Evlilik öncesi psikolojik hazırlık: İyi bir evlilik için 7 ipucu

Ciddi bir ilişkinin ardından evlilik kararı almak, aşkın ve tutkunun o anki yoğunluğuyla çok kolaymış gibi gelse de evlilik hazırlığı ve evliliğe adaptasyon süreci zannedildiği kadar kolay olmayabiliyor. Son yıllarda biz terapistlerin, evlenecek olan çiftlere evlilik öncesi danışmanlığı almaları yönündeki tavsiyemiz de işte bu sebeplerden dolayı oluyor.

Yaşadığınız ilişki ve partneriniz her ne kadar sizi mutluluktan uçursa da ibre evliliğe doğru dönünce işin içine bambaşka konular giriyor. Ailelerin tanışması, yeni bir ev kurma, tören organizasyonu ve daha birçok detayla ilgilenirken, çiftler evlilik kavramının ne olduğu konusundan giderek uzaklaşıyorlar ve tüm bu stresli koşturmaca bittikten sonra ne olduğunun farkına varıyorlar.

Birken iki olmanın getirdiği sorumluluk, iki ayrı düzenin bir çatı altında birleşmesi, yeni bir hayata başlamak… Tüm bunlar çiftlerin kendilerine panikle “Ben ne yaptım?” sorusunu sormalarına neden olabiliyor. Doğal bir süreçle yapılmış, yani birbirini tanıma, flört ve ilişki sonrasında gelen evliliklerin başında adaptasyon sürecinin yaşanması normaldir. İlişki esnasında çiftlerin ayrı evlerde yaşaması ve birbirlerinin ev hallerine çok fazla tanık olmaması, dışarıda geçirilen vaktin daha fazla olması bu adaptasyon sorununun başlıca nedenleri arasındadır.

Kadınlarda ve özellikle konfor alanının dışına çıkmakta zorlanan bireylerde daha sık görülen bu adaptasyon sorununun belirtileri panik bozukluk ve depresyon belirtileriyle benzerdir. Özellikle sabahları çarpıntı ve nefes alamama şikayetiyle uyanma, baş dönmesi, iştahsızlık, bulantı, ishal gibi sindirim problemleri, ağlama krizleri, pişmanlık hissi, umutsuzluk, her şeyin daha kötü olacağı düşüncesi, hiçbir şey yapmama isteği, cinsel isteksizlik gibi ciddi belirtiler gözükebilir ve bu durum eşler arasındaki iletişimi de maalesef olumsuz etkiler.

Böyle bir durumda neler yapılmalıdır?

  • Bunun geçici bir sorun olduğunu kendinize hatırlatın.
  • Eşinizle bu sıkıntınızı açıkça paylaşın ve kendisinden destek olmasını isteyin.
  • Gevşeme egzersizleri böyle durumlarda çok işe yarayan bir tekniktir. Diyaframınızı şişirerek burnunuzdan aldığınız derin nefesi ağzınızdan çok yavaşça verin ve bunu rahatlayana kadar yapın.
  • Yeni evinizde bolca vakit geçirin, eviniz için yeni eşyalar alın ya da yeni düzenlemeler yapın. Size ait bir ev ve bir düzen olduğunu hissedin.
  • Ev işlerini paylaşın, bazı işleri birlikte yapın, birbirinize yardım edin ve en önemlisi bunları keyifle yapın.
  • Kendinize ait bir alanınız ve zamanınız olsun. O zaman diliminde sadece kendiniz için bir şeyler yapın. Eşinizle birbirinizi özleyin.
  • Bu sorunun daha da derinleşmemesi için bir terapistten mutlaka yardım alın.

İlginizi çekebilir: Sağlıklı bir bağ kurabilmek için farkına varın: İlişkinizi kaç kişilik yaşıyorsunuz?

Uzman Psikolog Merve Saraçoğlu Psikolog
İstanbul Ticaret Üniversitesi Psikoloji Lisans ve Uygulamalı Psikoloji Yüksek Lisans eğitimini tamamladıktan sonra Bristol Üniversitesi’nde Klinik Psikoloji Programı’nı tamamlamıştır. 2010 yılında başladığı Bilişsel ve ... Devam