğurt hem de kefir yapımının başarıya ulaşması için, doğru tip kültür kullanmak çok önemlidir. Çoğu insanın gözünden kaçar ancak 2 tip yoğurt kültürü vardır: Mezofilik ve termofilik.

kefir

Termofilik olan, yoğurt yapma makinaları için idealdir. Sıcağı sever ve yaklaşık 43 derecede 5 ila 12 saat arasında istenen sonucu verir. Termofolik kültürle yapılan yoğurdun kıvamı, mezofilikle yapılana nazaran daha koyu olur.

Mezofolik yoğurt kültürü ise 21-25 derecedeki oda sıcaklığında mayalanabilir. Mezofolik kültür kullanılırken, sütü önceden ısıtmaya gerek yoktur. Kültür doğrudan soğuk süte eklenebilir ve oda sıcaklığında 12-18 saat beklemeye bırakılır. Mezofilik kültürden yapılan yoğurt daha sıvı olur ve kaşıkla yemektense içmek daha kolay olur. Kefir sadece mezofolik kültürle yapıldığı içini oda sıcaklığında mayalamak en iyi olacaktır.

İster çiğ ister ısıtılan yoğurt yapın, işlemin doğru sonuca ulaşması için önemli olan aklınızdakine uygun bir kültür tipi kullanmaktır. Çiğ sütün maliyeti birçok ülkede fazla olduğu için, hataları azaltmak mutfak masraflarınız için de iyi olacaktır. Eğer çok fazla hata yapma lüksünüz yoksa, kefir yapmayı tercih edebilirsiniz.

Yoğurt sadece az sayıda ve kısa süreli yarar sağlayan probiyotikler içerir

kefir

Kefiri mayalamanın daha kolay olmasının dışında, evde yoğurt yerine kefir yapmayı tercih etmenin en büyük nedenlerinden biri, her birinin içerdiği bakteri kültürlerinin farklılığıdır.

Örneğin, yoğurtta probiyotik denen sadece 2-7 tane yararlı bakteri türü ile yararlı mayalar bulunur. Yoğurttaki yararlı bakterilerin eksikliklerinden bir diğeri de şudur: etkileri kısa sürelidir. Yani sindirim kanalına yerleşmezler. Ancak bağırsaklarda mevcut olan yararlı bakteriler için besin sağlarlar ve kanalı temiz tutarlar.

Bu konuda yapılan araştırmaların sonuçlarına göre, doğuştan gelen bağışıklık hastalığı olanlar, günde 2 bardaktan fazla yoğurt tüketirlerse, hastalık belirtilerini artırma riskleri oluyor. O yüzden eğer bağırsaklarınızın sağlığı için en uygun mayalı süt ürününü arıyorsanız, belki de klasik yoğurtlar bunun için ideal olmayabilir.

Yoğurda nazaran kefirde daha fazla yararlı mikrop var

yogurt2

Kefir, yoğurda göre oldukça farklıdır, çünkü içerdiği bakteri türleri bağırsak kanalına yerleşerek sadece geçici yararlar sağlayıp kaybolmazlar. Kefirde yer alan bazı mikrop türleri ayrıca saldırgan yapıdadır, yani hastalık yapıcı mikroplara saldırıp onları yok ederek, bağırsaklardaki ortamı kontrol altına alır.

Bu yüzden bağırsaklarınızda bir dengesizlik olduğunda yoğurt yerine kefir tüketmek, anında etkisini gösteren bir iyileşme sağlayabilir. Yoğurt ise, sindirim sağlığı üzerindeki etkisi daha hafif olduğu için, aynı etkiyi yaratmaz. Bununla birlikte, kefirdeki bakteri çeşitliliği yoğurttakine göre çok daha fazladır.

Bütün bunlar düşünüldüğünde, eğer sindiriminizin iyiliği ve bağırsak dengenizi yeniden sağlamak için evde mayalayacağınız süt ürünlerine ihtiyacınız varsa, kefir, sizin ve aileniz için çok daha verimli bir tercih olacaktır.

Uplifers
Kaliteli ve mutlu yaşam koçunuz!