Toksik bir ilişkiden kurtulmanın 5 yolu

Toksik ilişki, kişinin hem romantik hem de sosyal ilişkilerde değersizleştirilmesi, tutarsız davranışlara maruz kalması ve kişinin bulunduğu ilişkide kendini mutsuz, yorgun, suçlu ve gergin hissetmesidir.

İlişki içinde ilk başlarda fark edilmese de zamanla kişi, zarar görmesine rağmen kendini kurtulamadığı bir ilişki içinde bulur. Toksik partner kişiye bazen sıcak bazen soğuk davranan, çoğunlukla suçlu hissettiren, psikolojik, hatta bazen fiziksel şiddette bulunan ve kendine bağımlı hale getiren bir partnerdir.

Toksik ilişkide kişi her zaman fedakarlık yapan, alttan alan, partnerinin istediği şekilde değişmeye çalışan, sevgi ihtiyacı karşılanmayan taraf haline gelir. Böyle bir ilişkiden çıkamamanın en belirgin nedeni kişinin bunu farkında olmaması ve/veya partnerini kaybetme korkusudur. Yalnız kalma kaygısı, bir daha romantik bir ilişkiye giremeyeceği inancı toksik ilişkiyi bırakamamasına sebep olur.

Toksik ilişkiden kurtulmak zor ama imkansız değildir. Önemli olan kararlı olmak, destek almak ve verilen tavsiyeleri düzenli olarak uygulamaktır.

Toksik ilişkiden kurtulmanın 5 yolu

Yüzleşmek

İlişkideyken her ne kadar farkında olmasanız da ya da kabul etmek istemeseniz de ilişkinizin size nasıl hissettirdiğini dürüstçe yazın. Partnerinizi ve ilişkinizi düşündüğünüzde ne hissediyorsunuz? Hangi duygular öne çıkıyor? İhtiyacınız olan ama karşılanmayan duygular neler?

Farkındalık ve yüzleşme toksik ilişkiden kurtulmanın en önemli adımıdır. Dolayısıyla kendinizi hazır hissettiğinizde bu durumla yüzleşerek ilk adımı atın.

Öz değer / Öz güven

Toksik bir ilişki öz güven ve öz değerden oldukça fazla götüren bir durumdur. Bu sebeple öz değer farkındalığı, öz değeri ve öz güveni artıracak egzersizler toksik ilişkiden daha rahat bir şekilde çıkmanızı sağlayacaktır.

Paylaşmak

İlişkinizle ilgili profesyonel destek almak, aile veya arkadaşlarla konuşmak, yaşadıklarınızı anlatmak ilişkinizdeki sorunları daha net görmenizi sağlayacak ve bu ilişkide neden kalmamanız gerektiğini size hatırlatacaktır.

Sosyalleşmek

Toksik ya da normal bir ilişkiden çıkarken sosyalleşmenin iyileştirici gücü yadsınamaz. Hayata pozitif yaklaşan insanlarla daha fazla vakit geçirmek, çeşitli hobiler edinmek, eğlenceli aktivitelere katılmak süreci sizin için daha hızlı iyileştirici hale getirecektir.

“Hayır” demek

Toksik partner aynı zamanda narsisist bir partnerdir. Dolayısıyla sizi bu ilişkide tutmak için her türlü yola başvuracaktır. İşte “hayır” diyebilmenin gücü burada devreye girer. Her ne kadar zorlansanız da kararlı olup reddetmeniz öz güven ve öz değerinizi artırdığı gibi bu tarz ilişkilerden uzak durmanızı da sağlayacaktır.

İlginizi çekebilir: İlişkilerinizde hangi bağlanma stiline sahipsiniz: Güvenli, kaygılı, kaçıngan

Uzman Psikolog Merve Saraçoğlu Psikolog
İstanbul Ticaret Üniversitesi Psikoloji Lisans ve Uygulamalı Psikoloji Yüksek Lisans eğitimini tamamladıktan sonra Bristol Üniversitesi’nde Klinik Psikoloji Programı’nı tamamlamıştır. 2010 yılında başladığı Bilişsel ve ... Devam