Frezya Çiçeği Bakım Kılavuzu

Afrika’ya özgü bir bitki olan frezya çiçeği, hoş kokulu ve renkli çiçekler açan bir bitkidir. Masumiyet, saflık ve güven gibi değerleri simgeleyen frezya çiçeği günümüzde çiçek aranjmanları ve gelin buketlerinde sıklıkla tercih edilmektedir.

Frezya çiçeği genelde çiçek aranjmanlarında kullanılsa da iç ve dış mekan dekorasyonunda da kullanılabilir. Frezya çiçeğini evde ve bahçede yetiştirmek için bitkinin doğal yaşam alanını taklit etmek önemlidir. Bunun içinse frezya çiçeğinin özelliklerini ve ihtiyaçlarını anlamak gerekir. Frezya çiçeğine dair merak ettiğiniz her şeyi ve frezya çiçeği bakımında dikkat etmeniz gereken püf noktalarını bu yazıda okuyabilirsiniz.

Frezya Çiçeği Nedir?

Frezya çiçeği, genelde çiçek aranjmanlarında kullanılan hoş görünümlü bir çiçektir. Anavatanı Afrika olan frezya çiçeğine evde veya bahçede bakmak mümkündür. Hem iç mekanda hem de dış mekanda bakılan frezyalar için en önemli olan şey, bitkilere nemli ve drenajı iyi bir toprak sağlamaktır. Toprağın ıslak olması, narin frezya soğanlarının çürümesine neden olacaktır. Gündüz sıcaklıklarının 16-21℃ ve gece sıcaklıklarının 7-13℃ civarında olduğu yerlerde ideal bir şekilde yetişen frezya çiçekleri don olaylarına karşı dayanıklı olmadıkları için iklimi soğuk olan yerlerde tek yıllık ya da ev bitkisi olarak yetiştirilebilir. İlkbaharda çiçek açan ve yaz sıcaklıklarının çok yükselmesiyle dinlenme dönemine geçen frezyaların genel özelliklerini ve ihtiyaçlarını bildiğiniz zaman bitkilerinize en iyi şekilde bakabilirsiniz. Frezya çiçeğinin genel özellikleri ve ihtiyaçları şu şekildedir:

  • Botanik adı: Freesia
  • Aile: Iridaceae (Süsengiller)
  • Türü: Çok yıllık, soğanlı bitki
  • Olgunlaştığında ulaştığı ölçüler: 30-60 cm yükseklik, 15-30 cm genişlik
  • Güneş isteği: Tam, kısmi
  • Toprak isteği: Nemli, drenajı iyi toprak
  • Toprak pH’ı: Nötr
  • Çiçeklenme dönemi: İlkbahar, yaz
  • Çiçek rengi: Pembe, kırmızı, beyaz, sarı, turuncu, mavi, mor
  • Kökeni: Afrika

Frezya Çiçeği Nasıl Bakılır?

Frezya çiçeği genelde güzel kokusu ve çiçekleri nedeniyle yetiştirilen bir süs bitkisidir. Frezya çiçekleri çeşitli renklerde olabilmekle birlikte çoğunlukla beyaz, sarı, pembe, mor ve mavi renklerdedir. Uzun ve ince sapların üzerinde küme şeklinde açan frezya çiçekleri oldukça hoş bir kokuya sahiptir. Frezya çiçeklerini hem bahçede hem de saksıda yetiştirmek mümkün olmakla birlikte her iki durumda da bitkiye drenajı iyi bir toprak, hafif gölge bir yer ve düzenli sulama sağlamak önemlidir. İç mekanda ve dış mekanda çarkıfelek çiçeği bakmak için dikkat etmeniz gereken noktalar şu şekildedir:

Işık ihtiyacı

Frezya çiçeği, güneş ışığını seven bir bitkidir. Frezya çiçeğinin en iyi şekilde gelişmesi için doğrudan güneş ışığı görmesi gerekir. Ancak güneş ışığının doğrudan olması, bitkinin aşırı ısınmasına neden olabileceği için iç mekanda bakulan frezyaların güneye veya batıya bakan bir pencere kenarına yerleştirilmesi yeterli olacaktır. Frezya çiçeğinin yeteri kadar güneş ışığı alamaması, zayıflamasına ve çiçek açmamasına neden olabileceği için güneş ışığının yetersiz olduğu yerlerde LED bitki yetiştirme lambası kullanılması gerekebilir.

Su isteği

Frezya çiçeği toprağının nemli olmasını sevse de ıslak olmasından hoşlanmaz. Bu nedenle frezyaları sularken toprağın nemlenmesine, ancak toprakta su birikintisi oluşmamasına dikkat edilmelidir. Frezyaları ideal sulama sıklığı, toprağın üstünün hafifçe kurumasına göre farklılık gösterebileceği için toprağı sık sık kontrol etmeniz önemlidir. Frezya çiçeği, büyüme döneminde düzenli sulamaya ihtiyaç duymakla birlikte çiçek açmaya başladığında genelde haftada bir sulama yeterli olmaktadır. Bitkinizi fazla suladığınızdan şüpheleniyor ve yaprakların sararıp solmaya başladığını görüyorsanız, sulama sıklığını azaltarak toprağın kurumasına izin verebilirsiniz.

Toprak isteği

Frezya çiçeği için toprak seçerken drenaja dikkat edilmelidir. Drenajı iyi, tınlı ve hafif topraklar, frezya yetiştirmek için idealdir. Ayrıca toprağın organik madde bakımından zengin olmasına da dikkat edilmelidir. Toprakta bulunan organik maddeler, bitkinin ihtiyacı olan besinleri sağlarken aynı zamanda toprağın nemli kalmasına yardımcı olacaktır.

Sıcaklık isteği

Frezya çiçeği, soğuğa dayanıklı bir bitki değildir. Bununla birlikte bitkinin tomurcuk oluşturması için gece sıcaklığının 10-12℃’lere düşmesi gerekir. Ancak bitkinin bu sıcaklıkların altına maruz kalması, zarar görmesine neden olabilir. Bu nedenle havanın daha soğuk olduğu yerlerde bitkinin kapalı bir alana taşınması gerekebilir.

Gübre isteği

Frezyaları ektikten sonra ilk filizler ortaya çıktığında dengeli bir çiçek gübresiyle bitkilerinizi besleyebilirsiniz. Sonrasında bitkide tomurcuklar oluşmaya başladığında tekrar gübreleme yapabilirsiniz. Frezyaları ne kadar gübre vermeniz gerektiğini, satın aldığınız gübrenin üzerinde yazan talimatlara göre belirleyebilirsiniz.

Frezya Çiçeği Ne Zaman Açar?

Frezya çiçeği genelde ilkbahar aylarında çiçek açar. Ancak çiçeklenme dönemi frezyanın çeşidine göre değişiklik gösterebilir. Bazı frezya çeşitleri kışın sonlarında veya ilkbaharın başlarında çiçek açarken bazıları ise ilkbaharın sonlarında veya yazın başlarında çiçek açabilmektedir.

Frezyanın ne zaman çiçek açacağı, çeşidinin dışında iklim koşullarına bağlı olarak da değişiklik gösterebilir. Soğuk iklimde genelde geç çiçek açan frezyalar sıcak iklimlerde ise daha erken çiçek açabilir. Frezyanın çiçeklenme dönemi çoğunlukla 2 ila 4 hafta arasında sürmektedir. Frezyalarınız mevsimi gelmesine rağmen çiçek açmıyorsa şu noktalara dikkat edebilirsiniz:

  • Toprağın altındaki soğanları kontrol edin. Soğanların çok fazla sayıda olması, bitkinin yeterince beslenememesine neden olabilir. Aynı zamanda soğanların çok derin olması da çiçeklenmeyi engelliyor olabilir.
  • Frezyaların yaprakları çiçeklerden daha fazlaysa gübre seçiminizde yanlışlık olabilir. Azot ağırlıklı gübreler, çiçekler yerine yaprakların gelişimini destekler. Frezyalarınızın çiçek açması için onlara büyüme döneminde fosfor bakımından zengin bir gübre verebilirsiniz.
  • Hava sıcaklığına dikkat edin. Frezyalar yıl boyu sıcak olan bölgelerde çiçek açmazlar. Bitkinin çiçek açması için gece sıcaklığının yaklaşık 10-12℃ olması gerekir.

Frezya Çiçeği Nasıl Çoğaltılır?

Frezya çiçeğini çoğaltmak için en iyi mevsim, sonbahardır. Ancak soğuk iklime sahip bölgelerde frezyayı son don olaylarından sonra ilkbaharda çoğaltmak daha iyi olacaktır. Frezyayı soğanlarını kullanarak şu şekilde çoğaltabilirsiniz:

  • Yavru soğanları, esas soğandan yavaşça ayırın.
  • Yavru soğanları yaklaşık 6-9 cm aralıklı olacak şekilde ayrı ayrı dikin.
  • Toprağı iyice sulayın.

Soğanların dört hafta içinde filizlendiğini görmeniz gerekir. Bununla birlikte bitkinin çiçek açması için birkaç mevsim geçmesi gerekebilir.

İlginizi çekebilir:

Uplifers
Kaliteli ve mutlu yaşam koçunuz!