“GAME” modeli nedir: Yeni yıl hedeflerinizi “GAME” modeliyle belirleyin

Dönem dönem hepimiz hedefler belirleriz. Bazılarını sonuna kadar kovalarız, bazılarına dönüp bakmayız bile. Aradaki farkı belirleyen hedefimize duyduğumuz ihtiyaç ve isteğin içtenliği ve şiddetidir. Bazı dönemler ise hedefler belirlemek için daha motive edicidir, içinde bulunduğumuz yılbaşı dönemi gibi. Bir yılı geride bırakır ve yeni bir yılı karşılamaya hazırlanırken yeni bir başlangıç yapma fırsatı, umudu ve motivasyonu birlikte gelir. Her günün aslında yepyeni ve kalan ömrümüzünün ilk günü olduğu bilinciyle hikayemizi dönüştürmek ve yeniden yazmak için temiz bir deftere başlamak gibidir yeni yıl. Yılbaşında kararlar alınır, hedefler belirlenir…

Hedeflerimizi belirlerken yararlanabileceğimiz bir koçluk aracından bahsetmek istiyorum: “GAME”, Yüksek Performans Modeli. Hayatımıza daha geniş ve net bir açıdan bakmayı kolaylaştıran bu model, İngilizce Growth (gelişim), Achievement (başarı), Meaning (anlam) ve Enjoyment (keyif) sözcüklerinin baş harflerinin bir araya gelmesiyle adlandırılıyor.

Bu modelle hayatımızı 4 boyutta ele alabiliriz ve her boyut için de 1 ile 10 arasında bir ölçeklendirme yapabiliriz. Bu model üzerinden bazı sorulara yanıtlar arayacağız. Kağıt ve kalemin yanındaysa durum tespiti yaparak başlayalım.

  • Öncelikle gelişim, başarı, anlam ve keyif senin için ne ifade ediyor?
  • Her bir boyut için kendini 1 ile 10 arasında nerede görüyorsun?
  • Bulunduğun yere şimdiye kadar neler katkıda bulundu?
  • Durumu ortaya koyduktan sonra değişim hedeflerimizi belirleyelim.
  • Her bir boyut için 6 ay ya da 1 yıl içinde nerede olmak istersin?

Şimdi de ulaşmak istediğimiz hedefler için nasıl bir yol izleyeceğimize odaklanalım.

  • Bu alanlarda ilerlemek senin için ne anlam ifade ediyor?
  • Olmak istediğin yere ulaşmak için nelere ihtiyacın var?
  • Bu konularda atacağın ilk adımlar neler olacak? Ve hedeflerine varış yolunda hangi duraklardan geçeceksin? (3 aylık, aylık, haftalık ve günlük ara hedeflerini belirle)

Evet, büyük değişimler küçük adımlarla başlıyor ve bu küçük adımları sürekli hale getirmekle gerçekleşiyor. Adım atmak başta belki biraz çaba gerektirse de alışkanlık haline dönüştükten sonra gerisi kendiliğinden geliyor. Bu noktada küçük değişimlerin sürekli hale geldiğinde yaratacağı büyük farklara sayılar üzerinden bakalım.

Şu anda herhangi bir alanda 100 birimde olduğumuzu varsayalım. Daha da somuta indirgeyerek, örneğin kumbaramızda 100 TL olduğunu varsayalım. Hedefimiz de bir sene boyunca her gün küçük birikimler yapmak olsun. Her gün bir önceki günün üzerine sadece yüzde birlik bir ekleme yapma hedefimizi belirledik ve 365 gün boyunca bunu sürdürme kararı aldık. Birinci gün sonunda kumbaraya 1 TL ekledik ve 101 liramız oldu. İkinci gün ise kumbaraya 101 TL’nin yüzde biri yani 1,01 lira daha ekledik ve paramız 102.01’ye ulaştı. Ve kumbaradaki parayı her gün bir önceki günün yüzde biri kadar artırmaya 365 gün boyunca devam edersek kumbarada ne kadar paramız olur?

Başlangıç: 100 TL
1. gün: 100 + 1 = 101
2. gün: 101 + 1.01 =102.01
3. gün: 102.01 + 1.0201 =103,0301
.
.
.
365. gün:?

Tahminleri alalım? Tam 3.778 liramız olur. Şaşırtıcı değil mi? Peki her gün yüzde bir yerine yüzde ikilik bir birikim yaparsak 365 gün sonunda ne kadara ulaşırız? Sıkı durun 137.740 lira!! Her gün yapabileceğimiz küçük değişimlerin sürekli hale gelmesiyle nasıl büyük bir fark yaratabileceğimizi görmüş olduk.

O zaman ilk hedefimiz 2022, ileri. Gerçekleştireceğimiz hedefler bizi bekliyor.
Gelişim, başarı, anlam ve keyif dolu bir 2022 dileğiyle…

İlginizi çekebilir: “Ben”den “biz”e: Esenlik ve wellbeing yolculuğu

Özgür Çağlar Çelik Eğitmen, Koç, Yazar
1982 doğumlu Özgür Çağlar Çelik, ODTÜ Elektrik Elektronik Mühendisliği mezunudur. Uluslararası şirketlerde satış ve proje yöneticiliği görevlerinde bulunmuştur, bir detoks ve bütünsel sağlık merkezinde ... Devam