Bahar yorgunluğu varsa ondan kurtulmanın çareleri de var!

Dışarıda mis gibi hava, canlanan bir doğa, yavaş yavaş yüzünü gösteren güneş; renkli, ılık ve ışıl ışıl parlamaya başladı bile! Bizler üzerimizdeki ağırlıklardan kurtulduk, hafifledik…

Havadaki nem oranı ile sıcaklığın da artması, bedenin adaptasyon sürecini daha da zorlar.

Şimdi bu güzel havada üzerimizden montların, kabanların ağırlığını atmışken erkenden çıkıp sahilde yürümek, dostlarla buluşup biraz laflamak ya da hazır günlerde uzamışken işten eve hemen dönmek yerine biraz dışarıda vakit geçirmek ne güzel olur. Tabii tüm bunlara halimiz varsa… Birçoğumuz bahar aylarında yataktan zor kalkarken, bütün gün esnemekten ağzımızı kapatamıyorken, kolumuzu kaldıracak halimiz yokken ne erken kalkması, ne laflaması, ne yürümesi değil mi?

Doğa böyle canlanmışken biz ona uyum sağlamakta neden böyle zorlanıyoruz?

Birçok konuda durumun sebeplerini öğrenmek ve anlamak genellikle o durumu değiştirmek için gereken çözüm yollarını da beraberinde getiriyor. Bu yüzden işe bahar yorgunluğuna sebep olan unsurları öğrenerek başlamakta fayda var.

Hava kirliliği de süreci daha yoğun geçirerek daha yorgun hissetmemize sebep olur.

Bahar aylarında güneş ışınlarının daha dik gelmesiyle denizlerden daha fazla su buharlaşır ve buna bağlı olarak havadaki nem oranı artar. Havadaki nem oranının artması ile havadaki elektrik yükü de artar ve artan elektrik yükü vücut kimyamızı, fizyolojimizi değiştirir. Havadaki nem oranı ile sıcaklığın da artması, bedenin adaptasyon sürecini daha da zorlar. Diğer taraftan hava kirliliği de süreci daha yoğun geçirerek daha yorgun hissetmemize sebep olur. Dolayısıyla kırsal alanlarda bu süreç daha kısa sürer ve yorgunluk daha az hissedilir.

Beslenme, yeterli sıvı alımı, yeterli vitamin ve mineral desteği bahar yorgunluğunu gidermede büyük önem taşır.

Bahar aylarında yorgunluğa sebep olan nem artışının vücuda etkileri öncelikle burun, boğaz ve solunum yollarında ödeme neden olarak akciğere giden oksijen miktarının azalması şeklinde olur. Vücut azalan oksijenin etkilerinden kurtulmak için çeşitli bölgelerdeki kan damarlarını büzer.

Bu durum;

  • Cilt damarlarının daralması ile ciltte kuruluk ve saç dökülmesine,
  • Mideye giden damarların daralması ile gastritin artmasına,
  • Kalp damarlarının daralması ile hipertansiyona,
  • Tiroid dokusuna giden damarların daralması ile hormon salgısının azalmasına,
  • Tüm damarlarda genel oksijenlenme azalması ile halsizlik, yorgunluk hissedilmesiyle birlikte baş dönmesi ve dengesizliklere de sebep olur.

Ayrıca terleme fonksiyonları da etkilendiğinden vücut toksinlerinin atılması engellenir ve vücudun nem dengesi bozulur.

Tüm bunlardan kurtulmanın ya da en aza indirmenin yolları neler?

Elbette düzenli yapılan 10-15 dakikalık egzersizler bir çok durumu şifalandırdığı gibi bahar yorgunluğunun azalmasına da büyük fayda sağlar. Paylaştığım videoyu sabahları aç karnına uygulamanızı öneririm. Vakit durumunuza göre akşam saatlerinde de uygulayabilirsiniz. Bahar yorgunluğundan kurtulmak için uygulayacağınız egzersiz çok fazla yormayan, saatlerce sürmeyecek türden olmalı.

Şebnem Sürücü ile Bahar Yorgunluğuna Karşı Hareketler

Bunun dışında beslenme, yeterli sıvı alımı, yeterli vitamin ve mineral desteği de büyük önem taşır. Günlük ihtiyacınız olan su miktarını mutlaka tüketin, vücudunuzu asla susuz bırakmayın.

A vitamini (turuncu ve yeşil yapraklı sebzeler, süt gibi gıdalarda bulunur), C vitamini (kivi, çilek, yeşil sebzeler), E vitamini (yağlı tohumlar, tahıl, süt) ile, doğal yollar ile beta-karoten (havuç, ıspanak, rokoli, kayısı, kavun), omega 3 (ceviz, keten tohumu), likopen (karpuz, domates, pembe greyfurt) gibi gıdaları mutlaka öğünlerinize dahil edin ya da ara öğünler olarak tüketin.

Günlük ihtiyacınız olan su miktarını mutlaka tüketin, vücudunuzu asla susuz bırakmayın.

Şeker, şekerli yiyecekler, beyaz undan hazırlanmış hamurlu yiyeceklerden uzak durun. Kafein ve alkol tüketimini en aza indirin. Sigaradan bahsetmiyorum bile! Vücudunuzun en çok oksijene ihtiyaç duyduğu bu aylarda olabildiğince uzak durun.

Bunların dışında alerji bahar yorgunluğunu daha yoğun hissetmenize sebep olur. Alerjiden korunmak için dışarıda güneş gözlüğü kullanmaya özen gösterin, düzenli gözlük kullanıyorsanız gözlüğünüzü sık sık yıkamayı ihmal etmeyin, evinizi sabah çok erken saatlerde havalandırmayın, akşam eve geldiğinizde duş alın ve kıyafetlerinizi değiştirin.

Alerji bahar yorgunluğunu daha yoğun hissetmenize sebep olur.

Umarım bu uygulamalar baharı daha enerjik, keyifli ve eğlenceli yaşamanıza yardımcı olacaktır…

İlginizi çekebilir: Baharı daha esnek bir beden ve zihinle karşılamak için: Bahar yogası

Şebnem Sürücü Pilates Eğitmeni
Spor hayatıma ortaokul döneminde Fenerbahçe Spor Kulübü’nde voleybol ile başladım. 1998 senesinde Los Angeles Madonna Grimes Fitness And Dance Company bünyesinde düzenlenen eğitim programına ... Devam