Ertelediğiniz işleri aslında bir an önce yapmak istiyorsanız bu 7 öneriye kulak verin

Yapacak önemli bir işiniz var, ancak kendi kendinize bahaneler üretip erteliyor musunuz? Ya da hiç kendinize “Zaten çok vaktim var, daha sonra yaparım,” dediğiniz oldu mu? Cevabınız evetse yalnız değilsiniz. Bir işe başladığımızda bunu söyleyerek sık sık kendimizi rahatlatırız, fakat sonradan genellikle işi bitirmemiz gereken tarihin umduğumuzdan daha çabuk yaklaştığını ve tamamlamak için yeterince vaktimiz olmadığını fark ederiz. Bu yüzden Uplifers olarak yazının devamında ertelediğiniz işleri bir an önce yapmanızı sağlayacak 7 öneriye yer verdik:

Öncelikle her şeyin kontrol altında olduğu ve elimizdeki işi bitirmek için daha çok vaktimiz olduğu düşüncesine kapıldığımız sürece, yaptığımız şeyi asla zamanında bitiremeyiz. Gerçek şu ki; ertelemek her zaman size pahalıya mal olur. Mutlaka bir noktada bitirme tarihinin sandığınızdan daha yakın olduğunu fark edersiniz.

İlginizi çekebilir: Her şeyi ertelemeye başladıysanız bunu okumayı ertelemeyin

Ertelediğiniz işleri yapmak için 7 öneri
Her şeyin kontrol altında olduğu ve elimizdeki işi bitirmek için daha çok vaktimiz olduğu düşüncesine kapıldığımız sürece, yaptığımız şeyi asla zamanında bitiremeyiz.

Peki neden sürekli bu tuzağa kapılıyoruz?

Bilim insanları erteleme için 5 temel nedenin öne sürülebileceğini ifade ediyor. Buna göre;

  • Hoşumuza gitmeyen işleri erteliyoruz;
  • Başarısız olmaktan korkuyoruz;
  • Hızlı ve yoğun tempodaki işlerde çalışmaya alışkınız;
  • Kendi gücümüzü abartıyoruz;
  • Çok fazla işimiz olduğu için hiçbir şey yapmamayı seçiyoruz.

Oysaki ‘zararsız’ dikkat dağıtıcı aktivitelerle geçirdiğimiz vakit her zaman aleyhimize işliyor. Kendimize daha az güvenmeye ve durumu anlama kabiliyetimizle motivasyonumuzu kaybetmeye başlıyoruz. Bu ise bitirme tarihi yaklaştığında kendimizi kötü hissetmemize neden oluyor.

İşleri, hiçbir zaman gelmeyecek olan bir yarına ertelemeye devam ettiğimiz sürece, sonunda her zaman stres, hayal kırıklığı, bozulan arkadaşlıklar, ödenmeyen faturalar, kötü bir ün ve kocaman bir iş yükü ile karşı karşıya kalıyoruz.

Amerikalı psikologlar Dianne Tice ve Roy Baumeister’a göre; ertelemek daha sonra bedelini ödemeniz gereken anlık mutlulukların tadını çıkarmaktır. Araştırmacılar da erteleme alışkanlığının birçok olumsuz etkisi olduğunu ifade ediyor:

  • Depresyon,
  • Düşük öz saygı,
  • Endişe,
  • Stres,
  • Mantıksız inançlar.

Sonuç olarak ertelemenin asla masum bir davranış olmadığını ve bu alışkanlıktan kurtulmak için bir şeyler yapmamız gerektiğini söyleyebiliriz.

İlginizi çekebilir: Bugünün işini yarına bırakanlar kulübü: Erteleme hastalığı

Ertelemeyi bırakmak için ne yapmalı?

Psikoloji alanında yapılan araştırmalara göre hepimiz işlerimizi yapabilmek için bir sisteme ihtiyaç duyuyoruz. Birçok insan sistemli çalışmayı ve kuralları sevmiyor, çünkü monoton hayatlara sahip olmaktan korkuyor ve özgürlük istiyorlar. Fakat sistemli olmak, aslında göründüğü kadar korkutucu bir şey değil, ve kişisel etkinliğinizi geliştirmenin de en kolay yollarından biri.

Etkili bir şekilde çalışabilmek için ihtiyaç duyduklarımızı şu şekilde sıralayabiliriz:

  • İç motivasyon,
  • Kendi kendimize belirlediğimiz bitirme tarihleri,
  • Arkadaşlarla ya da bir koçla oluşturulan güven sistemi,
  • Aralıklarla çalışmak,
  • Dikkat dağıtıcıları yok etmek,
  • Sağlıklı beslenmek,
  • Her gün 30 dakika egzersiz yapmak.

Buradaki en önemli şey motivasyon. Sevilmeyen işler genellikle içinizdeki gücü geliştirmenize yardımcı olanlardır. Dolayısıyla yeni bir işe başladığınız her zaman kendinize şunu sormanız gerekir: “Ben bunu neden yapıyorum?” Bu strateji motivasyon sağlamanıza yardımcı olacaktır.

Ünlü boksör Muhammed Ali, bir keresinde günlük monoton antrenmanlarından nefret ettiğini söylemiştir. Fakat kendisi buna rağmen çalışmaya devam etti, çünkü bunun şampiyon olmasını sağlayacak tek yol olduğunu biliyordu.

Çalışırken molalar vermek de oldukça önemlidir. Bir işe çok uzun bir süre odaklandığınızda stres yaşamaya ve yorulmaya başlarsınız. Yaptığınız işin her adımını kendiniz için mola zamanı olarak tayin edin ve bu adımları başardığınızda kendinize küçük ödüller verin. Arkadaşlarla ya da bir koçla çalışmak ise yaptığınız işe karşı sorumluluk duymanızı sağlar.

Sağlıklı beslenmek ve egzersiz yapmak da erteleme ile mücadele etmenin en iyi yolları arasında yer alıyor. Çünkü bu iki sağlıklı alışkanlık sadece sizin zihinsel yeteneklerinizi geliştirmekle kalmaz, aynı zamanda iradenizi de güçlendirir.

Tüm bu yöntemleri birleştirirseniz, bir yandan hayatın tadını çıkarırken bir yandan da hedeflerinizi gerçekleştirmek için bir sisteme sahip olursunuz. Ayrıca unutmayın ki, değişimin felsefesi üç temel şey üzerinde yükselir: kendine güven, olumlu düşünce ve başkalarıyla kurulan iyi iletişim.

İlginizi çekebilir: Yaşam kalitenizi yükseltmek için sorunlarınızın çözümünü ertelemeyin

Kaynak:

brightside.me

Uplifers
Kaliteli ve mutlu yaşam koçunuz!