Belki yemekleri değil, duygularınızı yiyorsunuz: Duygusal yemeği keşfetmek

Beslenmek sadece fiziksel açlığımızı gidermekle ilgili değildir; bazen duygularımızı beslemek için de ona başvururuz. Duygusal yemeği duygusal tepkilerimizle başa çıkmanın bir yolu olarak kullanmak sık rastlanan bir davranıştır. Bu yazıda, duygusal yemeğin dünyasına bakacak, neden yaptığımızı anlayacak, yiyecek ve duygularımız arasında daha sağlıklı bir ilişki geliştirmek için yöntemleri keşfedeceğiz.

1. Duygusal yemeği anlamak

Hepimiz zaman zaman duygusal yemek yiyoruz. Bu, duygusal olarak rahatlamak veya dikkatimizi başka yöne çekmek için besinleri kullanmamız anlamına gelir. Fiziksel açlıkla duygusal açlığı ayırt etmek önemlidir, çünkü ikisinin de farklı özellikleri vardır. Fizyolojik olarak yediğiniz şeye ihtiyacınız yoktur.

2. Duygusal tetikleyicileri keşfetmek

Duygusal yemeğin genellikle belirli tetikleyicilerden kaynaklandığı görülür. Stres, kaygı, can sıkıntısı, yalnızlık veya hatta bazı sosyal durumlar bizi yemek yemeğe yönlendirebilir. Kişisel tetikleyicilerinizi belirlemek, duygusal yeme alışkanlıklarınızı kontrol etmenin anahtarıdır. Yemek yemeye yöneldiğiniz zaman, eğer açlıktan değilse hangi duygu sonrasında bu davranışa yöneldiğinize bakın. Hatta not almayı deneyin. Böylece daha kolay tespit edebileceksiniz.

3. Zihin-beden ilişkisi

Duygularımız, yeme alışkanlıklarımız üzerinde önemli bir etkiye sahiptir. Duygular ne yediğimizi, ne kadar yediğimizi ve hatta ne kadar hızlı yediğimizi etkileyebilir. Bu ilişkiyi anlamak, duygusal yeme davranışlarımız konusunda daha bilinçli olmamızı sağlar. Duygusal tetikleyicileri tespit etmeyle beraber, hangi besinlere yöneldiğinizi, ne kadar hızlandığınızı ve miktar kontrolü yapıp yapamadığınızı da notlarınıza ekleyebilirsiniz.

4. Sağlıklı başa çıkma çözümleri geliştirmek

Sadece yiyeceklere güvenmek yerine duygularımızla başa çıkmak için alternatif yollar bulmak önemlidir. Egzersiz yapmak, farkındalık veya meditasyon pratiği, günlük tutmak veya sevdiklerimizden destek almak, duygusal iyilik hali için daha sağlıklı çıkışlar sağlayabilir. Böylece duygularımızın dürtüsüyle yemek yemek yerine, fiziksel açlık halinde yemek yemeyi alışkanlık haline getirebilirsiniz.

5. Farkındalıkla yemeği benimsemek

Farkındalıkla yemek, yemek sırasında tamamen yemek yeme halinde olmayı içerir. Vücudumuzun açlık ve doyma işaretlerine dikkat etmek, her lokmanın tadını çıkarmak ve yemeğin duyusal deneyimini takdir etmek anlamına gelir. Farkındalıkla yemek pratiği sayesinde yiyeceklerle daha sağlıklı bir ilişki geliştirebiliriz.

Unutmayın, duygusal yeme ile ilgili çalışmalar bir keşif ve öz bakım yolculuğudur. Bu süreçte kendinize sabırlı ve nazik olun. Duygusal yeme alışkanlığınız yaşamınızı önemli ölçüde etkiliyorsa, terapist veya danışman gibi bir uzmandan profesyonel destek aramak önemlidir.

İlginizi çekebilir: Vücudunuzu besleyin, zihniniz sakinleşsin: Stres azaltıcı besinler

Sena Tuvanç Diyetisyen
2013'te Yeditepe Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümünden mezun oldum. Obezite ve diyabet üzerine çalıştıktan sonra ABD’ye gittim. ABD'deyken birçok eğitim ve kongreye katıldım ve ... Devam