Biblioterapinin şifalı gücü: Okumak iyileştirir mi?

“Okumak ruhun ilacıdır.” der bir Japon atasözü. Nitelikli bir roman ya da kurgu dışı bile olsa nitelikli bir kitap, iyileştirme gücüne sahiptir. Günümüzde ülkemizde yoğun olarak uygulandığını söyleyemesek de bu yönteme biblioterapi, okuma terapisi, kütüphane terapisi ya da edebiyat terapisi gibi isimler verilmiştir.

Biblioterapi: Kitap okumanın faydaları

Nitelikli bir romanı bir kez okuduğunuzda artık sizinle yaşamaya başlar ve kendi deneyiminize eklersiniz. Bu süreç bireyin kendi davranış, duygu ve düşüncelerini edebi bir eserdeki, şiirdeki kahramanın yaşantıları üzerinden değerlendirmesi ve yüzleşmesiyle gerçekleşir. Diğer bir ifadeyle kahramanla eşleşme sağladığınızda gerçekleşir. Bakmaya, yüzleşmeye çekindiğiniz ya da ertelediğiniz yönlerinizle sizi karşılaştırır.

Günümüzde Bilişsel Davranışçı terapi kapsamında başvurulan bir tekniktir. Aynı zamanda yaratıcı bir süreç olarak da karşımıza çıkar. Bu tekniğin, travmatik sayılabilecek deneyimlerde seyir halinde olmanızı sağladığından içsel karmaşayı, umutsuzluğu, yas ve travmayı, derin duygusal gerilim halini, cesaretsizliği rahatlatmakta destekleyici olabildiği görülmüştür. Robert Burton’un ruhun hastalığı dediği melankoliyi aşmada etkili olabildiği görülmüştür.

 

Biblioterapinin Eski Yunan’da kullanıldığı, kaynaklar vasıtasıyla bilinmektedir. Bazı kaynaklarda kurulan ilk kütüphanelere “ruhun iyileşme yeri” dedikleri ve kutsal sayıldığı yazılmıştır. Bu yönüyle her ne kadar ülkemizde yaygın olmasa da oldukça uzun yıllardır kullanılan bir teknik olduğunu söyleyebiliriz.

Bir anlatı ritmine sahip nitelikli kitapların tedirgin, huzursuz zihinleri sakinleştirdiğini Susan Elderkin’in Çare Edebiyat adlı kitabından daha detaylıca okuyabilir ya da internette yaptığınız araştırmalar yoluyla konuyla ilgili pek çok kaynağa ulaşabilirsiniz. Kitaplar umudu, duygusal ifadeyi ve öğrenmeyi artırarak iyilik halinin güçlenmesini sağlar, bu yönüyle tedavi sürecinin temel unsurlarından birisi olarak değerlendirilebilir.

Keyifli, bol iyileşmeli okumalar dilerim…

Kitabıma buradan ulaşabilirsiniz.

İlginizi çekebilir: Psikolojik çerçevelendirme nedir: Sizin çerçeveniz ne?

Birsen Ertan Yükseltürk
1981’de Aydın’da doğdu. Bilkent Üniversitesi İngiliz Dili ve Edebiyatı bölümünden mezun oldu. University of California, Los Angeles’ta (UCLA) Uluslararası Ticaret Yüksek Lisansını tamamladı. Yurt ... Devam