İş yerinde saldırgan eğilim: Nasıl tanırsınız? Başa çıkmak için neler yapmalısınız?

Saldırganlık her zaman bir kişiye ya da şeye karşı yöneltilir. Spor müsabakalarında ve savaşta, hücum gerekli görülür ve beklenir. Ancak söz konusu davranış biçimi, bunlar dışında her yerde zehirlidir. Birçok iş alanı hırslı, kendi kendini motive edebilen ve hedef odaklı bir çalışma şekli gerektirir. Bu nitelikler, aynı zamanda kişinin karakteri ve sorumluluğunu da ifade eder. Oysa saldırgan bir insana genellikle ne saygı ne de güven duyulur.

İlginizi çekebilir: İş yerinde kıskançlık: Nedenleri ve çözüm önerileri 

Saldırgan eğilim iş yerinde bir risk olarak görülüyor ve artık şirketler çalışan adaylarının bu eğilimini test edip gizli saldırganlık oranı yüksek olan kişilerin başvurularını reddetmeye başladı. Dr. Lawrence James ve yardımcıları bu amaç için özel olarak “Conditional Reasoning Test of Aggression (CRT-A)” isimli bir saldırganlık testi geliştirdiler.

iş yerinde saldırgan eğilim
Saldırgan eğilim iş yerinde bir risk olarak görülüyor ve artık şirketler çalışan adaylarının bu eğilimini test edip gizli saldırganlık oranı yüksek olan kişilerin başvurularını reddetmeye başladı.

Öte yandan işverenlerin saldırgan tutumlu çalışanları işe almaması yetmiyor, aynı zamanda bu kişileri eleyebilmeleri için yeterince bilgilendirilmeleri de şart.

Yalan söyleme, zorbalık, zarar verme, kavga etme, gizlice izlemek gibi davranışlar yüksek seviyede saldırganlıkla kolaylıkla ilişkilendirilebilir. Ancak araştırmalar, bunlara ek olarak bazı çok açık olmayan ve daha kötü davranış şekillerinin de saldırganlıkla bağlantılı olduğunu ortaya koydu. Bunlardan 7 tanesine aşağıda yer verdik:

Hasta rolü yapmak: İş yerinden çıkmak için hasta veya yara almış numarası yapmak.

Sabotaj: İşverene sorumluluklar yüklemek veya kasten zarara yol açmak.

Dedikodu: Memnuniyetsizliğini yaymak ve etik değerlere zarar vermek.

Sürekli şikayette bulunmak: Devamlı olarak şikayet edecek bir şeyler bulmayı amaç edinmek.

Devamsızlık: Normalden fazla devamsızlık yapmak.

Çalmak: Küçük miktarlarda bir şeyler aşırmak.

Mobbing: Çalışma arkadaşlarını dışlamaya, gözlerini korkutmaya ve onlara zarar vermeye çalışmak.

İlginizi çekebilir: İş yerinde karşılaşılan mobbing uygulamalarıyla başa çıkmanın 5 etkili yolu

Bunların dışında Dr. James’in gerekçelendirme mekanizması olarak tanımladığı 5 davranış şekli daha mevcut:

Düşmanca yaklaşım: Kıyasıya rekabet etmek.

İktidar hırsı: Sosyal ilişkilerde bulunan insanları kazananlar ve kaybedenler olarak kategorize etmek.

İntikam güdüsü: Göze göz, dişe diş bir tutum sergilemek.

Güçlüler tarafından kurban edildiğini düşünmek.

Hedefi küçümsemek.

İşyerinde saldırganlıkla nasıl mücadele edilir?

İşyerinde gizli saldırgan tutumlara sahip insanların nasıl davranışlar sergilediklerini gördük. Peki bunlarla başa çıkmak için ne yapmak gerekir? Yazının devamında bu konuda size yardımcı olacak 5 ipucuna yer verdik:

  • Sakin olmak önemli

Saldırgan davranış şekli korkutucu olabilir. Aynı zamanda karşınızdaki kişinin oto kontrolünü kaybettiği anlamına da gelebilir. Bu yüzden onlara sakin olmaları için zaman tanıyın. Konuşmak için başka bir vakit seçin. Aynı şekilde bulunduğunuz yeri de değiştirebilirsiniz. Kısa süreliğine toplantı odasına ya da koridora gidebilirsiniz.

  • Söyleyeceklerinizi açıkça ifade edin

Onlara sakince ve doğrudan, bu şekilde davranmalarını gerektiren bir durum olmadığını söyleyin. Bu basit ifade şekli, çoğu zaman insanların kendi davranışlarını görmelerini ve sakinleşmelerini sağlar. Onlara aynı zamanda neler hissettiklerini anladığınızı ve bunu dikkate aldığınızı da belirtin. Onları anladığınızı söyleyin ve sorunu çözüme kavuşturmak için neler yapılabileceğine beraber bakmayı teklif edin.

  • Kavga etmeyin

Asla karşınızdakiyle aynı davranış biçimini sergilemeyin. Bu gerginliği daha da artıracaktır. Sakin kalın ve konuşmak zorunda kaldığınızda bunu sakince yapın. Bu şekilde kontrolünüzü kaybetmeyeceksiniz. Unutmayın, amacınız her zaman çift taraflı kazanç olmalı.

  • Neyin önemli olduğunu kabul edin

Onlar tarafından sunulan önemli fikirleri kabul edin. Bu şekilde onlar da sizin fikirlerinize daha açık hale gelecektir. Onların önemli fikirlerini kabul etmenin onlarla aynı fikirde olmak anlamına gelmediğini unutmayın. Fakat bunu yaparken saldırgan birine asla boyun eğmediğinize dikkat edin.

  • Dikkat çeken şeylerden faydalanın

Dikkatlerini çekmek için yeni bilgiler sunabilirsiniz. Örneğin, daha önce bahsedilmemiş yeni fikirler veya ilgi alanlarından bahsedebilirsiniz. Bu şekilde dikkatlerini konuşmaya çekip, içinde bulunulan duruma dair aydınlatıcı sorular sorabilirsiniz.

Son olarak; saldırgan tutumlu insanlarla tartışmaktan çekinmeyin. Ancak bunu yaparken asla onların davranışını benimsemeyin.

İlginizi çekebilir: Pasif agresif kişilik bozukluğu karşısında nasıl davranmalı?

Kaynak:

leadershipthoughts.com

psychologytoday.com

Uplifers
Kaliteli ve mutlu yaşam koçunuz!