Her şeyi ertelemeye başladıysanız bunu okumayı ertelemeyin!

Bu yazım bugünün işini yarına bırakanlara gelsin. Baharın ilk günlerini yaşıyoruz, yorgunluk, bitkinlik, rehavet baş göstermeye başladı sanıyorum. Böyle zamanlarda yaşadığımız bu belirtiler bizi bir şeyleri ertelemeye başlamaya itebilir, özellikle de genel olarak her şeyi ertelemeye meyilliysek.  Bu geçici durumu dahi yaşamaya lüksünüz yoksa veya zaten ben hep bir şeyleri ertelerim diyorsanız, ki böyle diyorsanız erteleme hastalığınız var demektir, bunun yaşamınızın her alanına yayılmaması, kayıplar yaşatmaması adına farkında olup çözmek için adım atmanız gerekiyor.

İlgili yazı: Erteleme alışkanlığı günlük yaşantımızı nasıl etkiliyor?

İlk adımı birlikte atmak adına bu yazımda bazı önerilere de yer veriyor olacağım. Erteleme hastalığı “procrastination” olarak biliniyor ve tembellikle aynı şey olmadığı belirtiliyor. Mükemmeliyetçi, çalışkan, hatta azimli insanlar dahi kronik erteleme davranışı gösterebiliyor. Genellikle en iyisini yapma isteği, çabası ya en iyisi olmazsa veya olmayacak düşüncesine dönüşüyor. Hata yapma kaygısı da kişiyi bu noktaya taşıyor ve motivasyonu ciddi şekilde baltalıyor.

Bu konuda çeşitli çözüm önerileri geliştirilebilir, ama öncelikle “Ne oluyor da şunu veya bunu şimdi değil de sonra yapmak istiyoruz?” sorusunun cevabını bulmak kişisel olarak daha kalıcı bir sonuca ulaşmanızı sağlar. Diğer konulardaki yazılarımda da çoğunlukla dile getirdiğim gibi, herkese uygun farklı ve daha etkili bir reçete geliştirilebilir.

1. Yapacaklarınızı önceliklendirin

Teslim zamanı yaklaşan konular listenin üstünde yer alabilir veya kısa sürede yapılabilecek daha fazla sayıda iş kalemine öncelik verilebilir. İsterseniz motivasyonu sağlaması açısından yapmayı en sevdiğiniz işle yapılacaklara başlayabilirsiniz.

2. Dikkat dağıtıcılardan uzak durun

Konsantrasyonu yükseltmek ve kısa sürede daha fazla iş yapmak için; mesajlar, aramalar, Facebook, Twitter, Instagram benzeri uygulamalar, mail’ler, oyunlar ve reklamlar gibi dikkat dağıtıcı tüm etkenleri çalışma alanınızdan uzak tutmak etkili olacaktır. Böylece zamanı gelince keyfi aktivitelerinize de vakit ayırabilirsiniz.

3. Konsantrasyonu geliştirici aktivitelerden yararlanın

yürüyüşe çıkmak
Daha kolay odaklanmak ve yaratıcı işleri ortaya çıkarmak adına kitap okuma, meditasyon, yürüyüş gibi aktivitelerden faydalanabilirsiniz.

Kitap okumak, meditasyon yapmak, yürüyüş vb. çeşitli aktiviteler zihninizi berraklaştırarak hem daha kolay odaklanmanızı, hem de daha yaratıcı işler çıkarmanıza katkı sağlar.

4. İşi küçük parçalara ayırın

Yapılacaklar listenizdeki işleri daha küçük aşamalara ayırmak hem işe başlamanız konusunda sizi motive eder, hem de daha planlı ilerlemenizi sağlar.

5. Molalar verin

Araştırmalar, yetişkinler için ortalama dikkat süresinin 20 dakika civarında olduğunu gösteriyor. Bu kişiye göre değişebilir, ama önemli olan sizin kendiniz için doğru süreyi bulup, (bu sürenin de 40 dakikayı aşmaması iyi olur) o aralıklarda 5 dakika kadar mola vermeniz ve kendinizi rahatlatacak şeyler yapmanızdır.

6. Teknolojik uygulamalardan yararlanın

not almak
Defter ve kalemin enerjisini sevenlerdenseniz, işlerinizi bu şekilde de takip edebilirsiniz.

Bu süreçte işinize yarayacak, yapılacaklar listesi hazırlayabileceğiniz ve takip edebileceğiniz, süreler koyabileceğiniz, uyarıcıları olan çeşitli teknolojik uygulamalardan faydalanabilirsiniz ya da defter ve kalemin enerjisini sevenlerdenseniz, işlerinizi bu şekilde de takip edebilirsiniz.

7. Yardım isteyin

Bazı işleri tamamlamak için dış kaynak kullanmak daha etkin olacaksa yardım almaktan çekinmeyin. Yapılacaklar listesindeki bazı işlerde ilerlemenizi takip etmesi için arkadaşlarınızın desteğini isteyebilirsiniz, böylece sorumluluk duygunuzu artırarak sonuca odaklanmanız kolaylaşabilir.

8. Profesyonel destek alın

Erteleme huyunuz kronik bir hal aldıysa ve kendi başınıza aşmak için de motive olamıyorsanız yaşamınız daha fazla zarar görmeden uzmanlarla ilerlemenizi öneriyorum.

Eliz Esra Şimşek Profesyonel Koç
Proje, Yönetim Danışmanı ve Profesyonel Koç // Lisans eğitimi Çevre Mühendisliği üzerine olan Eliz, iş yaşamını sürdürürken İstanbul Bilgi Üniversitesi’nde MBA lisansüstü derecesini aldı. ... Devam