Çocukları tatilde de öğrenmeye devam etmeleri konusunda nasıl destekleyebiliriz?

Uzun yaz tatili döneminde dinlenmek, rahatlamak, eğlenceli aktivitelere katılmak, tüm yılın yorgunluğunu atmak çocukların en büyük hakkı olsa da, bu tatil süreci ebeveynleri biraz strese sokabiliyor. Özellikle ilkokul çağındaki çocukların anne-babaları için ‘Ya okumayı unutursa, ya hiç kitap okumazsa, ya matematik işlemlerini okul açılınca yapamazsa…” gibi sorular endişe verici olabiliyor.

Ama merak etmeyin; endişelenmeye, tüm tatili çocukları ders çalışmaya zorlayarak geçirmeye hiç gerek yok. Tatilde de çocuklarınıza öğrenme sevgisini aşılayabilir; derslerini tekrar etmeleri, kitap okumaları için onları teşvik edebilirsiniz; üstelik canlarını hiç sıkmadan… Peki ama nasıl?

Teknolojiden faydalanın

Günümüzün dijital dünyasında, teknoloji tabanlı öğrenme, çocukların bilgiyi nasıl öğrendiğini, anladığını ve uyguladığını neredeyse tamamen değiştirdi. Hemen hemen her çocuğun elinde artık tablet görmek mümkün… Teknolojiyi yararımıza kullanarak çocukların öğrenme sürecini destekleyebiliriz.

Birçok mobil uygulama farklı konularda çocukların öğrenmelerini desteklemeye yardımcı oluyor. Başta İngilizce olmak üzere, robotik, kodlama gibi farklı temalarda da bulabileceğiniz verimli aplikasyonlar ile teknolojiden faydalanırken öğrenme süreçlerini destekleyebilirsiniz.

Kültürel etkinlikler planlayın

Nasıl ki denize, plaja, havuza gitmek için planlar yapıyorsunuz; öğrenmeyi destekleyici geziler için de çocuklarınızla birlikte fikirler üretebilirsiniz. Öğrenme sadece akademik bilgilerden ibaret değil. Tatil için gittiğiniz yerlerdeki tarihi eserleri, mimari yapıları, müzeleri, milli parkları gezebilir; çocuklarınızın tarih, coğrafya bilgilerini artırmanın yanı sıra gözlem yapma ve yorumlama becerilerini geliştirmelerine yardımcı olabilirsiniz. Sanat galerilerini gezerek merak duygularını harekete geçirebilir, eleştiri yapma, beğendiklerini-beğenmediklerini ifade edebilme konusunda onlara destek olabilirsiniz.

Okuma rutinleri oluşturun

Okumayı rutinlerinizin ayrılmaz bir parçası haline getirin. Okumak, yediden yetmişe herkes için en iyi öğrenme biçimlerinden biridir. Dil becerilerini, okuryazarlığı, hayal gücünü, problem çözme becerilerini, empatiyi, kısaca duygusal ve bilişsel birçok alanı geliştiren okumanın, çocuklar için pek de sevilmeyen bir etkinlik olmasının nedeni çoğu zaman ilgi alanlarına hitap etmeyen kitaplar ve kazanılmayan alışkanlıklar olabilir.

Örneğin, deniz tatili yapacaksanız her gün denize inmeden önce denizden geldikten sonra ya da akşam uykuya geçmeden oluşturacağınız bir kitap okuma saati, öğrenmeye devam etmenin en keyifli yollarından birine dönüşebilir. Çocuklarınızın severek okuyacağı eserleri seçmeyi, mümkünse kitap alışverişlerini birlikte yapmayı ihmal etmeyin.

Zamanı iyi değerlendirin

Tatil yapmak, dinlenmek elbette ki hepimizin ihtiyacı. Çocuklarınızı ders çalışma, kitap okuma, akademik becerileri geliştirme konusunda teşvik ederken bunaltmamaya da özen gösterin. Kitap okumaya, derslerini tekrar etmeye ya da sınavlara hazırlık için test çözmeye zaman ayırdıkları kadar dinlenmeye, oyun oynamaya, arkadaşlarıyla keyifli zamanlar geçirmeye de yeteri kadar vakitleri kaldığından emin olun.

Desteğe ihtiyaç duydukları alanları fark edin

Yaz tatilleri -gelen karnelerdeki notlardan bağımsız olarak- çocukların akademik alanlarda kendilerini eksik hissettikleri konularda gelişmeleri için etkili bir fırsattır. Çocuklarınızın eğitim yılı boyunca zorlandığı dersler ya da belli konular varsa onları desteklemek ve gelecek yıl kendilerinden emin bir şekilde ilerlemelerini sağlamak için takıldığı alanları birlikte belirleyebilir ve nasıl bir yol izlemeniz gerektiğine kadar verebilirsiniz.

Bireysel bir desteğe ihtiyaç duyduğunu düşünüyorsanız özel ders, kurs ya da online programlar gibi farklı bir yolu deneyebilirsiniz. Ancak, bunu yaparken mutlaka çocuklarınıza danışmalısınız. Aksi halde motivasyonsuz başlarsa eksiklerini tamamlayamamanın yanı sıra tatilinden de keyif almayabilir. Yani, uzun lafın kısası çocuklarınıza sormadan ve onlardan onay almadan özel ders için bir öğretmenle konuşmayın. Belki tek başına çalışarak daha iyi öğrenebilir ya da farklı bir yöntem konusunda ona destek olmanızı isteyebilir.

Yazmaya teşvik edin

Yazmak, biz yetişkinler için olduğu kadar çocuklar için de son derece faydalı bir etkinlik. Stresi azaltmaktan düşüncelerini fark etmelerine, ince motor becerilerini geliştirmekten okuryazarlığı desteklemesine kadar birçok alanda çocuklara iyi gelir. Günlük yazma alışkanlığı kazanmak için bu yaz tatili harika bir fırsat olabilir. Hem kendilerine zaman ayırabilir hem de aktif düşünmeyi geliştirebilirler. Tatile çıkmadan çantanıza yeni bir günlük defteri atmayı unutmayın.

Esnek davranın

Okul dönemlerinde maaile sıkıca bağlı kalmaya çalıştığınız ders, dinlenme, oyun, yemek, uyku ve benzeri zaman aralıkları için tatilde biraz daha esnek davranabilirsiniz. Çocuklarınızın da kendi günlerini, haftalarını planlamalarına imkan tanıyarak, derslerine, kitaplarına ayıracakları zaman dilimlerini kendilerinin belirlemelerine izin vererek hem daha istekli çalışmalarını hem de zaman yönetimi konusunda da beceriler kazanmalarını sağlayabilirsiniz.

Bonus: Sıkılmalarına izin verin

Evet, doğru okudunuz. Çocukların sıkılmaları son derece normaldir (her yaştan olan bizler gibi) ve bunun için sürekli bir şeyler yapmanıza da gerek yoktur. Tatil zamanlarını çocuklarınızı eğlendirmek, yeni, farklı, ilginç uğraşlar bulmak için sürekli savaş vererek geçiriyor olabilirsiniz ama bu yaz buna son vermek için güzel bir fırsat olabilir. Çocukların sıkılmalarına izin verdiğinizde, yani onları zaman zaman kendi hallerine bıraktığınızda birçok açıdan gelişimlerine katkıda bulunabilirsiniz. Yeni fikirler bulabilir, hayal güçlerini geliştirebilir, ne yapmak istediklerine karar verebilir, yeteneklerini keşfedebilir, yaratıcılıklarını konuşturabilir, kısaca kendilerine tam anlamıyla vakit ayırabilirler. Ayrıca, can sıkıntısı çevreyi keşfetmek, doğada yeni uğraşlar bulmak, açık havada zaman geçirmek için de bulunmaz bir fırsattır. Sakin olun, panik yapmayın ve sıkıldıkları anda önlerine her şeyi sermemeye çalışın.

İlginizi çekebilir: Aile ile geçirilen zamanın çocuklar üzerindeki etkisi

Ecem Şenyurd Efecan Psikolojik Danışman
Selam, ben Ecem! Boğaziçi Üniversitesi’nden mezun olduktan sonra çeşitli özel kurumlarda çalışıp akademi özlemiyle soluğu yine üniversitede aldım, daha öğrenilecek çok şey vardı! Mindfulness ... Devam