Bel ağrısı yaşayanlara en etkili çözüm önerisi: Yoga ve esneme

The New York Times’ta yayınlanan bir araştırma diyor ki: “Haftalık düzenli yapılan yoga pratikleri bel ağrılarının semptomlarını rahatlatıyor.” Eşit derecede yoga ve esneme hareketleri çalışanlar üzerinde yapılan araştırmanın sonucu ile bu sonuca ulaşmışlar. Özellikle kronik bel ağrısı yaşayanlara etkili çözüm yaratan yoga sayesinde milyonları etkileyen ve tam olarak çözüme ulaşılamamış bir durumun da altını çiziyor.

Bel ağrısı Amerika’nın dikkat çeken ikinci büyük problemlerinden biri çünkü belinde sorun olan çalışanlar işe gidemiyor. Yapılan araştırmada sadece Amerika’da yetişkinlerin yüzde 30’unda bel ağrısı problemi var. Yılda 90 milyar dolarlık “bel ağrısı tedavi” masrafı da dikkat çekiyor. (İşe gidemeyenlerin kaybı bu rakamın içinde yok.)

Türkiye Romatizma araştırma ve Savaş derneği tarafından yayınlanan bir yazı da aynı Amerika’da olduğu gibi ülkemizde de bel ağrısını önemli sağlık sorunlarından biri olarak nitelendiriyor. Böyle olmasının başlıca nedenleri; çok sık görülmesi, önemli maddi kaynak, iş gücü ve zaman kaybına neden olması ve genellikle yanlış veya eksik tedavi edilmesi şeklinde özetlenebilir. Yaşam boyu en az bir kez ciddi bel ağrısı geçirenlerin oranı ülkemizde %75-85’tir. Bel ağrıları 45 yaş altındaki bireylerde özürlülüğün en önemli nedenidir, 45 yaş üstü bireyler ise bu açıdan 3. sıradadır.

Uzun süre oturan, araba kullanan veya ayakta duran kişilerde sıklıkla rastlanan bel ağrıları alınan kilo, hamilelik ve gereğinden fazla yük taşıyan (özellikle çocuklarını kucaklayan anneler ve babalar, okul sırt çantaları, kol çantaları) kişilerde de aynı şekilde ortaya çıkabiliyor. Minör kaslar, bağlar ve eklemlerdeki problemlerden kaynaklı “bel geriliyor”. Akut bir ağrı 4 hafta sonra ortadan kalkarken 12 hafta ve daha uzun ise kronik ağrı tanımını alıyor. Bel ağrısının uyuşukluk, karıncalanma ve güçsüz hissetme olarak tanımlanan belirtileri var.

Haftada bir 1 saat ve günlük 15-20 dakikalık çalışmalarla bel ağrısını rahatlatma şansına sahipsiniz.

Bel ağrılarının nedenleri sadece fiziksel durumlardan oluşmuyor. Stres ve zihinsel gerginlikler de sebebiyet yaratıyorlar. Bel ağrılarını tetikleyen ve ağrının kronikleşmesine sebep olanların başında stres, yani modern toplumun etkisi yer alıyor. Tabii stres devam ettikçe bedendeki ağrı da zincir etkisi ile devam ediyor. Ağrı oldukça da stres tetiklenmeye devam ediyor (yumurta ve tavuk ilişkisi diyebiliriz).

Doktorlara koşturan, ilaç veya krem süren, iğnelerle düzelmeye çalışanlar; Amerika’da 2017’de doktorlar için yayınlanan önergede bel ağrısı için gelen hastalarını ilaç yerine denetimli alternatif terapilere, yani yoga, egzersiz, akupunktur, masaj gibi terapilere yönlendirmeleri önerilmiş. İlaç kullandıkça da olayın çözülmediğini, daha da fazla ilaç belki de ameliyata kadar giden yolu tetiklediğinin altını çizmişler.

Dünyanın her yerinde milyonlarca bel ağrısı yaşayan hasta var… Ve maalesef medikal sistem bu konuda yeterli yardımı sağlayamıyor. İlaçlar, iğneler, bazen ameliyatlar, uzun dönemde hastayı tüketiyor ve tekrar tekrar ağrı yaşamasına sebep oluyorlar.

“Kimse bel ağrısından ölmüyor. Tedavi edilmesine çalışılan yöntemlerden kaynaklı ölüyorlar.”
Amsterdam Üniversitesi

Ülkemiz de dahil olmak üzere beş kişiden dördünde yaşamlarının bir yerinde bel ağrısı sorunu ortaya çıkıyor. Halk dilinde “belim tutuldu, fıtık veya siyatiğim tuttu” diyen kişiler çevrenizde bir şekilde olmuştur veya kendiniz de yaşamış olabilirsiniz.

Karın, üst sırt ve bedeninizdeki en büyük kaslar olan popo bölgelerini güçlendirmeli, yürümenizi sağlayan üst ön bacaklardaki kasları rahatlatmalısınız, bu çalışmalarla bel ağrısından uzun dönemli kurtulma şansınız var. Özellikle yoga iç karın kaslarını kuvvetlendiren hareketleri kapsıyor. Bu sayede de belin yüklendiği ağırlığı taşıyabiliyor. Kilo ve karın kısmında aşırı göbeklenme bel ağrılarını tetikleyen etkenlerin başında gelebiliyor. Pilates kas güçlendirmek için etkili olmasına rağmen yoga gibi kasları esnetip uzatamıyor. Bel ağrısı yaşayanların rahatlamaya, yani bel kasları katıysa yumuşatmaya, kısaysa uzatmaya ihtiyacı var.

Bel Ağrısı için Yoga

Akut veya kronik bel ağırısı olanlara öncelikle yoga derslerine uzman denetiminde katılmalarını öneririm. Videoda paylaştığım Apanasana ve Dwi pada Pitham hareketleri bel ağrısı için mucize yaratan iki poz. Nefesle beraber hareketleri yapmanızı öneriyorum. İlk pozda, yani Apanasana’da nefes alırken dizleri kolun mesafesi uzaklaştır, nefes verirken yaklaştır. Dwi Pada Pitham’da ise nefes alırken kalçanı yerden kaldır, nefes verirken yere bırak. Önce sırtın, sonra belin gelecek şekilde kontrollü şekilde indir. 4 sayıda nefes al, 8 sayıda nefes ver çalışması da etkili olur. Daha detaylı bilgi almak veya soru sormak isteyen olursa iletişime geçebilir.

İlginizi çekebilir: Omuz ağrısı mı çekiyorsunuz: Nedeni stres ve duygusal gerginlikler olabilir

Meltem Fakabasmaz Yoga Terapi, Nefes ve Meditasyon Eğitmeni
İstanbul’da doğdum. Anaokulundan lise sona kadar okuduğum FMV Işık Lisesi’ni tamamlayarak Endüstri mühendisliği okumak için rotamı Kıbrıs’a çevirdim. 4 sene sonunda okul ikincisi olarak ... Devam