Eckhart Tolle ve Deepak Chopra ile bilinçli farkındalık perspektifinden zihinsel dönüşüm

Köklerini doğunun en eski öğretilerinden biri olan Budist felsefesinden alıp, batı dünyasında bilimin ışığıyla filizlenmiş olan bilinçli farkındalık, yani mindfulness, günümüzde zihinsel değişim denince akla ilk gelen yaklaşımlardan biri. Zihin, davranış örüntüleri ve duygular arasındaki bağlantıyı açıklayarak, zihinsel değişimlerle kişinin yaşamını iyileştirmeyi amaçlayan Bilişsel Davranışçı Terapi ekolünün en çok ses getiren yaklaşımlarından biri olan mindfulness, kapsayıcılığı, evrenselliği ve iyileştirici etkileriyle biliniyor. Deepak Chopra ve Eckhart Tolle ise bu yaklaşımın öncülerinden.

Anda olmak, anı yaşamak, şimdiki zaman… Adına ne derseniz deyin, zihni geçmiş ve gelecekten uzaklaştırarak içinde bulunan ana odaklanabilmek oldukça zor ve üstüne özenle çalışılması gereken bir beceri. Anda olabilmenin zihinsel dönüşümümüz için ne kadar önemli olduğunu anlattığı “Şimdi’nin Gücü” kitabıyla tüm dünyada büyük bir yankı uyandıran Eckhart Tolle, son zamanların en etkili yazarları ve konuşmacıları arasında çoktan yerini aldı. Tolle’un; Meister EckhartAdvaita Vedantamistik İslamSufilik ve Zen Budizmi’nden ilham alarak oluşturduğu öğretilerinde amacı, bireysel ve toplumsal bağlamda, kalıcı bir zihniyet değişikliğiyle daha iyi bir dünya yaratabilmek.

İlginizi çekebilir: Zen ve minimalizm sanatına giriş: Zen psikolojisi

Eckhart Tolle ile zihinsel dönüşümde ‘Şimdi’nin Gücü’nden ilham almak

Tolle, bilincimizde ve yaşamımızda mucizevi bir değişiklik yaratabilecek evrensel bir öğreti sunarak tüm acılarımızın, endişelerimizin ve korkularımızın, dolayısıyla mutsuzluğumuzun gerçek kaynağını çarpıcı bir biçimde gösterip, bu mutsuzluğu ve tatminsizliği ‘şimdi ve burada’ nasıl aşabileceğimizi, huzur ve mutluluğa hemen şimdi nasıl erişebileceğimizi, zihnimizi şimdinin gücüyle dönüştürerek nasıl aydınlanabileceğimizi anlatıyor.

Eckhart Tolle, ‘Ben insan bilincinin çok derin bir değişim-dönüşümünden bahsediyorum. Bu, uzak gelecekteki bir olasılık değil. Şimdi gerçekleştirebileceğimiz bir şeydir.’ diyor. Tolle, zihnimizde dönüp duran düşüncelerden ve içimizdeki seslerden çok daha fazlası olduğumuzu, söylüyor. Tolle, zihniyetimizi ve düşünce yapımızı değiştirebilmek için gerekli olan adımları şöyle özetliyor:

1. Adım: Hayatınızın tüm kontrolünün %100 kendi elinizde olduğunun farkına varın

Deneyimlediğiniz duyguların sorumluluğunu almak ve zihinsel dönüşümünüz için ilk adımı atmak için önce hayatınızı kontrol eden tek şeyin kendiniz olduğunu içselleştirmeniz gerekiyor.

2. Adım: Olumsuz düşüncelere ‘hoşçakal’ demeyi öğrenin

Zihninizde devamlı olarak tekrar eden olumsuz düşüncelerin bozuk plak gibi çalıp durması, devamlı olarak negatif duygular deneyimlemenize neden olmaktan başka bir işe yaramayacaktır. Olumsuz düşüncelerden kurtulabilmenin ilk adımı ise var olduklarının farkına varmak. Olumsuz düşüncelerinizin mutlu olmanız önünde nasıl engel yarattıklarını fark ettiğinizde değişim için sorumluluk alma cesareti beraberinde gelecek. Bunun için aklınızdan geçen tüm olumsuz düşüncelerinizi ve inançlarınızı bir kağıda yazın. Sonra, bu duygu ya da inançların tam zıttı olan, size iyi hissettiren, olumlu hallerini listeleyin ve her gün tekrar edin.

3. Adım: Kendinizi abartarak sevin

Hayatınızın kontrolünü alabilmek ve zihniniz üzerindeki gücünüzü keşfedebilmek için kendinize inanmalı ve her şeyden de önemlisi kendinizi sevmelisiniz. Evet, aynaya bakarak her sabah ‘seni seviyorum’ demek size biraz abartılı ya da aptalca gelebilir. Ancak gün içinde kendinizi ne kadar yargıladığınızı, eleştirdiğinizi, hırpaladığınızı ve yorduğunuzu biraz düşünürseniz bu abartılı sevgi az bile gelecektir.

4. Adım: Sizi mutlu eden şeyleri yapın

Olumsuz düşünceler olumsuz duygulara, olumsuz duygular olumsuz davranışlara, olumsuz davranışlarsa olumsuz seçimlere ve yine zihninize dönerek daha fazla olumsuz düşünceye zemin hazırlar. Zinciri kırmak ve zihinsel dönüşümünüzü gerçekleştirmeye başlamak için size mutlu şeyler düşündüren, iyi hissettiren davranışlar sergileyin ve seçimler yapın.

5. Adım: Zihninizi pozitif düşüncelere odaklayın

Bunu yapmanın en kolay yolu sabahları şükrettiğiniz üç şeyi ve akşam yatmadan önce gün içinde tamamladığınız üç şeyi bir deftere her gün yazmak. Bu pratik, zihninizi yapamadıklarınıza ya da başaramadıklarınıza değil yapabildiklerinize ve başarabildiklerinize odaklayacağı için daha pozitif bir tutum geliştirmenize yardımcı olacaktır.

6. Adım: Başarısızlıkları öğrenme fırsatı olarak görün

Her zaman istediğimiz şeyleri istediğimiz şekilde elde edemesek de, hareket etmek ve ilerlemeye çalışmak mutlaka yeni öğrenimleri beraberinde getirecektir. Bu yüzden başarısız olduğunuzu hissettiğiniz anlarda ‘Bu başarısızlık bana ne öğretti? Daha önce bilmediğim neler öğrendim ve öğrendiklerimi ileride nasıl kullanabilirim?’ gibi sorularla başarısızlığa olan bakış açınızı dönüştürebilirsiniz.

İlginizi çekebilir: “Bilinçli tek bir nefes” – Eckhart Tolle

Deepak Chopra’nın zihinsel dönüşüm için 3 önerisi

Anda olmanın gücünü keşfeden ve zihinsel dönüşüm yolculuğunda ana gelmemize yardımcı olan meditasyon pratiklerinin usta ismi Deepak Chopra da zihinsel dönüşümü yaratan üç önemli zihinsel dönüşüm pratiğini şöyle özetliyor;

Alışılagelmiş zihinsel kalıplarınızı ve kesin yargılarınızı bir kenara bırakın

Chopra, sahip olduğumuz zihnin kısıtlı bir algısı olduğunu ve öznel değerlendirmelerimizin gerçekte neyin olup bittiğini objektif bir şekilde yansıtamayacağını söylüyor. 50000 yıllık bir geçmişe sahip olan insanın geçmişten günümüze tekrar eden düşünce sistemleri ve rutinlerle geldiğini belirten Chopra’ya göre zihnimizin algılayabildiğinin çok daha ötesinde bir dünya var ve bu nedenle hiçbir konu, nesne ya da insan hakkında kesin yargılarda bulunmamamız gerekiyor. Yani, gerçek gibi görünen şeyler aslında sadece zihnimizin yarattığı yansımalar.

Yaratma yeteneğine sahip bir zihne sahip olduğunuz olduğu için şükredin

Zihnimiz yaratma becerisi sayesinde aslında olmayan düşünceleri üretip zaman zaman bizi çıkmaza soksa da, zihnin yaratıcı gücünden ilham almak ve bu beceriyi değişim için kullanabilmek de bizim elimizde. Dünya üzerinde daha önce hiç yapılmamış şeyleri yapmak, kimsenin düşünmediği şeyleri düşünebilmek ve bu düşüncelerle birlikte gelen fikirleri doğru şekilde değerlendirebilmek değişimin ve kendimizin farklı bir versiyonunu oluşturabilmenin anahtarı.

Kendinize geri bildirim için alan yaratın

Yaşamınız boyunca ‘Ben kimim?’ sorusunu kendinize kaç kez sorduğunuzu hatırlıyor musunuz? Kendimize hayatımız boyunca belki birkaç kez sorduğumuz, belki de hiç sormadığımız ‘Ben kimim?’ sorusu kendimizle ilgili farkındalık kazanabilmemizin ve zihinsel değişimimizin ilk adımını oluşturuyor. Değişen bir beden misiniz? Sadece bir bedenden ibaretseniz bu hangi beden? Döllenmiş bir yumurta mısınız, bebek misiniz, çocuk musunuz, yetişkin misiniz yoksa ergen mi? İçinde yaşadığımız beden, zihnimiz ve duygularımız sürekli bir değişim içinde. O nedenle dünyadaki her şey gibi sürekli bir değişim ve gelişim içinde olan benliğinize sık sık ‘ben kimim’ sorusunu sorarak, değişiminizin her aşamasında kendinizin farkında olmayı öğrenmelisiniz.

İlginizi çekebilir: Bolluk ve bereket dolu bir hayat için: Deepak Chopra’nın 21 günlük bereket planı

 

Kaynaklar: WestSide DBT, Mind Body Green, The Dreamline Foundation, Deepak Chopra, Şimdi’nin Gücü

 

Uplifers
Kaliteli ve mutlu yaşam koçunuz!