İlişkilerinizi pozitif bir deneyime dönüştürmenin yolu: Entegre olun

Bir diğer kişi veya kişilerle yüz yüze bilgi, anlam ve duygu alışverişinde bulunduğumuz süreç, aslında bizim kişilerarası ilişkimizi tanımlamaktadır. Bu ilişkiler bizim en yakın çevremiz olabileceği gibi, en uzakta yer alan bir kişi ile kurduğumuz ilişki ve hatta hayatta olmasalar bile duygusal bağımızın sürdüğünü hissettiğimiz yakınlarımızla olan ilişki de olabilir. Kendi alanımızı ve çevremizi fark etmek, bu konuda bir bilinç oluşturmak adına en temel mekanizmalardan birisidir.

Peki çevre ile ilişkilerimizi nasıl deneyimliyoruz? Bazen besleyici, bazen zehirleyici… Olumlu olan, beklenen ise entegrasyon, yani uyum!

Kişilerarası ilişki süreçlerimizde sergilediğimiz tavırlar aslında bizim nasıl ilişki kurduğumuzu, girdiğimiz ortamı beslediğimizi ya da zehirlediğimizi de göstermektedir. Beslemekten anlamamız gereken olumlu bir yaklaşım içinde olmak ve empatik bir duruş ile diğerlerini önemsemek ve saygı duymak olmalıdır. Zehirlemekten anlaşılması gereken ise ani çıkışlar, dinlemeden ve öfkelenerek konuşmak, sadece kendini önemsemek ve diğerlerini sürekli eleştirmek, hatta zorlamaktır.

Hal böyleyken aslında ilişkilerimizi pozitif deneyimlere dönüştürmenin yolu bir anlamda “beyinde entegre, ilişkide entegre” olmaktan geçmektedir. Bu durum ilişkide uyumu getirecektir. Entegre beyin, tutarlı bir zihne işaret eder; empatik ilişkiler aynı zamanda kişilerarası ilişkilerin nörobiyolojisini de göstermektedir (Siegel D.).

Beynimizin kendine has özelleşmiş alanlarının, vücudun diğer kısımlarıyla bağlantı kurması iç görü, ahlak, sezgi ve empati gibi kavramlarla ilişkide entegrasyon olarak karşımıza çıkmaktadır. Entegre olabilmek, saygı görme, anlaşılma ve içinde bulunduğu durumu anlama ihtiyacını da gerekli kılmaktadır ki anlaşıldığını hissetmek ve diğer kişinin içinde bulunduğu durumu anlamak kişilerarası ilişkilerde en önemli kavramlardan birisidir.

Tüm bunlar nezaket, esneklik ve esenlik ile bir bütün olarak hareket etmektedir. Ve en nihayetinde elde edeceğimiz aslında pozitif deneyime dönüşen ilişkilerimizle iyi oluşumuzu sağlamak olacaktır.

İlginizi çekebilir: İlişkinizin durumu kök ailenizde yaşadıklarınızda saklıdır

İdil Arasan Doğan Uzman Psikolog
İstanbul doğumlu olan Öğr. Gör. İdil Arasan Doğan, Üsküdar Üniversitesi Psikoloji Yüksek Lisans programı ile başladığı akademik yaşamını Psikoloji Doktora Programı ile sürdürmektedir. Yüksek ... Devam