Erken yaşta yabancı dil eğitimi: Çocukların dil öğrenme sürecini destekleyecek ipuçları

Her anne baba çocuğu için hayatta en iyisini ister ve her şeyin en iyisine ulaşabilmesi için her ebeveyn çocuğunu küçük yaşlardan, hatta bebeklikten itibaren hazırlamaya başlar. Günümüz dünyasında günden güne hız kazanan küreselleşme, teknolojik ilerlemeler ve ‘dünya insanı olma’ kavramları ile bu hazırlık devamlı yenilense de önemi asla azalmayan bir konu var; o da yabancı dil eğitimi. Yabancı dil bilgisi, bir bireyin sosyal, akademik ve profesyonel yaşantısındaki en önemli avantajlardan biri ve bu nedenle ne kadar erken yaşlarda yabancı dil becerisi kazanılırsa o kadar iyi

Geleceğe çocuklarını en iyi şekilde hazırlamak isteyen her ebeveynin aklını kurcalayan yabancı dil eğitimi konusunu ele almak istedik ve neden erken yaşlarda başlanmalı, iki dilli (bilingual) çocuk yetiştirmenin zorlukları var mı, çocuklara yabancı dil nasıl öğretilir gibi bu konuda merak edilen tüm soruların cevapları için okumaya devam edin.

Yabancı dil eğitimi kaç yaşında başlamalı?

Yabancı dil eğitimine kaç yaşında başlanılması gerektiği uzun süredir tartışılan bir konudur, fakat uzman görüşleri ve bilimsel araştırmalar genel olarak 7 ya da 10 yaşından önce mutlaka başlanması gerektiğini, hatta en doğru zamanın 3-5 yaş aralığı olduğunu belirtir. Çünkü bu yaşta beyin gelişimi en hızlı seviyesindedir. Beyin plastisitesi (beynin yaşam boyu fiziksel, fonksiyonel ve kimyasal olarak gelişebilme yeteneği) bu dönemde en zirve noktasındadır, çocuklar bu dönemde hızlı öğrenir, kolay hatırlar.

Ayrıca, bu dönemde çocuklar doğal olarak ana dillerini de öğrenmeye başladıkları için ikinci bir dil edinimi sürecini de ana dil öğrenme süreçlerine benzer bir şekilde deneyimleyebilirler. Diğer bir deyişle, yaygın yanlış kanının aksine yabancı dil öğrenirken ana dillerini öğrenmekte zorluk yaşamazlar, aksine dil öğrenimi her dil için gerekli becerilerin geliştirilmesi ve pekiştirilmesine yardımcı olur.

Öte yandan, erken çocukluk döneminde çocukların yaşam tecrübeleri henüz sınırlı olduğu için önyargılardan arınmış, öğrenmeye açık bir zihin yapısına sahiptirler. Yeni dildeki kavramlar ve yapılar, zihinlerinde daha az dirençle karşılaşır ve bu nedenle kolayca yerleşir, böylelikle öğrenme süreci daha verimli olur. İlerleyen yaşlarda yeni bir şey öğrenirken karşılaşılan en büyük engellerden biri de hata yapma korkusudur ve bu korku, çoğu zaman öğrenmenin önüne geçer. Oysa ki küçük yaşta çocuklar hata yapmaktan çekinmez, denemekten korkmazlar, bu nedenle yeni bir dili öğrenirken daha fazla deneme/yanılma şansları olduğu için kendilerini öğrenmeye devam etme konusunda motive edebilirler. Bu, özellikle yetişkinlik çağında da dil öğrenirken yaşanan en büyük zorluklardan biri. Çünkü, yetişkinler yanlış telaffuz etmekten, dilbilgisi hatası yapmaktan çekinirler ve bu nedenle daha az denerler, daha az konuşurlar. Bu durumun aksine erken yaştaki çocuklar böylesi bir çekinceden uzakta daha rahat öğrenmeye devam ederler. Tüm bu sebepler, yabancı dil eğitimine erken yaşta başlamanın ne kadar önemli olduğunu gösterir. Peki, çocuklara ikinci dil nasıl öğretilir?

Çocuklara ikinci dil nasıl öğretilir?

Erken yaşlarda ikinci dil eğitimine başlamanın ne denli önemli olduğunu fark ettikten sonra çocukların oyun aracılığıyla öğrendiğini ve farklı tür uyaranların (işitsel, görsel, duyusal vb.) onların öğrenme sürecini destekleyeceğini göz önünde bulundurduktan sonra işe koyulabilirsiniz. İşte işinize yarayacak ipuçları:

1. Oyun tabanlı aktiviteleri kullanın

Çocuklar, her şeyi oyun aracılığıyla öğrenebilirler. Oyunu kullanarak onların öğrenmeye daha açık ve istekli olmalarını sağlayabilir, öğrenme süreçlerini destekleyebilirsiniz. Eğlenceli dil etkinlikleri sunabilir, sevdikleri oyunlara ikinci bir dilin kelimeleri, cümleleri ile dahil olabilir, yabancı dilde şarkılardan, eğitici videolardan destek alabilirsiniz.

2. Farklı uyaranlar sunun

Ne kadar çok duyuya hitap etmeyi başarırsanız çocuğunuzun dil öğrenimini o kadar kolaylaştırabilirsiniz. Örneğin, İngilizce öğrenimini kolaylaştırmak için İngilizce isimlerinin yazdığı nesne kartları, üzerine konuşabileceğiniz 3 boyutlu nesneler (top, bardak, mandal vb. evde bulunan eşyalar), birlikte izleyebileceğiniz o dildeki filmler öğrenme sürecini pekiştirecektir.

3. Destekleyici bir ortam sağlayın

Her şeyde olduğu gibi dil öğrenme süreci boyunca da olumlu, destekleyici ve teşvik edici bir ortamın sunulması çok önemlidir. Yabancı dildeki kitaplar, şarkılar, resimler, sesli oyuncaklar, etkinlik kitapları vb. materyallerle çocuğunuzun yaşam alanlarına dahil olabilir, öğrenme süreçlerini zenginleştirebilirsiniz. Ayrıca, yalnızca materyallerle değil, söz ve davranışlarınızla da destekleyici bir çevre sunduğunuzdan, ona hata yapma fırsatı verdiğinden ve deneyip yanılması için fırsatlar yarattığınızdan emin olun.

4. Günlük rutinlere dili dahil edin

Çocuklarınızın bir dili en iyi şekilde öğrenebilmeleri için o dilin kullanıldığı bağlamları mümkün olduğunca genişletin. Evde yemek hazırlarken, parka çıktığınızda, resim yaparken ve hatta çamaşırları katlarken o dili kullanın ve yaptıklarınızın açık, net, anlaşılır ve kısa bir şekilde o dilde ifade edildiğinden emin olun. Görsel ve işitsel uyaranlar kadar, sizin de sürece dahil olmanız çocuğunuzu öğrenme konusunda heveslendirecek ve motivasyonlarını artıracaktır.

5. Farklı fırsatlar yaratın

Eğer, bir dili öğretebilecek kadar bildiğinizi düşünmüyorsanız ya da çocuğunuzun sizin bilmediğiniz bir dili öğrenmesi için çabalıyorsanız, her zaman farklı destekler bulabileceğinizi aklınızda bulundurun. Oyun grupları, yabancı dil eğitim veren okullar, küçük yaş gruplarına özgü kurslar ve benzeri alternatifleri değerlendirin.

Bonus: Kararlı ve istikrarlı olun

Herhangi bir konuda ilerleme sağlayabilmek ve öğrenmeye/öğretmeye devam edebilmek için devamlılığın önemini unutmayın. Her gün düzenli etkinlikler sunmaya veya çocuğunuzun o dille ilişkili aktivitelere katılmasına özen gösterin. Kararlılık ve istikrar, en zor konularda bile kolaylaştırıcı etki yaratabilir.

Tüm bunların yanı sıra unutmamak gerekir ki dil öğrenme süreci her birey için farklılık gösterebilir. Çocukların ilgi alanları, öğrenme hızı ve özellikleri birbirinden farklı olduğu için esnek bir öğretim yaklaşımı benimsemek ve kişiselleştirilmiş bir öğrenme modeli sunmak önemlidir. Sonuç olarak, çocuklar için yabancı dil eğitimi, onların geleceğini şekillendirecek önemli bir adımdır. Erken yaşta başlayarak doğru yaklaşım ve uygun zamanlama ile dil öğrenme sürecini desteklemek, çocukların dil becerilerini güçlendirerek onları küresel dünyada başarılı ve donanımlı bireyler olarak yetiştirecektir.

İlginizi çekebilir:

Çocukları tatilde de öğrenmeye devam etmeleri konusunda nasıl destekleyebiliriz?

Finansal okuryazarlığı çocuklara öğretmek için ebeveynlere yardımcı olacak ipuçları

Çocuklara sorumluluk bilinci nasıl aşılanır?

Ecem Şenyurd Efecan Psikolojik Danışman
Selam, ben Ecem! Boğaziçi Üniversitesi’nden mezun olduktan sonra çeşitli özel kurumlarda çalışıp akademi özlemiyle soluğu yine üniversitede aldım, daha öğrenilecek çok şey vardı! Mindfulness ... Devam