Kardeşler Neden Bağları Koparır?

Kardeş ilişkilerinin genelde hayattaki en uzun süreli ilişkiler olacağı düşünülür. Ancak aslında kardeşler arasındaki ilişkiler hem çocuklukta hem yetişkinlikte samimi ve sevgi dolu olabileceği gibi zorlayıcı da olabilir. İnsanların çoğu kardeşleriyle aralarındaki ilişkinin olumlu olmasını istese de bazen olumsuzluklar yaşamak mümkündür. Özellikle aynı çatı altında yaşamadığınız kardeşlerinizle zamanla yabancılaşabilir ve bağlarınızın koptuğunu görebilirsiniz.

Kardeşlerin birbirleriyle olan bağlarını koparmaları; birbirleriyle hiçbir temas kurmamaları, duygusal olarak yabancılaşmaları veya ilişkilerini yüzeysel tutmaları gibi çeşitli şekillerde görülebilir. Kardeşlerinizle bağlarınızın koptuğunu aranızdaki ilişkide bir şeylerin ters gittiğini hissederek anlayabilirsiniz. Yetişkinlik dönemindeki kardeşlerin aralarındaki ilişki zorunlu bir bağdan ziyade gönüllü bir bağ olduğu için kardeşlerin zamanla iletişim kurmamaya başlaması sık karşılaşılan bir şeydir.

Kardeşler arasındaki bağların neden ve nasıl kopabildiğini, kardeşler arasındaki ilişkiyi düzeltmek için neler yapılabileceğini ve kardeşlerin birbirine yabancılaşması ile ilgili merak ettiklerinizi bu yazıda okuyabilirsiniz.

Kardeşler Neden Birbirinden Uzaklaşır?

Kardeşlerin birbirinden uzaklaşmasının ve bağları koparmalarının pek çok nedeni olabilir. Bununla birlikte en sık karşılaşılan nedenin ilişkideki zarar verici ve toksik davranışlar olduğu söylenebilir. Olaylar ister geçmişte ister yakın zamanda gerçekleşmiş olsun, incinen taraf artık bıktığına karar verdiğinde kardeşiyle olan bağlarını koparabilir.

Kardeşlerin bağlarını koparmalarına neden olan faktörlerden diğerleri şunlar olabilir:

  • Çocukluk dönemindeki kıskançlık veya rekabet
  • İlişkide belirgin düzeyde kıskançlık veya fiziksel ya da duygusal saldırganlık
  • Fiziksel, duygusal ya da cinsel istismar
  • İlişkinin dengeden çıkmasına neden olan güç dengesizlikleri
  • Kardeşin sürekli manipüle ettiğini ve sevmediğini hissetme
  • Kardeşler arasında çatışmalara neden olacak şekilde ebeveyn davranışları
  • Kardeşin daha fazla ilgi ve sevgi görmeyi hak ettiğini düşünmesi
  • Kardeşlerden birinde veya ikisinde narsisizm veya bipolar bozukluk gibi bozuklukların veya madde bağımlılığının olması

Kardeşlerin hiçbirinde ruh sağlığı ile ilgili hiçbir sorun olmasa dahi yetişkinlikte birbirleriyle geçinmekte zorluk çeken kardeşler vardır. Kardeşlerin kişilikleri ve davranışları uyumsuz olduğu için de anlaşamamaları mümkündür.

Kardeşlerin birbiriyle yabancılaşması karmaşık duygular hissetmelerine ve hatta acı çekmelerine neden olabilir. Hatta kişiler kardeşleriyle koptukları için bu durumdan utanabilir, pişmanlık hissedebilir ve depresyona girebilir.

Birbirinden Kopan Kardeşler Ne Yapabilir?

Kardeşiyle birbirinden kopan kişiler bu konuda ne yapabileceklerini anlamak için öncelikle uzaklaşmanın nedenine bakmak gerekir. Kardeşinizden koptuysanız, yetişkin olarak bakış açınızı kullanarak neye üzüldüğünüzü ve neden incindiğinizi anlamanız gerekir. Ayrıca kardeşinizle olan ilişkinizi onarmanızın faydalı olup olmayacağını değerlendirmelisiniz.

Kardeşinizi yaptıklarından dolayı affedebileceğinizi düşünüyor ve kardeşinizin durumu düzeltmek için adımlar attığını görüyorsanız, barışmak için bazı şeyler yapabilirsiniz. Kardeşinizle barışmak için atabileceğiniz adımlar şunlar olabilir:

  • İlk olarak öfkenizi ve kırgınlığınızı kontrol altına alın. Bu sayede kardeşinizle ilişkinize bunları karıştırmaktan kaçınabilirsiniz.
  • Kardeşinize ulaşın ve aranızdaki ilişkiyi canlandırmak istediğinizi dile getirin. Ona, aradan uzun zaman geçtiğini, onu özlediğinizi ve konuşmak istediğinizi söyleyebilirsiniz.
  • Kardeşinizin bakış açısını anlamaya çalışın. Pek çok insan aile dinamikleri hakkında konuşmasa da bunları yapmaya çalışın.
  • Sabırlı olun ve acele etmeyin. İlişkinizde nasıl ilerleyeceğinizi anlamak için birbirinize yeteri kadar zaman ve alan tanıyın.
  • Birbirinden kopan kardeşlerin yeniden bağlantı kurma çabaları her zaman planlandığı ya da umulduğu gibi gitmeyebilir. Bu nedenle esas amacınız şimdi olmasa dahi gelecekte kardeşinizle tekrar uzlaşma ve bağlantı kurma ihtimaline karşı kapıyı açık tutmak olacaktır.

Kardeşler Arasındaki Bağ Nasıl İyileştirilir?

Kardeşinizle bağınız tamamen kopmamış olmasa dahi birbirinize karşı eskisinden daha mesafeli hale gelmiş olmanız söz konusu olabilir. Kardeşinizle aranızdaki bağı kuvvetlendirmek için şunları deneyebilirsiniz:

1. Yeni anılar oluşturun

Zamanla kardeşiyle uzaklaşan kişiler genelde onlarla bir araya gelememeyle ilgili sorunlar yaşamaktadır. Kardeşler birbirlerini çoğunlukla ebeveynleriyle veya diğer aile bireyleriyle bir araya geldiklerinde görürler. Yalnızca diğer aile bireyleriyle bir araya gelen kardeşler arasında eski iletişim şekilleri ortaya çıkabilir. Kardeşinizle aranızdaki bu bağı kuvvetlendirmek için onunla diğer aile bireyleriniz haricinde de görüşmenin yollarını bulmaya çalışmalısınız.

2. Eski kırgınlıklarınızı geride bırakın

Çocukken tanıdığınız kardeşinizle şu anki kardeşinizin aynı kişi olduğunu varsaymayın. Kardeşinizle hangi yönlerden benzer ve hangi yönlerden farklı olduğunuzu anlayın ve ortak bir nokta bulmaya çalışın. Kardeşlerin yakınlaşmasının önündeki engellerden biri de çocukluk döneminde annenin veya babanın diğer kardeşi daha çok sevdiğini düşünmekten kaynaklanmaktadır. Bu konuyla ilgili düşüncelerinizi ve hislerinizi açıkça konuşmaktan çekinmeyin.

3. Kendinizi kardeşinizle kıyaslamayın

Yetişkin kardeşlerden birinin daha iyi bir işe veya daha güzel bir eve sahip olması adil gelmeyebilir. Ancak bunlar kıyaslanması gereken şeyler değildir. Herkes hayatında farklı seçimler yapar ve farklı sonuçlarla karşılaşır. Karşınızdaki sırf kardeşiniz olduğu için sizinle aynı şartlara sahip olmak zorunda değildir. Bu nedenle hayatınızı kardeşinizinkiyle karşılaştırmak zorundaymışsınız gibi hissetmeyin.

4. Tartışmaya neden olan konuları açmayın

Kardeşinizle konuşurken siyaset ve din gibi konuların yanı sıra çocukluk travmalarını tetikleyebilecek konuları konuşmaktan kaçının. Kardeşinizle aile üyeleri ile ilgili dedikodular yapmayın. Birden fazla kardeşiniz varsa bazılarıyla ilişki kurup diğerlerinin kendilerini dışlanmış hissetmelerine izin vermeyin.

5. Kardeşinizle arkadaş olmayı deneyin

Kardeşinizle birlikte büyüdüğünüz için kendinizi ortak geçmişiniz hakkında konuşmaya eğilimli hissediyor olabilirsiniz. Ancak olgunlaştıkça herkes çok farklı insanlara dönüştüğü için kardeşinizle arkadaş olmaya çalışın. Bununla birlikte kardeşinizin sizinle arkadaşlık kurmaya ilgi duymadığını görüyorsanız, gerçekçi olmalı ve kardeşinizle arkadaş gibi olmayabileceğinizi kabul etmelisiniz.

6. Sınırlar belirleyin

İnsanlar büyüdükçe farklı kişiler olsalar da kardeşinizi olduğu gibi kabullenmeyi deneyin. Çocukken kardeşinizle birbirinizi rahatsız etmiş, kişisel alanına saygı duymamış ve bazı konular hakkında söz sahibi olmasına izin vermemiş olsanız dahi yetişkinlikte birbirinize saygı duymayı ve sınırlar koymayı bilmelisiniz. Bu sayede hem farklılıklarınızı kabul edebilir hem de birbirinize olan sevginizi gösterebilirsiniz.

İlginizi çekebilir: Kardeş kıskançlığı: Aile içi dengeler nasıl sağlanabilir?

Uplifers
Kaliteli ve mutlu yaşam koçunuz!