Günümüz ilişkilerindeki 3 terim: Love bombing, gaslighting, ghosting

Gerek değişen dünya düzeni gerek sosyal medyanın hayatımızdaki yadsınamaz yeri sebebiyle günümüzdeki ilişkilerin dinamiği değişti. Çevresel faktörlerin de etkisiyle ilişkilerdeki sorunlar bambaşka bir hal aldı. Tüm bu sorunlar sınıflandırıldıktan sonra bu kavramlara İngilizce isimler verildi. Gelin bu terimlerden en çok görülen 3 tanesini inceleyelim.

Love bombing (Sevgi bombardımanı)

En kısa haliyle ilişkinin başında görülen aşırıya kaçan sevgi gösterileri denilebilir. Diğerlerine göre en tehlikeli aşk terimidir. Çünkü ilişkinin başında çok yoğun sevgi gösterilerine maruz kalırsınız. Adeta dünyada sizden başka kimse yoktur. Sizi 5 dakika bile görebilmek için uzaklardan gelebilir. Sizin için tüm programını iptal edebilir. Size sebepsiz yere hediyeler alabilir, çiçek yollayabilir. Sizden mutlusu yoktur, ancak siz bu kişiye ve ilişkiye bağımlı hale geldiğinizde tüm bu sevgi bombardımanı son bulur.

İşte tam burada kendinizi suçlamaya başlarsınız: “Yeterince iyi olamadım. Onun istediği şeyleri yapsaydım böyle olmazdı.” Sizi bağımlı hale getirdikten sonra kendini geri çeken partner sizi adeta yoksunluk kriziyle baş başa bırakıyor. Bağımlısı olduğunuz o ilgi, o bombardıman yerini normal davranışlara ya da ilgisizliğe bırakıyor.

Bu sebeple biz uzmanlar her zaman hayatınızdaki kişileri hayatınızın merkezine koymamanızı tavsiye ederiz. Merkezde her zaman siz olmalısınız.

Gaslighting

Türkçede kelime olarak tam bir karşılığı olmamakla birlikte Gas Light (Gaz Lambası) adlı tiyatro oyunundan esinlenerek bu adı almıştır terin. Oyunda erkek, eşini deli olduğuna ikna etmektedir, ancak gaz lambası söndüğünde eşi deli olmadığını anlamaktadır.

Bir ilişki terimi olarak gaslighting, kişinin akıl sağlığını ve iradesini sorgulatmaya yönlendiren psikolojik bir taciz tekniğidir.

Genellikle narsisistik kişilik yapısı / bozukluğu olan bireyler tarafından uygulanmaktadır. Amaç partnerin kendisine olan güvenini ve sevgisini kullanarak kendisini değersiz hissetmesini sağlamaktır. Bu durumun tek bir amacı vardır, o da karşısındaki kişiyi kendisine bağımlı hale getirmektir. Çünkü narsisist kişiler kendilerini besleyecek ve ona kendisini mükemmelmiş gibi hissettirecek kaynağı kaybetmek istemezler.

Kendinizi ilişkide hep suçlu hissediyorsanız, emin olduğunuz konuda bile sizin yanıldığınızı söylüyorsa, kendi hatalarını asla kabul etmiyorsa, sizi başkalarıyla kıyaslıyorsa gaslighing’e maruz kalıyor olabilirsiniz.

Ghosting (Hayalet olma)

Görmezden gelmek olarak çevrilebilecek ghosting hiçbir gerekçe sunmadan ilişkiyi sonlandırmak ve ortadan kaybolmak anlamı taşır. Bir ilişkide olduğunuzu düşünürken partneriniz ortadan kaybolduysa, aramalarınıza veya mesajlarınıza geri dönüş yapmadıysa muhtemelen ghosting yaşadınız demektir.

Genelde bir ilişkinin sorumluluğunu almak istemeyen kişilerde görülen ghosting, buna maruz kalan bireyde ciddi psikolojik çöküntülere, değersizlik duygusuna ve özgüven kaybına sebep olur.

Gördüğünüz gibi bu 3 durumda da kişinin partnerini çok yükseklerde görmesi, onu hayatının merkezine koyması, kaybetmemek için kendisinden ödün vermesi ortaya çıkıyor. İnsan ilişkileri alma-verme dengesi üstüne kurulu bir sistemdir. Verdiğiniz sevgi kadar almayı da bilmelisiniz. Ancak aldığınız sevgiye bağımlı olmamalı, her koşulda öncelikle kendinizi sevmelisiniz.

İlginizi çekebilir: Toksik bir ilişkiden kurtulmanın 5 yolu

Uzman Psikolog Merve Saraçoğlu Psikolog
İstanbul Ticaret Üniversitesi Psikoloji Lisans ve Uygulamalı Psikoloji Yüksek Lisans eğitimini tamamladıktan sonra Bristol Üniversitesi’nde Klinik Psikoloji Programı’nı tamamlamıştır. 2010 yılında başladığı Bilişsel ve ... Devam