Boşanma travmasını atlatmanın yolları

Boşanma, sadece duygusal bir birlikteliğin sonu değil aynı zamanda, kişinin alıştığı yaşam düzeninin de tamamen değişmesi anlamına gelir. Boşanma anlaşmalı da olsa çekişmeli de olsa; bu olayın kişide bırakacağı psikolojik etkilerinin üstesinden gelmek için özel bir yaklaşıma ihtiyaç vardır. Kendine has bir travmaya yol açan bu olay, depresyondan sosyal anksiyeteye kadar pek çok şekilde kendini göstererek kişinin yaşam kalitesini olumsuz etkileyebilir. Ancak, kişinin hayatında bir nevi deprem etkisi yaratan bu travmatik olayın ardında da hayata devam etmenin de pek çok yolu mevcut:

Boşanma travmasını atlatmanın yolları
Boşanma travmasını atlatmanın yolları

Ayrılık acısı değil değişim travması

İnsani hiç mutlu etmeyen, sorunlarla dolu bir evlilik bittiğinde bile kişilerde bir travma yaratmasının nedeni sizce ne olabilir? Biz söyleyelim: Boşanma, sadece bir ilişkinin bitmesini değil; aynı zamanda geleceğe dair kurulan planların ve iyimser hayallerin sona erişini temsil ediyor. Bir anda alıştığı ortak gelecek planlarından mahrum kalan çiftler, bu noktada kendini boşlukta hissetmeye başlıyor. Bu boşluk hissi de yerini zamanla endişe, stres ve öfke gibi duygulara bırakıyor.

Evliliğin en güçlü bileşenlerinden biri kuşkusuz “ortaklık” olgusudur. Çiftler bu ortaklık hissiyle, birlikte bir gelecek planlarlar; bazı ortak finansal yükler altına girerler ve hatta bu duyguyu perçinlemek için çocuk sahibi olurlar. Boşanmanın yıkıcı etkiler bırakmasının sebebi de, her iki tarafı da alıştığı düzenden çıkartıp, bir anda hayatındaki “keşfedilmemiş topraklar”a itmesidir. Elbette tüm günlük rutinlerin, uzun zamandır paylaşılan ortak sosyal çevrenin, evin hatta yatağın değişeceği fikri üstesinden kolayca gelinecek bir şey değildir. Baş etmesi kolay olmayan bu travmayı atlatmak tabii ki imkansız değil. Sadece zamana, sabırlı olmaya ve kendinize bolca yatırım yapmaya ihtiyaç var.

Boşanmanın en yıkıcı etkisi çiftler arasındaki ortalıklığın bitmesidir
Boşanmanın en yıkıcı etkisi çiftler arasındaki ortalıklığın bitmesidir

Tüm duyguları sindirmek çok önemli

Bir kayıp yaşandığında, bu kaybın verdiği acı ve yoksunluk hissini görmezden gelmek yerine, tüm bu duygularla  yüzleşmek gerekir. Çünkü bu duygular, son derece insani tepkilerdir ve uzun süre bastırılmaları sağlıklı sonuçlar doğurmaz. Yani bir  boşanmanın ardından üzülüp acı çekmek kadar doğal bir şey yoktur! Bu yüzden “Ben nasıl bu hallere düştüm?” ya da “Kurtuldum,bitti” gibi suni tepkiler vermek yerine, gerçek duygularınızı kucaklamak ve herkes gibi sizin de hayatınızda iniş -çıkışlar olacağını kabul etmek sizi yavaş yavaş güçlendirecektir.

Bu safhada yapılacak en iyi şeylerden biri de, hissettiğiniz acıyı güvendiğiniz dostlarınızla ya da ailenizle paylaşmaktır. Başkalarının da benzer deneyimler yaşayıp zamanla iyileştiğini görmek size iyi gelecektir. Eğer utangaç biriyseniz ve bu tip konularda insanlara açılmaktan çekiniyorsanız, günlük tutmak ve yaşadığınız yıkıcı duyguları tüm çıplaklığıyla kağıda dökmek de harika bir iyileşme yolu olabilir.

Acınızı ve boşanma travması kaynaklı dalgalı duygularınızı yaşarken unutmamanız gereken çok önemli bir nokta var: Evliliğiniz bitse de önünüzde, size neler getireceğini bilmediğiniz koca bir gelecek var! Bunu kendinize sık sık hatırlatmak sizi, içine düşeceğiniz umutsuzluk kuyularından koruyacaktır.

İyi bir gelecek için her zaman umut vardır
İyi bir gelecek için her zaman umut vardır

Boşanma travmasını atlatmanın yolları

Boşanma travmasının nereden ve hangi duygulardan kaynaklandığını artık biliyorsunuz. Şimdi de boşanma travmasını atlatmanın yolları ve bu konuda yapılacak pratik düzenlemelerden bahsedelim:

  • Boşanma travmanızı tanıyın ve önlem alın

Öncelikle her boşanma belli oranda travmatik olsa da, bu travmaların türü boşanma olayının niteliğine göre değişir. Örneğin boşanan çiftler, bu kararları yüzünden aileleri / çevreleri tarafından baskı görüyorlarsa boşanma travmatize olmuş demektir. Ya da kusursuz giden bir evlilik, aldatma vb. olaylarla yara almışsa da durum farklılaşır.

  • Kendinize bir mola verin

Zor bir süreç yaşadığınızı kabul edin ve her şeyi mükemmel şekilde yapmak zorunda olduğunuz fikrini kafanızdan atın. Bu süreçte biraz kendinizi dinlemek, sonraki yaşamınız için size ışık olacaktır.

  • Bu süreci yalnız atlatmaya çalışmayın

Boşanma ve sonrasında yapılacak en kötü şeylerden biri de kendinizi yalnızlığa itmektir. Çünkü sürekli eşinizle zaman geçirdiğiniz bir hayat düzeninden çıkıp doğrudan keskin bir yalnızlığın içine girmek pek de sağlıklı bir tercih sayılmaz. Bu yüzden, kontrollü de olsa sosyalleşerek, yakınlarınızla dertleşmeye çalışın.

  • Fiziksel sağlığınızı önemseyin

Boşanma gibi travmatik dönemler, insanların bağımlılığa karşı zayıf olduğu zaman dilimleridir. Bu yüzden siz siz olun, bu dönemde alkol vb. maddelere yönelmeyin. Hatta bu durumu lehinize çevirerek, sporu ve sağlıklı beslenmeyi yeni alışkanlığınız olarak ilan edebilirsiniz. Sporun ve sağlıklı beslenmenin size sağlayacağı serotonin ve dopamin etkisi de cabası!

  • Yeni hobiler keşfedin

Evliliğiniz süresince aklınızda olan fakat gündelik hayatın sorumlulukları yüzünden bir türlü eğilemediğiniz hobileriniz varsa bu hobilerle uğraşmaya başlayabilirsiniz. Yeni hobileriniz sayesinde zihninizde açılacak yaratıcılık odaları, travmayı daha kolay atlatmanıza yardımcı olacaktır.

  • Günlük bir rutin oluşturmaya çalışın

Eski günlük rutininizi tümden kaybetmiş olabilirsiniz. Ancak bu sizin herhangi bir düzene bağlı olmadan, savrularak yaşayacağınız anlamına gelmesin. Hemen kendi beklentilerinize ve isteklerinize yönelik bir gündelik rutin oluşturun ve buna mümkün olduğunca bağlı kalmaya çalışın.

  • Ruh sağlığınızı gözlemleyin ve önlem alın

Yaşadığınız ağır / hafif boşanma travmasının sizde bıraktığı etkileri sürekli gözlemleyin ve ruhsal kondisyonunuzu bir önceki aya göre puanlayın. Eğer sürekli kötüye giden bir eğri görüyorsanız, yaşadığınız şey boşanma depresyonu olabilir ve bu konuda psikoterapi tekniklerine ya da alternatif tedavilere başvurmak faydalı olabilir.

Boşanma travması boşanma depresyonuna dönüşürse önlem alınmalıdır.
Boşanma travması boşanma depresyonuna dönüşürse önlem alınmalıdır.

 

Kaynak:

Huffington Post

Helpguide.org

 

İlginizi çekebilecek diğer içerikler:

Minnet duygusu ilişkileri nasıl etkiliyor

Aldatmanın anatomisi: Neden aldatırız, neden aldatılırız?

Uplifers
Kaliteli ve mutlu yaşam koçunuz!