Biberiye nedir? Biberiyenin faydaları nelerdir ve biberiye nasıl kullanılmalı?

Akdeniz Bölgesi’nde yetişen biberiye, odunsu ve narenciyeye benzeyen kokusuyla, bahçeleri ve mutfakları süslemektedir. Biberiye, nane gibi aynı taksonomik ailede bulunur, ancak aynı karakteristik lezzete sahip değildir.  Özellikle İtalyan mutfağında yaygın olarak kullanılan ve son derece dayanıklı olan biberiyenin, büyümesi ve bakımı çok kolaydır. Birçok farklı formlarda kullanılabilen biberiye bitkisi, sağlık açısından da önemli faydalar sağlamaktadır. Biberiyenin faydalarına, kullanım alanlarına gelin birlikte göz atalım. 

Biberiyenin faydaları nelerdir?

biberiye ve biberiye faydaları

Biberiyenin hem yaprakları hem de sapı yüzyıllardır tıbbi amaçlı kullanılmaktadır. İşte biberiyenin sağlığa faydaları:

  • Hafıza ve konsantrasyonu güçlendirir. Antik Yunan’da öğrenciler dikkatlerini toparlamak için saçlarına biberiyenin dallarını yerleştirirlerdi. Günümüzde de konsantrasyon ve hafızayı güçlendirmek için aromaterapide biberiye kullanılmakta. 
  • Biberiye aktif bileşenleri antioksidan, anti-inflamatuar ve anti-kanserojen yapıdadır. Bu yapı, bağışıklık sistemini tehdit edebilecek ve vücudun bütünlüğüne zarar verebilecek birçok farklı hastalık ve patojene karşı koruma sağlar. Antioksidan bileşikler vücudun kendi bağışıklık sisteminin arkasındaki ikincil savunma hattını oluşturur.
  • Biberiye mideyi yatıştırır. Biberiye kabızlık, şişkinlik, mide bulantısı gibi rahatsızlıklara karşı etkilidir. Anti-inflamatuar etkiye sahip olması nedeniyle mideyi yatıştıran biberiyeyi bağırsak hareketlerinizi ve gastrointestinal sisteminizi düzenlemek için tüketebilirsiniz.
  • Biberiye vücudu temizler. Biberiye idrar yaparken toksinleri verimli bir şekilde temizlemeye yardımcı olur. Ayrıca, suyun vücuttan ayrılma hızını artırarak, düzenli olarak tüketildiğinde patojenleri, tuzları, toksinleri ve hatta aşırı yağları atmaya da yardımcı olabilir.
  • Cilt bakımına yardımcıdır. Biberiyenin anti-aging özelliği vardır. Bu sayede cildin kalitesini iyileştirir, lekeleri temizler ve vücudunuzun doğal parlaklığını artırarak nemlendirir.

Biberiye yağı ve faydaları nelerdir?

Biberiye yağının faydaları, 16. yüzyılda bitkisel ilaçlar üzerine araştırma yapan ve önemli katkılar sunan doktor ve botanikçi Paracelsus tarafından bulundu. Paracelsus, biberiye yağının karaciğer, beyin ve kalp gibi hassas organları iyileştirdiğini savunmuştur. Bugün birçok tıbbi ilaç da biberiye yağı içerir. Biberiye yağının sağlığa faydalarını sizin için listeledik:

  • Biberiye yağı saç bakımında oldukça faydalıdır. Biberiye yağı şampuan ve losyonlarda saç bakımı için yaygın olarak kullanılmaktadır. Biberiye yağının düzenli kullanımı, saç köklerinin daha uzun ve daha güçlü hale gelmesini sağlar. Ayrıca biberiye yağının, erken saç dökülmesini ve saç beyazlamasını da yavaşlattığı düşünülmektedir. Kafa derisinde biberiye yağıyla yapılan düzenli masaj kafa derisini besler ve kepek oluşumunu engeller.
  • Ağız sağlığında faydalıdır. Biberiye yağı bir dezenfektandır ve genellikle gargara olarak kullanılır. Ayrıca kötü nefesi gidermeye yardımcı olan biberiye yağı, bakterileri çıkararak, diş eti iltihabı, plak birikimi ve diş sağlığına zarar veren etmenleri önleyebilir.
  • Cilt bakımınızı yapar. Biberiye yağı, saç bakımında kullanıldığı gibi yaygın bir şekilde cilt bakımında kullanılmaz. Ancak egzama, dermatit, yağlı cilt ve aknenin yok edilmesine yardımcı olan antimikrobiyal ve antiseptik özelliklere sahiptir. Biberiye yağı düzenli bir şekilde masaj yapılarak cilde uygulanırsa cilt tonunu eşitlemeye ve kuruluğun giderilmesine yardımcı olabilir
  • Ağrıyı hafifletir. Biberiye yağı baş ağrısı, kas ağrısı, romatizma gibi rahatsızları tedavi etmede kullanılabilir. Biberiye yağını etkilenen bölgeye masaj yapmak ağrıyı hafifletmeye yardımcı olur. Romatizma ağrılarında, biberiye yağı bulunan buhar banyolarını tercih etmeniz ağrıları hafifletebilir. Anti-inflamatuar niteliklere sahip olan biberiye yağı, burkulma ya da eklem ağrılarına da iyi gelir.
  • Kötü kokuları giderir. Biberiye yağı sahip olduğu mükemmel aroma nedeniyle oda spreyi, kozmetik, gıda, mum ve parfümlerde kullanılır. Biberiye yağı solunduğunda, zihinsel enerjiyi artırabilir. Evdeki kötü kokuları gidermek için biberiye yağını kullanabilirsiniz.

Biberiye çayı ve faydaları

biberiye çayı ve faydaları

Biberiye çayı, biberiye bitkisinin yaprakları ve gövdesinin demlenmesiyle yapılır. Biberiye çayının sağlığa yararlarının çoğu, bitkide bulunan çeşitli antimikrobiyal, antibakteriyel ve antioksidan bileşikler ile sağlanır. Biberiye çayının faydaları şunlardır: 

  • Kanseri önlemeye yardımcıdır. Biberiye çayı, hücresel metabolizmanın hücresel mutasyona, kansere ve apoptoza neden olabilen doğal yan ürünlerini ve serbest radikalleri araştırmasını ve etkisiz hale getirmesini sağlayan antioksidanlarla doludur.
  • Sindirime yardımcıdır. Biberiye çayının anti-spazmodik ve karminatif özellikleri hazımsızlık, kabızlık, şişkinlik ve krampları tedavi etmeye yardımcıdır.
  • Saç bakımında faydalıdır. Tıpkı biberiye yağı gibi biberiye çayı da saç sağlığında kullanılabilir. Birçok insan saçlarının sağlığını geliştirmek için biberiye çayı kullanır, ancak içerek değil! Çayı saç derisine döktükten sonra taramanız, kepekten kurtulmanıza yardımcı olabilir. Antibakteriyel özellikleri saç dökülmesini engelleyebilir.
  • Anksiyeteyi, stresi yatıştırmak ve rahatlamak için biberiye çayını kullanabilirsiniz. Biberiye çayının sinirsel özellikleri stres hormonu seviyelerini azaltabilir ve sizi sakinleştirebilir.
  • Biberiye çayı büyük ölçüde aspirine oldukça benzer bir bileşik olan salsilatı içerir. Salsilat ağrıları gidermede yardımcı olur. Kronik ağrılarınız için biberiye çayı tüketebilirsiniz.

Biberiye çayının yapılışı

Biberiye çayı, birkaç dal biberiye otu, sıcak su, bal veya şeker gibi doğal tatlandırıcılar ile çok kolay bir şekilde yapılabilir.

Malzemeler:

  • 1 tatlı kaşığı biberiye (kurutulmuş, taze veya toz haline getirilmiş)
  • 1 bardak su (filtrelenmiş)
  • İstenirse 1 tatlı kaşığı bal veya şeker

Yapılışı:

  • Suyu küçük bir tencerede kaynatın ve daha sonra ısıyı azaltın.
  • Biberiyeyi suya ekleyin ve 5-6 dakika kadar bekletin.
  • Karışımı çay fincanına dökün.
  • İsterseniz tatlandırıcı ekleyebilirsiniz.

Biberiye nasıl kullanılır?

Gıdadan ilaçların içeriğine kadar çok geniş bir alanda kullanılabilen biberiyeyi, yemeklerinize katarak farklı lezzetler ortaya çıkabileceğiniz gibi, vereceğimiz tariflerle de hayatınızı kolaylaştırabilirsiniz.

Tıkanıklıktan kurtulmak için biberiye kürü

İster burun tıkanıklığı, isterse göğüs tıkanıklığı çekiyor olun, biberiye sizi rahatlatacaktır. Bir tencerede veya su ısıtıcısında su kaynatın ve hemen büyük, ısıya dayanıklı bir kaba aktarın. Nazal pasajların açılmasına yardımcı olan doğal bir antiseptik olan taze veya kurutulmuş biberiyeyi iki kaşık kadar karıştırın. Ardından başınızı kaba doğru yaklaştırın, buharın size doğrudan temas etmesi içinde bir havluyu başınızın üzerine koyun. (Havluyu buharı tutacak şekilde yerleştirin) 10 dakika kadar buharı soluyun.

Ağız sağlığı için biberiye kürü

Mükemmel ağız sağlığı için, bitkilerin gücünü kullanın. Biberiyenin antimikrobiyal özellikleri diş çürümesi ve diş eti hastalığından sorumlu olan kötü bakterileri öldürerek ve hatta kötü nefesten kurtulmanızı sağlayacaktır.

Dört biberiye dalını ve dört bütün karanfili kaynatarak gargara yapabilirsiniz. Ayrıca, düzenli olarak diş macunlarınıza birkaç damla biberiye yağı eklemenizde ağız sağlığınıza olumlu yansıyacaktır.

Fırında biberiyeli çipura tarifi

Sofranızın vazgeçilmezleri arasına girecek biberiyeli çipura tarifi:

çipura

Malzemeler: ( 2 kişilik)

  • 2 adet Çipura
  • 3-4 diş sarımsak
  • Taze biberiye
  • Zeytinyağı
  • Tuz

Yapılışı:

  1. Temizlenmiş balıkların marine olmaları için dövülmüş sarımsak, taze biberiye, zeytinyağı ve tuz ile yaklaşık 1 saat buzdolabında bekletiyoruz.
  2. Çipuralar, marine olduktan sonra tepsiyi bütün malzeme ile birlikte 200 derece fırında yaklaşık 1 saat pişiriyoruz.
  3. Mis gibi biberiye kokan çipuralar piştikten sonra fırından çıkarabilirsiniz.

Afiyet olsun!

İlginizi çekebilir: Sağlıklı tarifler: Biber yatağında kereviz salatası

Satenay Ünal
Lisans eğitimini Uluslararası İlişkiler, yüksek lisans eğitimini ise Gazetecilik bölümünde tamamladı. 18 yaşından itibaren Türkiye’de ve Hindistan’da spiritüel anlamda birçok eğitime katıldı. Her yaştan ... Devam