Okul öncesi dönemde çocuklarda beslenme: Sık sorulan 3 soru, 3 cevap

Okul öncesi çağı 2-6 yaş grubunu kapsar. Bu yaş döneminde çocukların her besin grubundan yeterli ve dengeli beslenmesini sağlamak oldukça önemli. Çünkü bu dönem büyüme ve gelişmenin en yüksek olduğu dönemlerden biridir. Bu yaş, sağlıklı beslenme temelinin atılmasında ve sağlamlaştırılmasında büyük bir rol oynar.

Okul öncesi dönem çocuklarının, bazı yiyecekleri sevmeleri ya da sevmemeleri ile yiyecekleri tüketme miktarları günlük olarak değişkenlik gösterir. Bazı günler az, bazı günler fazla tüketmeleri bu yaş grubunun en belirgin özelliklerinden olup, bu noktada ebeveynlere düşen rol ısrarcı olmadan besin gruplarını tanıtmak ve sevdirmenin yollarını aramak olmalıdır. Bu yazımda sizlerden en sık gelen 3 soruya cevap vermek istedim.

Çocuğum yumurta yemiyor, ne yapmalıyım?

Yumurta anne sütünden sonra en kaliteli protein kaynaklarından biri olup, bu yaş grubu beslenmesinde eksik edilmemesi gereken besinlerden biridir. Fakat çocuklar kokusunun keskin olmasından ya da pişirme yönteminin damak zevklerine hitap etmemesinden kaynaklı olarak yumurta tüketmekten kaçınıyor. Bu noktada kreplerinin içine ilave edebilir, süt ile çırpılmış yumurta yapabilir, çılbır olarak beslenmesinde yer verebilir ya da tuzlu bir kek yaparak beslenmesine dahil edebilirsiniz. Yumurtayı ilgisini çekebilecek tavşan, köpek, kedi, bulut veya ağaç gibi farklı formlara getirerek sevdirmek oldukça mümkün.

Çocuğum süt içmiyor, ne yapmalıyım?

Çocuklara süt içirmenin bir kolay yolu da onu farklı meyve aromalarıyla süslemek. Çocuğunuzu iyi tanıyorsunuz, hangi meyveyi daha çok sevebileceğini sizden başkası bilemez. Çocuklar genellikle muzlu süte bayılır, fakat onda da meyvenin porsiyon miktarına dikkat ederek sütüne eklemekte fayda var. 1 porsiyon muzu göz önünde bulundurursak, bu ölçünün 1 orta boy muz için yarım, küçük bir muz için ise bir tam olarak düşünebilirsiniz. Marketlerden aldığınız eklenti şeker ile aromalandırılmış sütlerden ziyade, evde kendinizin yaptığı sütler çocuğunuzun büyüme ve gelişmesine daha çok katkı sağlar.

Çocuğum kahvaltı etmiyor, ne yapmalıyım?

İştahsızlık veya uyanır uyanmaz güne kahvaltı ile başlama durumu kimi zaman çocuklar için de zor bir durum haline gelebilir. Ebeveynlerin yapabileceği en büyük iyilik ise bu yaş grubundaki çocuklarına kahvaltı alışkanlığı kazandırmak ve kahvaltı yapmayı sevdirmenin yollarını bulmak. Çünkü yapılan araştırmalar güne kahvaltı ile başlayan çocukların konsantrasyonlarının, okul başarılarının, büyüme ve gelişmelerinin daha iyi olduğunun altını çiziyor. Tabii ki güne kahvaltı ile başlamak kadar kahvaltı öğününün içeriği de büyük öneme sahip. Tabağının yarısında sebze ve meyve olması, kalan dörtte birlik kısımda bir tahıl grubuna yer verilmesi, mutlaka peynir ve yumurta olması ve bu tabağa eşlik eden süt veya kefir gibi bir süt grubu olması büyümeleri ve gelişmeleri için oldukça elzem.

İlginizi çekebilir: Güne kahvaltıyla başlamak neden önemlidir: 3 alternatif kahvaltı önerisi

Büşra Şen Diyetisyen & Psikolog
2018 yılında İstanbul Bilgi Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü’nden yüksek onur öğrencisi ve bölüm 6.sı olarak, 2019 yılında ise yine aynı ... Devam