Çatışmacı kişilik yapısına sahip bireyleri çok geç olmadan tanımanın ipuçları

Toplumsal hayatta hepimiz, çatışmacı kişilik yapısına sahip bazı bireylerin olduğunu biliyoruz. Olumsuz bir özellik olan bu durumun pek çok nedeni olabilir, kişinin çatışmacı yapısı çocukluğunda şekillenmiş ya da sonraki süreçlerde oluşmuş olabilir. Bu, bu kişilik özelliğine sahip insanların anlaması, çözmesi ve üstünden gelmesi gereken bir durumdur. Ancak bu tür bireylerle iletişim kurmanın zorluğu, herhangi bir diyaloğun aniden bir çatışmaya dönme ihtimali gibi durumlar dikkate alındığında; çatışmacı kişiliğe sahip insanları çok geç olmadan tanıyabilmek de önem kazanıyor.

Bill Eddy, çatışmacı kişilik konusunda uzmanlaşmış bir yazar. Aynı zamanda bu konuda insanlara yardım etmek amacıyla kurulmuş bir enstitünün de kurucusu ve başkanı. Eddy’ye göre çatışmacı kişilik yapısına sahip insanların 4 ayırt edici özelliği var:

Çatışmacı kişilik yapısına sahip bireyleri çok geç olmadan tanımanın ipuçları

İlginizi çekebilir: Sağlıklı bir ilişki için çatışmaları çözebilmede iletişimin rolü

Başkalarını suçlamak

Eddy, çatışmacı kişiliğe sahip insanların en önemli ve en belirgin özelliğinin başkalarını suçlamak olduğunu belirtiyor. Buna göre; bu tür kişilik yapısına sahip kişiler, hatanın kendilerinde olduğu durumlarda dahi asla bunu kabul etmeyip tüm yanlışı tamamıyla başkalarına yüklüyorlar. Hatta buna karşı çıkıldığında da karşılarındaki insanları durumu anlamamakla ve kendi hatalarını kabul etmemekle suçluyorlar.

Keskin sınırlar

Eddy’ye göre çatışmacı kişilerin bir ikinci özelliği ise keskin sınırlara sahip bir bakış açılarının olması. Bu bakış açısı, hatayı başkalarına yüklerken kendi yöntemlerinin tamamıyla, hatasız bir şekilde iyi olduğunu savunuyor. Diğer insanlarla iletişim kurarken ise onların ya tamamen iyi ya da tamamen kötü olduğunu düşünüyor.

Kontrolsüz duygular

Çatışmacı kişiliğe sahip insanların bir diğer belirgin farkı, duygularını kontrol edememeleridir. Eddy’ye göre bu kişilerin sıklıkla aniden bağırmaya, ağlamaya başladığını  ya da bulunulan ortamı birden terk ettiğini görmeniz mümkün. Hepsi, duyguları kontrol edememenin bir göstergesi olan bu durumlar, çatışmacı kişilik söz konusu olduğunda kendini sıklıkla göstermektedir.

Aşırı davranışlar

Duyguların yanı sıra davranışları da kontrol edememek, yine çatışmacı kişiliğin ayırt edici özellikleri arasında yer alıyor. Eddy, insanların yüzde 90’ının yapmadığı bazı davranışların çatışmacı kişilerde görüldüğünü belirtirken, şaşırtıcı ve yersiz hareketlerde bulunan kişilere karşı özellikle dikkat etmemiz gerektiğiniz söylüyor.

Çatışmacı kişiliğe sahip bireylerle çok yakın olmak, her an onların eleştiri oklarına maruz kalmak hatta herhangi bir hatayı yüklemeleri için hedefleri olmak anlamına gelebiliyor. Bu yüzden bu kişilik yapısına sahip bireylerle iletişim kurarken özellikle dikkat etmek gerekiyor.

Konuyla ilgili daha fazla bilgi ve öneri için Bill Eddy’nin aşağıdaki konuşmasını izlemenizi öneririz:

How to spot high-conflict people before it’s too late | Bill Eddy

 

İlginizi çekebilir: İş yaşamında yoga yardımıyla ego çatışmaları engellenebilir mi? 

Kaynak: 
bigthink

Uplifers
Kaliteli ve mutlu yaşam koçunuz!