Dinlenme becerisi: Baltanızı bilemeden odun kesmeye çalışmayın

Çok çalışmanın, yoğun olmanın yüceltildiği bir çağda yaşıyoruz. Hepimiz çok meşgulüz, sürekli koşturuyor ve bu durumu kanıksıyoruz. Dinlenmek bir lüks olarak görülüyor, çoğu zaman vaktimiz yok. Vaktimiz olsa da nasıl dinleneceğimizi unutmuşuz. Peki dinlenmemenin bedeli nedir? Tükenircesine çalıştığınızda gerçekten verimli misiniz?

İki insan düşünün. Biri hiç ara vermeden sürekli baltasını vuruyor oduna saatlerce. Gittikçe köreliyor balta, fakat bu kişi baltayı bilemek için durmadan, odunu kesmeye devam ediyor çünkü daha fazla odun kesmek istiyor. Diğer kişi ise, odunları kesip biraz duruyor ve o sırada baltasını biliyor. Sonra keskin baltası ile işine kaldığı yerden devam ediyor. Sizce hangisi daha çok odun keser? Baltası keskin olan mı, kör olan mı?

Dinlenmeden çalışmanın verimliliği düşürdüğü araştırmalarla kanıtlanmış durumda. Dinlenmeden çalışmayı kör bir balta ile odun kesmeye benzetebiliriz. Yorgun zihniniz ve bedeniniz ile yaptığınız çalışma, süre olarak daha uzun olabilir fakat “verimli” olmayabilir. Daha fazla çalışmak adına kendinize bir molayı çok görürken aslında daha verimsiz çalışmaya yol açıyorsunuz.

Yukarıda açıklamasını yaptığım kör balta tuzağını fark edin. Dinlenmenin bir lüks değil, bir gereklilik olduğunu anlayın. İkinci sırada ise sizi dinlendiren aktiviteleri bulmak var. Nelerden hoşlanıyorsunuz, neler baltanızı bilemeyi sağlıyor? Arkadaşlarınızla görüşmek mi, kitap okumak mı, masaja gitmek mi?

Halihazırda size neyin iyi geldiğini biliyorsanız sonraki adıma geçebilirsiniz, bilmiyorsanız deneyerek keşfetmeniz gerek. Sonraki adım ise dinlenme vakitleri belirlemek. Dinlenme, çalışmaktan arta kalan veya çalışmanın bir yerlerine sıkıştırılan bir aktivite olmamalı. Dinlenmek için özel olarak zaman yaratılmalı. Haftanın başında “Bu hafta pazar günü dinleneceğim” diye belirlemeniz ve bu hedefe uymanız, dinlenme becerisi edinene kadar size yardımcı olacaktır.

Dinlenme vaktinde çalışmamaya özen gösterin. Telefonu ve bilgisayarı kapatın. Aksi takdirde dinlenme adı altında yaptığınız aktivite siz farkında olmadan çalışmaya dönüşecektir. Daha fazla paylaşım için Instagram hesabımı da takip edebilirsiniz.

İlginizi çekebilir: Uykudan önce cep telefonunuza bakmak: Neden yapmamalısınız?

Cansu Varol Uzman Klinik Psikolog
Boğaziçi Üniversitesi'nde lisans eğitimini tamamladıktan sonra Klinik Psikoloji Programı’nda yüksek lisansını tamamlayarak uzmanlığını almıştır. Bu süreçte birçok danışmanlık merkezinde psikoterapist olarak görev yapmıştır. Halen ... Devam