Beyin ile ilgili kitaplar: Sizi keşif dolu bir yolculuğa çıkaracak 9 kitap

Beyin ile ilgili kitaplar aracılığıyla bu muhteşem organ hakkında daha fazla şey öğrenmek ister misiniz? Beyin bilimi üzerine yazılmış en iyi kitapları mı arıyorsunuz? Size yardım etmek için buradayız. Beyin, insan vücudundaki en karmaşık organ. Diğer organ sistemlerine ne yapacağını emreden ve hepsinin itaat ettiği en üst kontrol merkezi. Karmaşık çünkü; yalnızca yaşamın devamlılığı için gerekli olan organlara komut vermekle kalmıyor, aynı zamanda düşünce süreçleriyle de yakından ilgileniyor. İşte beyin bilimi olarak tanımlanan nöroloji, bu küçücük duygusal organın nasıl bu kadar komplike kararlar aldığı ve kendi dünyasını yarattığı prensipleri üzerine kurulu.

Bir düşünün; bir insanı anlamak için belirli konular hakkında nasıl düşündüğünü bilmek gerekir ve bu tamamen beynimizin kontrolü altındadır. İnsan etkileşimi ve uyumluluk ilkeleri, bu gizemli yapının elindedir. Dünya teknolojik gelişmelerin yeni çağına doğru ilerledikçe, robotları geliştirmek ve bireysel düşünceler üretmelerini sağlamak için zihnimizin kullandığı istatistiklerden yardım alabilir miyiz diye merak ediliyor. Ama yapay zeka, insan beyninin yakınında bile durmuyor ve bunun tek bir nedeni var: Yanılabilir değil! Yani hata yapamaz ve onlardan ders alamaz. Bireyselliği, hata yapma ve öğrenme yeteneğimizi yaratan budur.

Beyin ile ilgili kitaplar

İnsan beyni hakkında daha fazla bilgi edinmek istiyor musunuz? Öyleyse yetenekli beyinler tarafından bu eşsiz organı anlamak üzere yazılmış kitaplardan yardım alın. Eğer siz de nörobilimle ilgili kitaplar, beyin ile ilgili bilimsel kitaplar veya nöropsikoloji kitap önerileri arıyorsanız, cevaplarınız aşağıdaki başlıklarda saklı olabilir.

Beyindeki Hayaletler – V.S. Ramachandran, Sandra Blakesle

Beyin ile ilgili kitaplar listemizin ilk önerisi Beyindeki Hayaletler. Bunun gerçekten elinizden bırakması zor ve büyüleyici bir kitap olduğunu söyleyebiliriz. Kitabın yazarı V.S. Ramachandran. Ramachandran’ın spekülasyonları ise hayali işkenceye maruz kalmış insanlarla yaptığı çalışmaya bağlı. Ramachandran, bu şaşırtıcı durumu incelerken sonuçları olan belirli düşüncelerle karşılaştı. Bu mucizeyi keşfetmek, uyaranların akılda nasıl algılandığı ve düzenlendiği hakkında yeni teoriler geliştirmesini sağladı.

Kitapta yazarın, birçok hastayı tedavi ettikten sonra beynin mimarisiyle nasıl tanıştığını görüyoruz. Beden imajımızı ve algılarımızı nasıl oluşturduğumuzu, neden mutlu ya da üzgün olduğumuzu, neden inançlı olabileceğimizi ve kendimize nasıl ihanet ettiğimizi anlatıyor…

Kitabı incelemek ve satın almak için tıklayın.

21. Yüzyılda Beyin – Steven Rose

21. Yüzyılda Beyin, beyin ile ilgili kitaplar kategorisinin en popüler kitaplarından biri. “Beyin ve Davranış Araştırma Grubu” ve geniş bir bilimsel çevrenin gerçekleştirdiği araştırmalar, tartışmalar, konferanslar sonucunda elde edilmiş bilgileri temel alıyor. Elbette tüm bunlarla birlikte beynin biyolojik ve toplumsal gelişimini inceliyor. Kitapta günümüzün en çok tartışılan sorunlarına da değinildiğini belirtelim. Üstelik bunu, beynin evriminden çağımızın hastalığı depresyona ve ilaç şirketlerinin politikalarına kadar geniş bir yelpazede yapıyor.

Kitabı incelemek ve satın almak için tıklayın.

Beyin Senin Hikayen – David Eagleman

David Eagleman’ı nörobilimi geniş kitlelere ulaştıran ve büyük ilgi gören kitabı Incognito ile hatırlıyor olabilirsiniz. İşte Beyin Senin Hikayen de hayatımızın beynimiz tarafından nasıl manipüle edildiğini ve beynimizin hayatımızı, kararlarımızı nasıl yönettiğini açıkladığı bir başyapıt. Eagleman heyecan verici sporlar, yüz hareketleri, ceza adaleti, beyin cerrahisi, altıncı hisler ve sonsuzluk arayışı dünyasını bulmamıza yardımcı oluyor. İrade gücüne ve sosyal sinirbilime ilgi çekici bir bakış sunuyor. Kitap son derece mantıklı ve bu yönüyle, hayatı boyunca bu konuları merak edenlerin adeta susuzluğunu gideriyor: Gerçek ne? “Sen” kimsin? Nasıl karar veriyorsun? Beynin neden başkalarına ihtiyaç duyuyor?

Kitabı incelemek ve satın almak için tıklayın.

Incognito, Beynin Gizli Hayatı – David Eagleman

Beyin ile ilgili kitaplar listesi yapılır da bu kitaba yer vermemek olur mu? Yukarıda da bahsettiğimiz gibi Incognito, nörobilimle ilgili kitaplar kategorisinin yıldızı. 20 dilde yayınlanan ve şimdiden klasikleşen bu kitap, beynin derinlerine dalarak yaptıklarımızın ve düşündüklerimizin büyük kısmının bizden başka biri tarafından yönetildiğini biraz ürkütücü şekilde ortaya koyuyor. Siz de okurken beynimizin işleyişi ve çelişkileri hakkında daha önce hiç duymadığınız bilgileri keşfedeceksiniz. Beyninizin neler yapabildiğini görmek istiyorsanız bu kitabı mutlaka okumalısınız. Sizi tehlikeden uzak tutan nedir? Neden bir sohbette adınızın geçtiğini, dinlemediğiniz halde bile tahmin edebiliyorsunuz? Kitap, diğer birçok soruyla birlikte bu soruları yanıtlıyor…

Kitabı incelemek ve satın almak için tıklayın.

Zihin Nasıl Çalışır? – Steven Pinker

İşte beyin ile ilgili kitaplar listemizin bir diğer önerisi. Hayatınızın farklı durumlarında zihninizin nasıl çalıştığı hakkında size fikir veren, şaşırtıcı bir kitap mı arıyorsunuz? Cevabınız evetse doğru yerdesiniz. Bu kitap, Steven Pinker tarafından yazılmış ve çok satan bir başyapıt. Evrimi ve zihin teorisini o kadar büyüleyici bir şekilde açıklıyor ki, sanki okuyucunun hayattaki seçimleri hakkında bir fikri var. Şaşırtırken güldüren bir anlatıma sahip ve beyinle ilgilenen herkesin mutlaka okuması gerekiyor. Kitabı okurken psikolojik idareniz ve başkalarının algılarınızı nasıl işlediği ve onu takip eden tepkiler hakkında bilgi sahibi olacaksınız. Kitap özellikle “Denge nedir” gibi soruları gündeme getiriyor: Akıl yürütme nedir? Mantıksız ne demek? Bizi ne tatmin eder? Bizi endişelendiren, dehşete düşüren, öfkelendiren veya açıkça heyecanlandıran nedir?

Kitabı incelemek ve satın almak için tıklayın.

Kendini Değiştiren Beyin – Norman Doidge

Gerçekçi anlatımları seviyor musunuz? Daha önce bir kitabı okurken, kitapta anlatılan hayatlarla sizinki arasındaki bağlantıyı hissettiğiniz oldu mu? Bu deneyimi tekrar yaşamak istiyorsanız bu şaheseri kesinlikle okuyun. Kendini Değiştiren Beyin, nöroplastisite tedavileri gibi konularda araştırmalar yapmış bir psikiyatrist olan Dr. Norman Doidge tarafından kaleme alınmıştır. Bu kitapla, gerçek yaşam deneyimlerinden yola çıkarak nöroplastisitenin büyüsü aracılığıyla sinirbilimin mucizelerini öğreneceksiniz. Yazar, değişen sinirsel engelleri olan hastalar hakkında çeşitli hikayeler aktararak okuyucuya zihin çok yönlülüğünün büyüsünü gösteriyor. Cheryl’in hikayesiyle okuyucu; hasta, uzmanlar ve araştırmacılarla birlikte adeta bu yolculuğu yaşıyormuş gibi hissediyor. Bu nedenle kitap, sinirbilimle ve beyin plastisitesinin insanların hayatlarını nasıl değiştirebileceğiyle ilgilenen kişiler için harika bir seçim olabilir.

Kitabı incelemek ve satın almak için tıklayın.

Karısını Şapka Sanan Adam – Oliver Sacks

Oliver Sacks, İngiliz bir nörolog. Ve bu kitapta karısını şapka sanan bir adamın hikayesiyle beraber 24 ayrı hastanın hikayesini anlatıyor. Yazar, ilginç vakalarına değindiği kitabında, hastalarının duygularına ve hayallerine verdiğimi önemi vurguluyor. Bununla birlikte tamamen iyileştirilememiş vakaları da görüyor, yaşadıkları önemli değişimlere tanık oluyoruz.

Kitabı incelemek ve satın almak için tıklayın.

Beyin Yaşlanır mı? Vücut Yaşlanırken Beyin Hücreleri Ölür mü? – Andre Aleman

Hollandalı bir nörobilimci ve nöropsikiyatri profesörü olan Andre Aleman, kitabında yaşlandıkça beyin hücrelerinin öldüğü yanılgısını bilimsel çalışmalara dayandırarak düzeltiyor. Amacı, yaşlanmanın beyin açısından sanıldığı kadar korkunç sonuçlar doğurmadığını anlatmak. Yazar ayrıca yaşlı beyinlerin genç olanlara kıyasla daha fazla deneyim sahibi olduğu için stresle daha iyi başa çıkabildiğini, duygularını daha iyi dengede tuttuğunu öne sürüyor.

Kitabı incelemek ve satın almak için tıklayın.

Bilinç ve Beyin – Stanislas Dehaen

Beyin ile ilgili kitaplar listemizin son önerisi Bilinç ve Beyin. Stanislas Dehaene, bu kitabında laboratuvarında ve dünyadaki diğer bilişsel sinirbilimcilerin laboratuvarlarında gerçekleştirilen muhteşem deneyleri açıklıyor. Kitap, bilinçsiz bir durumda bir beynin çalışmasını test etme, karakterize etme ve netleştirme konusunda neler başardıklarının ayrıntılarını ele alıyor. Bilinçaltının ve beynin işleyişine temel oluşturan farklı türlerdeki sinir ağlarının açıklanması, özellikle kitabı ilginç kılıyor. Bilinç ve Beyin özetle; bilim ve yenilikle, bilincin muazzam felsefi, bireysel ve ahlaki etkileriyle ilgilenen herkesin ilgisini çekecek türden bir kitap.

Kitabı incelemek ve satın almak için tıklayın.

Yazımızda yer alan tüm kitapları ve farkındalığınızı artıracak diğer tüm kişisel gelişim kitaplarını incelemek ve satın almak için tıklayınız.

İlginizi çekebilir: Farkındalığınızı artıracak, en iyi kişisel gelişim kitapları

Uplifers
Kaliteli ve mutlu yaşam koçunuz!