Hamilelikte nasıl beslenilmeli?
Bir anne adayıysanız hamilelik süresince hem kendi sağlığınız hem de bebeğinizin sağlığı için beslenmenize özen göstermelisiniz.
Hamilelikte nasıl beslenilmeli?
Hamilelik döneminde diyet değil dengeli beslenmek esas olmalıdır. Bu yüzden her anne adayı kendi bedenine uygun olan bir beslenme düzeni uygulayarak daha sağlıklı tercihler yapmalıdır.
Hamilelik dönemi üç ana döneme ayrılır. Gebeliğin ilk 13 haftalık dönemi, 14-26 haftalar arası dönem ve en son 27-40 haftalık dönem. Bu üç ana dönemden 3 haftalık döneme beslenme açısından ayrıca dikkat etmek gerekir.
- Hamilelik döneminde oluşabilecek enfeksiyonlara karşı dirençli bir vücuda sahip olmalısınız. Bu yüzden asit ve kafein içerikli her şeyden kaçınmalısınız.
- Sosis, salam, sucuk gibi işlenmiş et ve şarküteri ürünlerini yememelisiniz.
- Hamilelik zamanında yediğiniz balığın cinsi de çok önemli. Bu dönemde büyük balıklardan (çupra, levrek, palamut vs. gibi) uzak durmalı, daha çok küçük balıklar (hamsi, mezgit, istavrit vs) yemeye özen göstermelisiniz.
- Kaliteli protein içeren yiyecekler bebeğinizin gelişimi için çok önemli.
- Günde yaklaşık 2 litre su içen anne adayları bebeklerinin gelişimi için mükemmel bir katkı sağlar. O yüzden su içmeyi unutmayın. Unutuyorsanız akıllı telefonunuza su içme hatırlatıcısı uygulamalarından birini indirerek kullanabilirsiniz.
- Hamilelik süreniz boyunca her meyve ve sebzeyi güzelce yıkayın ve her meyve sebzeyi mevsiminde tüketin.
- Canınız tatlı çekerse arada bir hurma yiyerek tatlı ihtiyacınızı sağlayabilirsiniz ama genel olarak çok fazla şeker tüketiminden kaçınmayı ihmal etmeyin.
En önemlisiyse geçireceğiniz hamilelik döneminin sizler için ne kadar büyük bir şans olduğunu unutmayın ve hayatınızın en büyük armağanını kucağınıza almadan önceki bu dönemde hep mutlu olun.