Ambivalans nedir? Hem seviyor hem nefret mi ediyorsunuz?

Aynı kişiye karşı hem sevgi hem nefret hissettiğiniz oldu mu? Ya da bir nesneye karşı duyduğunuz, kullanırken hissettiğiniz sempati ve antipati? İlk kez Dr. Eugen Bleuler tarafından ortaya çıkarılmış olan, günümüzde şizofreni, bipolar bozukluk, obsesif-kompulsif bozukluk gibi hastalıkların belirtileri arasında yer alan ve son zamanlarda ayrı bir duygudurum bozukluğu olarak kabul edilen “Ambivalans”tan bahsedeceğim.

Ambivalans nedir?

Ambivalans, bir kişi, bir nesne veya bir durumla ilgili olarak zıt duyguların, fikirlerin ve isteklerin aynı anda oluşmasıdır. Her ne kadar psikotik ve duygudurum bozukluklarının belirtileri arasında yer alsa da bir tanı için tek başına yeterli değildir. Bu açıdan “Bazen böyle hissediyorum, acaba bende psikolojik/psikiyatrik bir sorun mu var?” endişesine kapılmamakta fayda var. Duygu olarak; birine karşı aynı anda sevgi ve nefret, düşünce olarak; bir fikri savunurken antitezini de dile getirmek, davranış olarak ise aynı anda hem ağlamak hem gülmek gibi örnekler verilebilir.

Yaşanılan iki zıt duygunun temelinde aile ilişkileri, çocukluk çağı travmaları ya da tetikleyici bir travma etkili olabilir. İlişkide ambivalans yaşayan kişilere bakılınca yaşadığı ilişkiden çok mutlu olmadığı halde ilişkiyi bitiremeyen, ilişkiye/partnere bağımlı olan kişilerde daha sık görülür.

Kişi kendi hayatından, fikirlerinden fedakarlık etme pahasına ilişkiyi bitiremediği ve karşı tarafın yönlendirmeleriyle yaşadığı için hem bağımlılığa bağlı bir öfke/nefret hem de yüksek bir aşk duygusu hissedebilir.

Ambivalansı sık sık yaşadığınızı düşünüyorsanız mutlaka bir uzman desteği almanızda fayda vardır. Eğer ara ara oluşan bir durumsa aynı anda yaşadığınız duyguları kendinize tanımlayıp bu durumun farkında olarak ve negatif duyguyu ne şekilde çözeceğiniz konusunda kendinize sorular sorarak üstesinden gelmeye çalışabilirsiniz.

İlginizi çekebilir: Hayatınızda figüran olmamak için: Özünüzü başkalarına göstermekten korkmayın

Uzman Psikolog Merve Saraçoğlu Psikolog
İstanbul Ticaret Üniversitesi Psikoloji Lisans ve Uygulamalı Psikoloji Yüksek Lisans eğitimini tamamladıktan sonra Bristol Üniversitesi’nde Klinik Psikoloji Programı’nı tamamlamıştır. 2010 yılında başladığı Bilişsel ve ... Devam