Ebeveynlere yol gösterecek özel okul seçme rehberi

Çocukların eğitimi, şüphesiz ki ailelerin hayatındaki en önemli konulardan biridir. Ebeveynler, çocuklarının en doğru ve onlar için en uygun olacak eğitimi almalarını sağlayarak geleceklerini güvence altına almak ve onlara kaliteli bir eğitim hayatı sunmak isterler. Bu nedenle, okul seçimi süreci oldukça önemlidir. Okulların eğitim programlarının yanı sıra takip ettiği müfredatlar, extracurriculum olarak adlandırılan akademik müfredat dışı sosyal, duygusal aktiviteler, fiziksel olanaklar ve daha nice kriter bu seçim sürecinde kritik rol oynar. Sağladıkları geniş olanaklar nedeniyle de bu kriterlere odaklanan özel okullar, pek çok ebeveynin tercih sebebidir.

Özel okul nasıl seçilir?

Özel okullar, eğitim kalitesi ve sunduğu imkanlar nedeniyle birçok ailenin tercih ettiği eğitim kurumları arasında olsa da özel okul seçimi yaparken dikkat edilmesi gereken daha birçok faktör vardır. İşte ebeveynlere yol gösterecek özel okul seçme rehberi:

1. Eğitimin kalitesi

Özel okul seçerken dikkat edilmesi gereken ilk faktör eğitim kalitesidir. Okulun eğitim programı, öğretmenlerin nitelikleri, öğrenci başarı oranları gibi göstergeler bu konuda yardımcı olabilir. Ayrıca farklı tür eğitim yaklaşımları konusunda da bilgi sahibi olmanız hangi tür okulu seçmeniz gerektiği konusunda da yol gösterebilir. Okul öncesi dönemden liseye kadar Montessori, International Baccalaureate (IB), Orman Okulları gibi pek çok farklı eğitim sisteminden çocuklarınız için en uygun olanı araştırabilir, seçimlerinizi yaparken kendi kriterlerinizi değerlendirebilirsiniz.

2. Fiziksel şartlar

Sınıfların genişliği, okulun bahçesi, küçük yaş grupları için ayrı oyun alanlarının olup olmaması, yemekhanenin büyüklüğü, koridorların genişliği gibi pek çok fiziksel kriter çocukların okul içerisinde geçirdiği zamanın kalitesini doğrudan etkiler. Dar, basık, karanlık sınıflar veya bahçesi olmayan tek bina okullar, doğru bir tercih olmayabilir. Çocukların okulda kendilerini rahat ve güvende hissetmeleri hem onlar hem de ebeveynler açısından oldukça önemlidir, bu nedenle okulun kalitesi kadar fiziksel şartlarını da mutlaka değerlendirmek, gidip yerinde görmek, sınıfları, bahçeyi, sosyal etkinlik alanlarını gezmek faydalı olacaktır.

3. Farklı olanaklar

Okullar eski zamanlardaki gibi artık yalnızca sınıflardan veya bahçeden ibaret değil. Çeşitli alanlarda çalışmalar yapmaya uygun laboratuvarlar, kütüphaneler, yüzme havuzu, spor tesisi, ortak paylaşım alanları ve benzeri pek çok farklı imkan çocukların akademik gelişimlerinin yanı sıra fiziksel, zihinsel, sosyal ve duygusal gelişimlerini de desteklemek için özel okulların önem verdiği kriterlerden birkaçı. Bu nedenle, fiziksel şartların yeterliliğini incelerken farklı imkanları da göz önünde bulundurmak isteyebilirsiniz.

4. Yabancı dil

Artık İngilizce, hemen hemen her okulun en çok önem verdiği uygulamalardan biri. Öyle ki pek çok özel okul İngilizce’ye yalnızca bir ders olarak değil, eğitim dili olarak da yer veriyor. Üstelik İngilizce’nin yanı sıra 2. 3. yabancı dil olarak Almanca, İspanyolca ve Fransızca gibi seçenekler de yer alıyor. Dünya vatandaşı olma konusunda çocuklarınızın iyi bir eğitim almasını önemsiyorsanız yabancı dil seçenekleri olan özel okulları da deneyebilirsiniz.

5. Güvenlik ve ulaşım

Özellikle büyük şehirlerde ve trafiğin yoğun olduğu semtlerde ulaşım en büyük sorunlardan biri. Her anne baba çocuğu okula gittikten sonra güvenli bir yerde olduğundan emin olmak ister. Okulun güvenliği var mı, bulunduğu konumda ve civarda olası tehlikeler var mı, gelişimini olumsuz etkileyebilecek sorunlu mekanlara yakın mı gibi soruların cevaplarının akıllarda soru işareti bırakmaması gerekir. Ayrıca, yine büyük şehirlerde okulun eve yakın olması veya yeterince yakın değilse de kolayca ulaşım sağlanabilecek bir rotada yer alması önemlidir. Çocuğunuzu siz okula bırakacaksanız evinize, kendi işinize yakın olup olmadığını veya servis güzergahının uygun olup olmadığını da mutlaka araştırın.

6. Okul saatleri

Çoğu özel okulda derslerin başlama ve bitiş saati aynı olsa da bu saatler dışında kalan zaman dilimlerinde de çeşitli aktiviteler, yüzme, dans gibi kurslar veya etüt sınıfı gibi uygulamaları da olabilir. Bu nedenle özellikle çalışıyorsanız çocuğunu okula bırakıp aldığınız saatlerin kendi iş saatinize de uygun olmasına dikkat etmek isteyebilirsiniz.

7. Ücretler

Tüm bu yukarıdaki kriterlerin yanı sıra bütçenize uygun bir okul seçmeniz de aile ekonominiz için oldukça önemlidir. Özellikle ileriki senelerde de memnun kalmanız halinde çocuğunuzun aynı okulda devam edebilmesi için sürdürülebilir bir ödeme planınızın olması şart. Ayrıca, yalnızca eğitim ücreti değil, geziler, yemek, servis, etkinlikler gibi farklı tür ödemeler hakkında da bilgi sahibi olmalı ve aylık veya yıllık okul giderlerini bu doğrultuda hesaplamalısınız. Pek çok özel okulun kardeş indirimi gibi bir uygulaması olduğunu da belirtmekte fayda var. Eğer birden fazla çocuğunuz varsa ve aynı okula göndermeyi düşünüyorsanız bu konuda da bilgi sahibi olmak isteyebilirsiniz.

Tüm bu kriterleri göz önünde bulundurmanın yanı sıra seçiminizi yapmadan önce:

  • Araştırmaya erken başlayın: Genellikle bir sonraki eğitim-öğretim döneminin kayıtları 1 yıl öncesinden başlar ve tamamlanır. Bu nedenle hem karar vermek hem de karar verdiğiniz okulda kontenjan bulabilmek için erkenden süreci başlatın.
  • Okulların tanıtım günlerine katılın: Pek çok özel okul, özellikle öğrenci kabul sınavlarının yapıldığı dönemlerde tanıtım günleri düzenler. Bu günlerde okulların imkanları, eğitim programları, sosyal olanakları, sınıf mevcudu, öğretmen sayısı, çeşitli branşlar gibi konularda detaylı paylaşımlar yapılır.
  • Mutlaka çevrenize sorun: Eğer etrafınızda çocuklarını özel okullara gönderen tanıdıklarınız varsa bu süreçte mutlaka onlardan destek alın. Hatta sadece ebeveynlere değil, çocuklarına da danışın. Veli ve öğrenci gözünden düşündüğünüz okulu dinlemek bakış açınızı genişletmeye yardımcı olabilir.

İlginizi çekebilir: Çocuklar için bir dönüm noktası: İlkokula geçiş süreci üzerine

Uplifers
Kaliteli ve mutlu yaşam koçunuz!