Bilim koyu renk saç ve kızıl sakal ikilisinin nedenini açıkladı

Sakal özellikle son yıllarda oldukça trend. Bu trendin yükselişiyle birlikte etrafta her zamankinden daha fazla sakallı erkek görmeye başladık. Öyle ki artık “damat tıraşı” diye bir ritüel de pek kalmadı. Erkekler artık günlük hayatlarının yanı sıra işe, özel davetlere ve hatta kendi düğünlerine bile sakallı gidiyor.

Kadınlar tarafından da genellikle sevilen bu trend, akıllara eski bir soruyu tekrar getirdi: Saçları siyah, kahverengi gibi renklerde olan bazı erkeklerin sakalları neden kızıl renk çıkar? Bilim bu soruyu araştırdı ve cevabını buldu.

kızıl sakal
Sakal trendi, son yıllarda her çevreden erkeğin uyduğu yegane trend olarak dikkat çekiyor.

İlginizi çekebilir: Çekiciliğimizi sakal bıraksak da mı saklasak, sakal bırakmasak da mı saklasak?

Sakallar neden kızıl çıkar?

Hollanda’da genetik çalışmalar yapan bir organizasyon olan Erfocentrum’da çalışan uzmanlardan Petra Haak-Bloem, bunun nedenini tam anlamıyla dominant olmayan kalıtsal özelliklerle açıklıyor: “Kıl rengini yalnız bir gen belirlemiyor. Vücudun farklı bölgelerindeki kılların rengini belirleyen genler birbirini etkiliyor, ve bu da farklı renklere sebep oluyor.”

Kızıl çıkan kılların nedeni ise MC1R isimli genin uğradığı mutasyon. Bu şekilde iki genin mutasyona uğraması, vücudun tamamında çıkan kılların ve saçların kızıl çıkması anlamına geliyor. Mutasyona uğrayan gen sayısının 1 ile sınırlı olduğu durumlarda ise, vücudun herhangi bir bölgesinde kızıl kıllar çıkıyor. Bu da genlerinizde genel olarak kahverengi baskınsa bile çekinik bir kızıl renk geninin sakallarınızın kızıl çıkmasını sağlayabileceği anlamına geliyor.

Haak-Bloem konuyla ilgili açıklamalarını şöyle sürdürüyor: “Genel olarak konuşmak gerekirse, bireyler genlerini sadece ebeveynlerinden almazlar. Genetik kodlarında büyük atalarının da genleri bulunur. Dolayısıyla bireyin kuşaklar öncesindeki akrabalarından birinin kızıl geni, bugün onun saç ve kıl rengini etkileyebilir.”

Haak-Bloem kızıl saç ve kıl geninin genellikle ebeveynlerden doğrudan geçmediğini de ekliyor. Yani anne-babanızda kızıl renk geninin olması, sizde de olacağı anlamına gelmiyor; çünkü bu gen doğrudan geçmek yerine farklı genlerin birbiriyle etkileşiminden oluşuyor.

İlginizi çekebilir: Dünyanın en ilginç 15 sakal ve bıyık modeli

Kaynak:

motherboard.vice.com

gq.com

Uplifers
Kaliteli ve mutlu yaşam koçunuz!