Finlandiya’dan dünyaya örnek olacak eğitim sistemi reformu

Finlandiya’daki eğitim sistemi, dünyanın en iyileri arasında gösteriliyor. Finlandiya, uluslararası derecelendirmelerde de her zaman ilk 10’da yer almasına karşın, eğitim sisteminde büyük bir reformun eşiğinde.

Finli yetkililer okul derslerini müfredattan çıkarmak istiyorlar. Bu da, bundan sonra fizik, matematik, kimya gibi derslerin olmayacağı anlamına geliyor.

Amaç ihtiyaçları karşılayacak yeni bir eğitim sistemi kurmak

Helsinki Eğitim Bakanı Marjo Kyllonen değişimi şu sözlerle açıklıyor: ‘Okullarda eski moda yöntemlerle, 1900’lerin başından kalma bilgilerle eğitim veriliyor. Fakat artık ihtiyaçlar değişti ve 21.yüzyıla uyacak değişimler gerekiyor. Bu yalnızca Helsinki’nin değil, tüm Finlandiya’nın kucaklaması gereken bir değişim. Verdiğimiz eğitimi yeniden düşünmeli ve sistemi yeniden tasarlamalıyız. Bugün ve yarın ihtiyaçları olacak yetenekleri çocuklarımıza vererek onları geleceğe hazırlayabiliriz.’

okul

Öğrenciler; bireysel konuları öğrenmek yerine, olayları ve olguları disiplinlerarası formatta öğrenecekler. Örneğin; 2.Dünya Savaşı, yalnızca tarihsel perspektiften değil, aynı zamanda coğrafya ve matematik perspektifinden de ele alınacak.

Ayrıca öğrenciler; ‘Kafede ve benzeri yerlerde çalışmak’ gibi dersler alarak İngilizce seviyelerini, ekonomi bilgilerini ve iletişim yeteneklerini geliştirebilecekler.

İlgili yazı: 6 adımda iyi niyetli yeni bir eğitim modeli

Öğrenciler kendi isteklerine uygun bilgileri alarak geleceklerini şekillendirebilecekler

Öğrenciler, 16 yaşından itibaren bu yeni sisteme geçiş yapacaklar. Burada esas amaçlanan, öğrencilerin ilginç buldukları konu veya olguyu seçebilmeleri. Bu sayede öğrenciler; hem geleceğe yönelik ilgi duyduğu şeyleri fark edebilecek hem de yeteneklerini keşfedebilecekler. Aynı zamanda seçtikleri alanlardaki bilgi birikimleri de artacak. Bu yöntemle artık öğrencilik dönemlerinde öğrencilerin sık sık kendilerine sordukları ‘Bu bilgi hayatta ne işime yarayacak?’ sorusu da tarihe karışacak.

Yeni eğitim sistemiyle birlikte, geleneksel öğretmen-öğrenci iletişimi de değişecek gibi görünüyor. Artık öğrenciler, sırasında oturup öğretmenin verdiği sorduğu soruya yanıt veren edilgen yapıdan kurtulacak ve gruplar halinde hareket edip sorunları interaktif bir şekilde tartışabilecek ve bu sayede cevaplara ulaşabilecekler.

Yeni Finlandiya Eğitim Sistemi kolektif çalışmayı cesaretlendirdiği için, bu değişim öğretmenleri de etkileyecek.

Okullardaki bu reform için öğretmenlerin de işbirliği içerisinde olması gerekiyor. Bu düşünceden hareketle, Helsinki’deki öğretmenlerin yaklaşık %70’i yeni sistem üzerinde çalışmalara başladılar. Yeni sistemle birlikte öğretmenlerin alacakları maaş da artacak. Eğitim sistemindeki değişimin tam anlamıyla 2020 yılında gerçekleşmesi bekleniyor.

Kaynak:

Brightside.com

Independent.co.uk

Uplifers
Kaliteli ve mutlu yaşam koçunuz!