Günlük işlerinizi strese girmeden bitirmenin 10 yolu

iş hayat dengesi

Her sabah uyanıyorsunuz, sabah rutininizi yerine getirmenizin ardından işe / okula gidiyorsunuz ya da yapmakla yükümlü olduğunuz işleri yapıyorsunuz. Ancak her nedense tüm gün süren koşturmacanın ardından, akşam ayaklarınızı uzatıp bir anlığına kendinizi dinlediğinizde gün içinde son derece stresli ve gergin olduğunuz gerçeğiyle yüz yüze kalıyorsunuz.

Siz de gün sonunda kendinizi “savaştan çıkmış” gibi tükenmiş ve bitkin hissediyorsanız, günlük işlerinizi daha az stres ve daha çok performansla yapmanızı sağlayacak 10 tavsiyeye mutlaka göz atın:

İlgili yazı: Zihinsel farkındalığı yüksek bir lider olmak için edinmeniz gereken 7 alışkanlık

Aynı anda birden fazla iş yapmayın

Evet iş dünyasında “multi-tasking” olmak yani aynı anda birden fazla iş yapabilme yeteneği önemlidir. Ancak bunu yapan insanlar genelde, esas işlerine gerektiği kadar odaklanamazlar ve hatalar yapmaya eğilimli hale gelirler. Bir süper kahraman gibi her şeyi aynı anda yapmaya çalışmaktansa, işleri mantıklı bir sıraya sokup teker teker halletmek sizi hem daha az yorar, hem de bu sayede daha az hata yaparsınız.

Çalışma alanınızı sade tutun

Çalışma masanızın üstü ne kadar kalabalıksa günün sonunda gözünüz o kadar yorulur ve odaklanma problemi yaşarsınız. En iyisi çalışma masanızın üzerinde, işinize yaramayan ve sizi gerçekten motive etmeyen hiçbir şeyi barındırmamaktır.

İlginizi çekebilir: Mutlu bir çalışma hayatı için Google’dan alınabilecek tavsiyeler

Ağırdan alın

Strese girdiğiniz anlarda işleri hızlandırmak tıpkı trafikteki gibi istenmeyen sonuçlar doğurabilir. Siz siz olun kontrolü kaybettiğinizi hissettiğiniz anlarda işleri yavaşlatın ve derin nefesler alın.

Gereksizleri eleyin

Kendinize dönüp şu soruyu sorun “Yaptığım her iş kalemi gerçekten bu kadar acil ve önemli mi?” Bu sorunun cevabını kendinize dürüstçe verin ve acil olmayan işleri tüm haftaya bölerek yavaş yavaş halledin.

Çalışma zamanına da molalara da %100 odaklanın

Stresli kişilerin yaptıkları en büyük yanlışlardan biri de “anda kalamamaktır”. Yani çalıştığınız sürelerde mola vakitlerini, molalarda halledilmesi gereken işleri düşünmek yerine; iş ve mola zamanlarına ayrı ayrı odaklanmayı deneyin. Verimliliğiniz yarı yarıya artacaktır.

İlginizi çekebilir: Daha verimli bir çalışma alanı oluşturmanıza yardımcı olacak öneriler

Mailinizi her dakika kontrol etmeyin

E-maillerinizi filtreleyin ve sadece görmeniz gereken alıcılardan gelecek e-mailllerle muhatap olun. Ayrıca maillerinizi kontrol etme sıklığınızı yeniden gözden geçirin. Emin olun hiç kimse attığı bir maile 1 dakika içinde cevap geleceğini ummaz.

İşler planladığınız gibi gitmediğinde sakin kalın

İşler bazen hiç de hesap etmediğiniz şekilde gidebilir. Böyle bir durum söz konusu olduğunda kendinizi hırpalamak yerine enerjinizi alternatif çözümler üretmek için kullanın. Eğer hiçbir çözüm söz konusu değilse, hatanızda ders alın ve geleceğe bakın.

Günlük öğrenme aktivitenizi limitleyin

İnternet çağında herkes, istemez gün içinde yüzlerce yeni makale, içerik ve bilgiye maruz kalıyor. Ancak bu durum bir noktadan sonra gerçek bir bilgi kirliğine ve zihinsel kapasite aşımına dönüşüyor. Bu yüzden her gün okuyacağınız içerikleri en iyilerden ve en çok işinize yarayacaklardan seçmenizde fayda var.

Her gün kendinize sorular sorun

Gün içinde hepimiz akışa kapılıp kendi bedensel ve zihinsel sağlığımızı ikinci plana atabiliyoruz. Bu yüzden kendinizden uzaklaşıp günü ekstra stresli bitirmemek için kendinize, bedeninize ve ruhunuza ihtiyaçları hakkında sorular yöneltin ve cevapları can kulağıyla dinleyin.

İlginizi çekebilir: Micheal Jordan’ın bize öğrettiği eşsiz hayat dersleri

Varsayımlar üzerine kafa yormayı bırakın

“Keşke”lerle “Ya öyle olsaydı?”larla uğraşmaktan vazgeçin. Çünkü bu sorulara odaklanıp sürekli geriye dönmek, hem enerjinizi hem de kendinize olan güveninizi emen bir parazitten farksızdır. Bu yüzden keşke demek yerine “Şimdi ne yapabilirim?” sorusunu mantra olarak benimseyin.

 

Kaynak:

Positivityblog.com

 

 

Uplifers
Kaliteli ve mutlu yaşam koçunuz!