Doğum kontrol hapları doğacak çocuğunuzun bağışıklık sistemini olumsuz etkileyebilir

Evrimsel olarak partner seçiminde, en sağlıklı ve en güçlü genlere sahip nesiller üretebileceğimiz kişilere yönelme eğilimimiz olduğu bilimsel bir gerçek. Daha güçlü genlere sahip bireyler üretme isteği, neslin devamını sağlaması ve yeni nesillerin hayatta kalma olasılığını artırması açısından partner seçiminde içgüdüsel olarak değerlendirmeye aldığımız bir konu.

Doğum kontrol hapları hormonları değiştirdiği için partner seçimi konusunda yanlış seçimler yapılmasına sebep olabiliyor.

Fiziksel çekicilik, hastalık taşımama, ruh sağlığının yerinde olması gibi faktörler kişinin iyi genlere sahip olduğunun göstergesi olduğu için, partner seçiminde çekici bulduğumuz şeyler de bu özellikler de çevresinde şekilleniyor. Partnerimizin bağışıklık sisteminin güçlü olması da iyi genler taşıdığının göstergelerinden biri.

Yapılan araştırmalar, bağışıklık sistemi birbirinden farklı olan kişilerin birlikte olduklarında doğacak çocuklarına sağladıkları gen çeşitliliğiyle daha güçlü bireyler üretebileceğini gösteriyor. Aile ya da akrabalarımıza karşı cinsel istek duymamamızın sebebi de bağışıklık sistemimizin bu kişilerle benzer olması. Yine bu konuda yapılmış olan ve ses getiren bir bilimsel çalışmada katılımcılara karşı cinsten kişilerin terli t-shirtlerini koklamaları ve kokusunu beğendikleri t-shirtleri sıralamaları istendiğinde, katılımcıların kendi bağışıklık sistemlerinden en farklı bağışıklığa sahip bireyleri daha ilgi çekici buldukları ortaya çıkmış.

Doğum kontrol hapı kullanmak dünyaya getireceğiniz bebeği nasıl etkiliyor?

Doğum kontrol hapları hormonları, dolayısıyla vücudun salgıladığı sıvıların kimyasal yapısını değiştirdiği için partner seçimi konusunda yanlış seçimler yapılmasına sebep olabiliyor. Adet döneminde cinsel istekte yaşanan değişimler ya da duygusal dalgalanmalar gibi, doğum kontrol hapı kullanıldığında da cinsel istek ve duygular gibi kişinin partner seçimine dair değişimler meydana gelebiliyor. Yumurtlama döneminde kadınlar olası çocuklarına en iyi genleri sağlayabilmek adına, genetik olarak en iyi durumdaki karşı cinse ilgi gösteriyor. Bu durumun tam tersine, kadında yumurtlama durduğunda genetik uygunluktan, yani fiziksel görünümden, ruh sağlığından ya da bağışıklık sisteminden bağımsız olarak sadece iyi ilişki kurabildiği, iyi bir işi olan ya da toplumsal olarak belirlenmiş baba rolünü iyi üstlenebileceğini düşündüğü kişilere ilgi gösterme eğiliminde olabiliyor. Bu nedenle doğum kontrol hapı kullanmayıp adet döngüsü doğal akışında olan kadınlar bağışıklık sistemi kendilerinden farklı erkeklere ilgi duyarken doğum kontrol hapı kullanmaya başladıklarında kendi bağışıklık sistemlerine daha yakın erkeklere ilgi duymaya eğilimli oluyorlar. Görece kendisiyle evrimsel olarak daha uyumsuz biriyle birlikte olan kadının doğuracağı çocukların bağışıklık sistemi olması gerekenden daha zayıf olabiliyor.

Yapılan araştırmalar, bağışıklık sistemi birbirinden farklı olan kişilerin birlikte olduklarında doğacak çocuklarına sağladıkları gen çeşitliliğiyle daha güçlü bireyler üretebileceğini gösteriyor.

Başka bir bilimsel çalışmada, düzenli olarak doğum kontrol hapı kullanırken partnerleriyle tanışıp evlenmiş çiftlerin çocuklarının, diğer çocuklara göre bağışıklık sistemlerinin daha zayıf olduğu görülmüş. 22-48 yaş aralığındaki 192 kadın ve çocuklarıyla yapılan araştırmada 61 anne çocuklarının babasıyla tanıştıklarında düzenli olarak doğum kontrol hapı kullanıyor olduğunu, 119 anne ise bu sırada doğum kontrol hapı kullanmadığını belirtmiş. Daha sonra tüm katılımcıların çocuklarının bağışıklık sistemiyle ilgili; hasta olma sıklığı, hastaneye gitme sıklığı, hastalıktan kurtulma süresi gibi bilgiler toplanmış. Sonuç olarak partnerleriyle doğum kontrol hapı kullanırken tanışmış olan kadınların çocuklarının, enfeksiyona daha dayanıksız oldukları, kendi yaşıtlarından daha sık hasta oldukları, yani bağışıklık sistemlerinin doğum kontrol hapı kullanmayan annelerin çocuklarına göre daha zayıf olduğu bilgisini destekleyecek verilere ulaşılmış. 

Doğum kontrol hapının tüm dünyadaki en yaygın doğum kontrol yöntemi olduğunu düşünürsek, araştırmadan elde edilen veriler oldukça önemli. Doğum kontrol hapına erişimin gün geçtikçe kolaylaşması ve her geçen gün daha fazla kadının doğum kontrol hapı kullanmasıyla birlikte gelecek neslin bağışıklık sisteminin bir önceki nesillerden daha zayıf olma olasılığı artıyor.

Kaynaklar:
Science of Relationships
Psychology Today
Time
Bilimsel araştırma: Birnbaum, S., Birnbaum, G. E., & Ein-Dor, T. (2017). Can contraceptive pill affect future offspring’s health? The implications of using hormonal birth control for human evolution. Evolutionary Psychological Science, 3(2), 89-96.

 

İlginizi çekebilir: Hem cinsel hayatınızı renklendirecek hem de enerji seviyenizi artıracak bir diyet

Uplifers
Kaliteli ve mutlu yaşam koçunuz!